Kuninkuuskilpailun kesken jättäneellä H.V. Tuurilla epäiltiin vatsavaivoja – "Hevosta ei ajeta loppuun"

H.V. Tuuri ei ollut Forssan kuninkuusraveissa täysin kunnossa. Oriin valmentaja Ossi Nurmonen epäili sen kärsineen vatsavaivoista. Kuva: Ida Laine/Suomen Hippos.

Raumalaisomisteisen ori H.V. Tuurin kuninkuuskilpailu päättyi keskeytykseen vajaa kierros ennen maalia sunnuntain päätösmatkalla 3100 metrillä.

Lauantain 2100 metrillä H.V. Tuuri taipui loppusuoralla keulasta neljänneksi, ja hevosen omistajaporukan puuhamies, raumalainen Marko Vuolukka sanoi, että hevosesta vaikutti puuttuneen yksi pykälä.

Vuolukan Lootus-talli on H.V. Tuurin kasvattaja, ja sen kilpailuoikeuden on vuokrannut Raumalle kirjattu Talli Tuurilla Mennään.

Sunnuntain maililla H.V. Tuuri ei pystynyt nappaamaan keuloja ja tuli maaliin kaksi sekuntia voittaja Evartin perässä seitsemäntenä.

Talvimallin karva

Hevosen omistajaporukkaan kuuluva oululainen eläinlääkäri Sonja Piiroinen oli havainnut, että hevosen karva ei ollut normaali, terve karva.

Vuolukka kertoi maanantaina keskustelleensa H.V. Tuurin valmentajan Ossi Nurmosen kanssa.

– Ossi oli sitä mieltä, että hevosen vatsassa on ehkä jotain murhetta, kun karvakin on talvimallia. Ossi tekee kaikki päätökset esimerkiksi hevosen käyttämisestä lääkärissä. Jatkotoimet jäävät hänen harkittavakseen. Mutta vatsaan ongelma varmaankin sijoittuu, Vuolukka kertoi.

– Ohjastaja Iikka Nurmonen teki aivan oikein, kun käänsi hevosen pois radalta. Hevoselle on oltava armelias. Ja sellainen tuntuma minulla on, että jos saadaan syksyn tullen hevosen vatsa kuntoon, hevosessa on vielä vauhtia, Vuolukka sanoi.

Suomen toiseksi nopein

Vauhtia H.V. Tuurilta todella löytyy. Viime vuonna Tukholman Elitkampenissa ori juoksi maililla ajan 18,6 ja hävisi niukasti norjalaishirmu Odd Heraklesille. Tätä nopeammin suomalaisista kylmäverisistä on juossut vain Vitter (18,5).

Viime vuonna H.V. Tuuri voitti Suurmestaruuden ja oli kuninkuusravien kokonaiskilpailussa toinen. Talvella 2020 H.V. Tuuri voitti Ranskan Vincennesissä käytävässä kylmäveriottelussa molemmat lähdöt.

– Omistajaporukan kanssa juteltiin sunnuntaina, ja kaikki olivat vähän allapäin. Mutta äkkiä totesimme, että hevonen on antanut meille aivan valtavasti, Vuolukka muistutti.

Sonja Piiroisen mukaan talven 2020 Ranskan-reissun jälkeen H.V. Tuurilla ilmeni samantapaisia oireita kuin nyt. Aivan parhaimmillaan se ei ole tänä vuonna ollut.

– Viime vuoden viimeisen, Oulussa ajetun lähdön jälkeen se ei ole ollut aivan yhtä hyvä kuin aiemmin, Piiroinen näki.

"Hevosta ei ajeta loppuun"

Alkuvuodesta H.V. Tuurilla oli myös hankosidevaivoja toisessa takasessa.

– Sen takia päätimme säästää hevosen jalkoja ja tähdätä kuninkuusraveihin. Tästä syystä Tuuria ei ole hyppyytetty siitospuuhissa tänä vuonna lainkaan. Se olisi kyllä saanut tammoja, Vuolukka kertoi.

H.V. Tuurilla on viisi 4-vuotiasta ja seitsemän 1-vuotiasta jälkekäistä.

– Viime vuonna Tuurilla oli 42 tammaa, ja tänä vuonna syntyy iso ikäluokka, noin 30 jälkeläistä, Vuolukka kertoi.
12-vuotiaan H.V. Tuurin kilpailu-uran jatkosta Vuolukka ei osannut vielä sanoa mitään varmaa.

– Sillä olisi vielä kolme vuotta kilpailuoikeutta jäljellä. Mutta sellainen ajatus on koko ajan ollut mielessä, että jos hevonen ei suorita sillä tasolla kuin sen kuuluisi, hevosta ei ole tarkoitus ajaa ihan loppuun, Vuolukka totesi.