”Kunnioitettava, hieno ja rehellinen ulostulo” - Lukon hyökkääjä Eetu Koivistoinen nostaa hattua monivuotiselle joukkuekaverilleen, josta tuli Suomen ensimmäinen julkihomo jääkiekkoilija

Janne Puhakka antoi Helsingin Sanomille haastattelun, joka saattaa olla merkittävä virstanpylväs suomalaisessa urheilussa.

Sunnuntain puhutuin urheilu-uutinen ei ollut uutinen Eetu Koivistoiselle. Hän tiesi, että aikanaan Bluesissa liigakiekkoa pelannut Janne Puhakka on homo.

Koivistoinen ja Puhakka ovat ikätovereita ja espoolaisen jääkiekkokoulun kasvatteja. He ovat pelanneet monta kautta yhdessä, viimeksi kaudella 2012–13 Bluesin A:ssa.

Puhakka tuli sunnuntaina ulos kaapista Helsingin Sanomien isossa haastattelussa. Hänestä tuli ensimmäinen SM-liigassa pelannut jääkiekkoilija, joka lähti omalla nimellään ja omilla kasvoillaan kertomaan olevansa homoseksuaali.

– Tosi kunnioitettava, hieno ja rehellinen ulostulo. Olen ylpeä hänestä, Koivistoinen toteaa.

– En ole itsekään ihan kauhean kauan tiennyt, mutta kuitenkin jo ennen tätä hänen julkista ulostuloaan.

Kaksikon tiet erkanivat, kun Puhakka lähti kahdeksi kaudeksi Kanadaan pelamaan juniorikiekkoa. Kun hän palasi Bluesiin, Koivistoinen oli jo päätynyt Lukkoon.

Nuorempana he eivät olleet pelkästään joukkuekavereita vaan myös ystäviä.

– Muistan, miten C-junnuna kävimme samassa ekstratreeniryhmässä iltapäiväjäillä. Hän teki kovasti töitä jo silloin, Koivistoinen kehaisee.

Epävarmuus työpaikasta sai pysymään hiljaa

Kaksikko pelasi yhdessä myös maajoukkueessa, ja heistä Puhakka nappasi paikan alle 18-vuotiaiden MM-joukkueesta. Pitkää ammattilaisuraa hän ei lopulta tehnyt, sillä Kanadan-keikkansa jälkeen mies pelasi vielä kolme kautta jääkiekkoa.

Liigassa Puhakka pelasi Bluesissa, Mestiksessä TuTossa ja Espoo Unitedissa. Viimeiseksi jääneellä kaudella hyökkääjän työnantaja oli ranskalainen Gap.

Puhakka olisi halunnut kertoa homoudestaan jo aktiiviuransa aikana. Hän haaveili, että löisi läpi, saisi nimeä ja astuisi sitten julkisuuteen.

Hän haaveili asiasta kolme vuotta, mutta ei lopulta uskaltanut.

– Minä en ollut niin hyvä pelaaja, että olisin voinut olla varma työpaikastani. Se toi epävarmuutta, Puhakka sanoi Helsingin Sanomille.

Utelut tyttöystävistä piti aina ohittaa

Puhakka kuitenkin löysi joukkueista ihmisiä, joille hän pystyi luontevasti kertomaan homoudestaan. Yksi luotetuista oli Espoo Unitedin kapteeni Kim Hirschovits. Puhakka kertoi hänelle eräällä automatkalla, että seurustelee miehen kanssa.

Monta kertaa joku oli kysynyt Puhakalta, onko hänellä tyttöystävää. Hän ohitti kysymykset ja mietti usein, miten esittelisi miesystävänsä pelikavereilleen, jos he törmäisivät kaupungilla.

– Me pyörimme nuorempana aika paljon hallin ulkopuolellakin yhdessä. Meillä oli samassa kaveriporukassa tyttöjä, joiden kanssa ei ollut mitään juttua, mutta olimme hyviä kavereita, Koivistoinen muistelee.

– Sitä en kyllä muista, olenko kysynyt häneltä ikinä, onko hänellä tyttöystävää.Omalle perheelleen Puhakka kertoi 19-vuotiaana eli viisi vuotta sitten. Parisuhteensa hän julkaisi viime kesäkuussa Instagram-tilillään. Vastaanotto oli jo tuolloin mutkakon.

– Varmasti hänellä on ollut vaikeaa, kun on joutunut pitämään aika isoa asiaa sisällään. Aika haastava tilanne se varmasti on ollut, Koivistoinen miettii.

– Mutta samaan aikaan hän on aina ollut iloinen ja tullut hyvin kaikkien kanssa toimeen. Hän oli hyvä pelaaja ja johtaja, joka näytti esimerkkiä.

Ari-Pekka Liukkonen oli Suomessa ensimmäinen

Homoseksuaalisuus on edelleen tabu suomalaisessa urheilussa. Ennen Puhakkaa suomalaisista miespuolisista huippu-urheilijoista ainoastaan uimari Ari-Pekka Liukkonen on kertonut kuuluvansa seksuaalivähemmistöön.

Kansainvälisillä kentillä saman ovat tehneet esimerkiksi uimari Ian Thorpe, NBA-koripalloilija Jason Collins ja amerikkalaista jalkapalloa NFL:ssä pelannut Michael Sam.

