Kylmät väreet vai kyllästyminen? Sopiiko Satakunnan laulu Lukon ja Ässien paikallispeleihin? – vastaa kyselyyn

Lukon Julius Mattila kuunteli Satakunnan laulua ennen Lukko-Ässät-ottelua lokakuussa. Tuolloin 22.10. Äijänsuo oli loppuunmyyty (4 500). Kuva: Elmeri Elo

"Kauas missä katse kantaa..."

Mikäs sen paremmin jääkiekon Satakunnan paikalliskamppailuihin sopisi tunnelmaa nostattamaan kuin Satakunnan laulu? Vai sopiiko sittenkään?

Perinteikäs Satakunnan laulu on kuultu viime vuosina ennen Rauman Lukon ja Porin Ässien välisten otteluiden alkua, kun joukkueet ovat jo ryhmittyneet pimennetyssä jäähallissa siniviivoille.

Länsi-Suomi haluaa tietää, mitä jääkiekon ystävät ajattelevat Satakunnan laulusta. Vastaa kyselyyn alla olevan ikkunan kautta.

Ajatus Satakunnan laulun tuomisesta mukaan paikallispeleihin syntyi Rauman Lukon ja Porin Ässien toimistoväen välisessä ideariihessä.

Jo sitä ennen vuonna 2012 Lukon kannattajaryhmä Raumam Boja oli purkittanut videolle laulusta oman versionsa, joka oli samalla kunnianosoitus sata vuotta täyttäneelle teokselle. 

Kuten Satakunnan joukkueetkin, myös laulu jakaa mielipiteitä. Osa katsojista saa sen kajahtaessa kylmiä väreitä, osan mielestä se on vain peliä viivyttävää pakkopullaa. 

Paremmin laulun ovat tuntuneet ottaneen omakseen porilaiskatsojat – varsinkin viimeisen säkeen, jossa "entisellä voimallansa karhun kämmen lyö".  Ässien kannattajat ovat tavanneet hoilata karhunkämmenen lyönnin minkä äänijänteistä vaan lähtee, onhan Pori tunnettu vakuunansa mukaisesti "karhukaupunkina".

Satakunnan laulu

  • Satakunnan laulu on Satakunnan maakuntalaulu.
  • Se tehtiin Länsi-Suomen kansanopiston 20-vuotisjuhlaan, joka pidettiin juhannuspäivänä 1912.
  • Laulun on säveltänyt Aksel Törnudd (1874–1923) ja sanoittanut Aino Voipio (1883–1975).

 Oheisella videolla Rauman Boja -kannattajaryhmän versio Satakunnan laulusta. 

Oheisella Porin Ässien koostamalla videolla PoriRöykkiö! -bändin versio Satakunnan laulusta.