Kuula kolahti etukäteisodotusten ylälaitaan – raumalainen pukkasi SE:n uusiksi Italiassa

Teijo Kööpikkä pukkasi Italiassa SE-lukemat uusiksi. Kuva: Mikko Peltonen

Kuulantyöntäjä Teijo Kööpikkä avasi komeasti kansainvälisen parayleisurheilu-uransa GP-kilpailuissa Italian Jesolossa. Raumalainen työnsi F57-luokan voittoon uudella Suomen ennätyksellä 14,53.

Tulos oikeuttaa luokan tämän kauden maailmanrankingissa kolmanteen sijaan. Kööpikän nimissä ollut aiempi Suomen ennätys oli 14,23 helmikuulta.

– On perusvoimakausi menossa, eikä ole kovin elastinen ja irtiottava olo, joten olisin ollut tyytyväinen puolisen metriä lyhyempäänkin työntöön. Tiesin kyllä, että jotain tällaistakin voi tulla, jos intoutuu. Sanotaan, että meni etukäteisodotusten ylälaitaan, Kööpikkä totesi tiedotteessa.

Tuolikuulantyönnössä yhden kilpailijan kaikki kisasuoritukset työnnetään peräjälkeen, koska kilpailijan tuoliin asettautuminen ottaa aikansa.

Kööpikkä harmitteli, että kisajärjestelyt eivät olleet ihan GP-kilpailustatuksen tasolla.

– Ei ollut viivoja kentässä lainkaan ja saimme tietää työntöjen pituudet vasta kun kaikki kuusi työntöä oli tehty. Mittamiehet laittoivat vain merkin työnnön laskeutumispaikkaan ja mittasivat ne sitten lopuksi. Oli vähän hankala kisa päästä tunnelmaan.

Kisan kakkonen oli Turkin Muhammet Khalvandi tuloksella 14,05.

Kohti paralympialaisia

Laihialaislähtöinen Kööpikkä oli vuosituhannen alussa vajaan 19 metrin kuulamies miesten 7,26 kilon kuulalla. Hän joutui lopettamaan uransa jalkojen lihasrappeuman vuoksi jo vuonna 2005.

Nyt 42-vuotias Kööpikkä tekee toista yleisurheilu-uraansa, tällä kertaa parayleisurheilun puolella. Hän sai aiemmin tällä viikolla kansainvälisen luokituksen luokkaan F57, jossa neljän kilon painoista kuulaa työnnetään tuolista.

Luokituksen varmistuminen teki Rauman Urheilijoiden työntäjästä käytännössä mitalisuosikin sekä tämän kesän Pariisin MM-kilpailuihin että ensi vuoden paralympialaisiin samassa kaupungissa.

– Tavoitteet Pariisin MM-kisoissa on yltää neljän parhaan joukkoon, koska se tuo maapaikan Suomelle Pariisin paralympialaisiin ja työntää 14,70. Pidän molempia hyvin realistisina tavoitteina, Kööpikkä totesi, ja peruskuntokauden keskellä työnnetty 14,53 puoltaa hänen sanomaansa.

Kööpikällä on suunnitelmissa saada alle vielä kaksi kisaa ennen 8. heinäkuuta starttaavia MM-kisoja, ensimmäinen noin neljä viikkoa ennen kisoja ja toinen noin kaksi viikkoa ennen.