Tanskalainen maalivahti Jon Lee-Olsen on tiettävästi koko maailmassa ainut jääkiekkoilija, joka on aktiiviuransa aikana uskaltanut kertoa homoudestaan. Hän teki paljastuksensa aiemmin tässä kuussa.

– Kyllä se asia tabu on. Emme mekään muuten tässä keskustelisi, kun joku on tullut ulos kaapista, Koivistoinen tokaisee.

– Uskon, että tuo Jannen ulostulo kannustaa muitakin olemaan oma itsensä ja tuomaan oman seksuaalisuutensa julkiseksi. Varsinkin, kun katsoo miten hyvin se on otettu vastaan.

Puhakka oli maanantaina Ylen aamu-TV:ssä keskustelemassa aiheesta yhdessä valmentajakonkari Alpo Suhosen ja TPS-hyökkääjä Topi Nättisen kanssa. Hän myönsi, että asian saaman julkisuuden mittakaava yllätti.

Toisaalta juuri keskustelua hän halusikin herättää.

Etenkin suomalaisessa jääkiekkomaailmassa homokeskustelu on toistaiseksi ollut hankalaa, väkinäistä ja kieltävää. Pukukopin äijäkulttuuriin se on istunut lähinnä homovitsien muodossa.

– Mitä mä olen ymmärtänyt, niin naisten puolella tilanne on paljon parempi. Siellä jokaisen on helpompi olla oma itsensä, Koivistoinen huomauttaa.

– Janne oli ensimmäinen suomalainen rohkea pelaaja, joka tuli asian kanssa julki. Aihe on julkisuudessa arka, mutta toivottavasti tämä rohkaisisi muitakin tuomaan asian julkiseksi ja antaisi mahdollisuuden olla oma itsensä.

Susanna Tapani on seurannut miesten jääkiekon seksuaalisuuskeskustelua: ”Onhan se ollut huvittavaa”

Naisten joukkueurheilussa seksuaalista suuntautumista ei ole pitkään aikaan tarvinnut piilotella.

Niin jääkiekossa kuin jalkapallossakin Suomen maajoukkueessa pelaa useita naisia, jotka ovat avoimesti homoseksuaaleja.

– Kyllähän se jotain miesten jääkiekosta kertoo, että tällainen asia on vieläkin iso uutinen, laitilalainen maajoukkuekiekkoilija Susanna Tapani kommentoi Ilta-Sanomille.

– Meille saa sen asian puolesta tulla sellaisena kuin on. Ja ylipäätään joka näkökulmasta saa olla oma itsensä, ei se koske vain seksuaalisuutta. Kynnys tulla mukaan on kaikin tavoin matala.

Tapani tietää, että miesten jääkiekkoyhteisö on kovin konservatiivinen. Hän on luonnollisesti seurannut, millaista keskustelua seksuaalisesta suuntautumisesta käydään miesten jääkiekkomaailmassa.

– Onhan se ollut huvittavaa. Että miesten jääkiekossa olisi niin vähän homoseksuaalisia pelaajia, kun heitä ihan tilastollisesti tässä yhteiskunnassa on aika paljon. Ettei sitten yhdessä isossa urheilulajissa olisi lainkaan, Tapani toteaa.

Janne Puhakan sunnuntainen ulostulo ei luonnollisesti jäänyt Tapanilta huomaamatta.

– Rohkea teko häneltä ja toivottavasti alku sille, että tällainen luonnollinen asia arkipäiväistyy myös miesten jääkiekossa.

Leijonaluotsi Jalonen: ”Jos tiedän, että joku on homo, en varmasti jätä häntä sen takia valitsematta joukkueeseen”

Homous ei ole este tulla valituksi Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueeseen, vahvisti Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen maanantaina.

Entinen liigakiekkoilija Janne Puhakka kertoi sunnuntain Helsingin Sanomissa homoseksuaalisuudestaan.

HPK:n päävalmentajana Suomen mestaruuden jo 2006 voittanut Jalonen kertoo, ettei ole pitkällä, lähes 30 vuoden valmentajaurallaan törmännyt vastaaviin ulostuloihin.

– Kokemusteni mukaan joukkueissani ei kukaan ole koskaan tullut ulos kaapista, Jalonen sanoo.

Jääkiekkoilun ”äijämäisen” luonteen takia on syntynyt käsitys, että homoseksuaalisuus on pukukopeissa kuoliaaksi vaiettu aihe. Jalonen ei allekirjoita näkemystä sellaisenaan.

– En usko, että jääkiekkoyhteisö on luonteeltaan sellainen, ettei pelaaja uskaltaisi tulla viestinsä kanssa ulos.

Tämä on tietysti vain olettamus, koska en ole tiennyt, onko joukkueissani pelannut homoja. Korviini ei ole kantautunut sellaista tietoa. Puhakan avoimuutta puhua seksuaalisesta suuntautumisestaan Jalonen arvostaa.

– Uskon, että tämä rohkaisee ja helpottaa jotakuta, joka on vastaavassa tilanteessa.

Jalosen Leijoniin ovi on auki jokaiselle osaavalle pelaajalle, seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

– Jos tiedän, että joku on homo, en varmasti jätä häntä sen takia valitsematta joukkueeseen, päävalmentaja vakuuttaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut