Kymmenen vuoden tauon jälkeen SM-kisoihin ja heti mestariksi – Eurajoen miehen jättipotin taustalla mielenkiintoinen tarina

Rauman Purjehdusseuran Jesse Kylänpää on purjehduksessa nyt kolmen luokan Suomen mestari. Yhdessä niistä avitti olympiapurjehtija Kaarle Tapper, jolla on muitakin raumalaiskytköksiä.

| Päivitetty

Jo syksyllä 2020 Jesse Kylänpää kertoi Länsi-Suomelle, että elämästä ei löydy enää aikaa urheilulle samalla tavalla kuin joskus nuorempana. Alkaa näyttää tosin siltä, että vaikka harjoituskerrat ehkä ovat vähentyneet, niin tahti se vain kiihtyy – ainakin SM-mitalimäärän perusteella.

Kahtena viime kesänä Kylänpää, 33, on pokannut Suomen mestaruuden yhteensä kolmessa eri luokassa. Tänä kesänä tuli tuplapotti: Rauman Purjehdusseuraa edustava eurajokelainen kuittasi SM-kullat niin Finnjollissa kuin 606-luokassakin.

– Kaksi mestaruutta vuoteen, se on ihan riittävä määrä, hän virnistää.

Pariisi-projektin taustalla raumalaistukijoita

Viime vuonna Kylänpää voitti mestaruuden Louhi-luokassa, jonka taustalla tarina on ehkä mielenkiintoisin. 

Finnjolla ja 606 ovat sikäli loogisia luokkia Kylänpäälle, että Finnjollaa hän on purjehtinut vuosikausia ihan arvokisavesilläkin ja sitä ennen kuusnollakutosta vuosina 2010–12 Toni Kujansuun kanssa.

Louhi-projektiin sysäys lähti Kylänpään työnantajalta.

Helsinkiläisen Katko Oy:n omistaja Jukka Hyryläinen sattui omistamaan Louhi-veneen, sillä hän oli hankkinut sellaisen vuonna 2018, kun luokan Gold Cup purjehdittiin Suomessa. Hyryläinen oli mukana poikansa Mikael Hyryläisen ja australialaisen ammattipurjehtijan Paul Mckenzien kanssa, mutta kisojen jälkeen vene oli jäänyt vähälle käytölle.

– Työnantaja kysyi minulta, haluaisinko alkaa purjehtia venettä. Sanoin vaan, että voin yhden kesän purjehtia ja katsoa, mikä juttu on kyseessä, Kylänpää kertoo.

Juttu oli sellainen, että samaan tiimiin löytyivät helsinkiläinen Kaarle Tapper ja turkulainen Henrik Ilola.  Tapper, 26, on edustanut Suomea Laser-luokassa useammissa MM-kisoissa. Viime vuonna Tokiossa hän taisteli jopa olympiamitalista, mutta sijoittui lopulta yhdeksänneksi.

– Oli äärettömän hieno kokemus päästä tuon tason purjehtijan kanssa samaan veneeseen. Hän oli olympiavuonna niin sanotusti herkimmillään, jos purjehtijasta voi niin sanoa. Kaarlen näkemys oli sellainen, että ei tarvinnut kuin mennä sinne, mihin hän käskee ja näyttää, Kylänpää hehkuttaa.

Yhteys Tapperiin syntyi jo kymmenisen vuotta sitten, kun Kylänpää valmensi 2.4mR-paraluokassa purjehtinutta Niko Salomaata. Tapper nousi noihin aikoihin maajoukkueeseen ja vasta aloitteli olympiauraansa.

”Kimi Räikkönen varmasti pärjää, laitetaan hänet lajiin kuin lajiin. Enkä nyt vertaa itseäni Kimi Räikköseen.”

Alkaneelle olympiadille Tapperin tavoite on voittaa mitali vuoden 2024 Pariisin kisoissa. Projektia on tukemassa myös raumalaisvoimia, sillä Tapperin purjeesta voi bongata Oraksen ja Kaiku HR:n logot.

– Raumalla on purjehduksessa pitkät perinteet. On hienoa, että yrityksissä päättävissä asemissa olevat ihmiset ovat lähteneet tukemaan huippu-urheilua. Se on iso apu urheilijoille, joiden pitää etsiä ja löytää tukijoita kaikkialta, Kylänpää kiittelee.

Tapperin, Kylänpään ja Ilolan yhden kauden Louhi-projekti oli onnistunut.

– Tavoite oli SM-kisoissa, eikä niissä kovin paljon paremmin voi pärjätä, jos kerran voittaa, Kylänpää naurahtaa.

Moskovan olympialaisten pronssimitalisti jäi taakse

Samaa lausetta voisi soveltaa tämän vuoden Finnjollien ja 606:n SM-kisoihin. Kylänpää oli paras paikallaolijoista, joten ei häneltä oikein enempää voi edellyttää.

Varsinkin 606-luokan tasoa voi toki pohdiskella, kun Kylänpää tuli kymmenen vuoden tauon jälkeen ja pyyhki muilla kantta. Tai ei hän toki yksin kuusimetristä kölivenettä purjehtinut, vaan turkulaisen Miikka Nikkilän kanssa.

Kylänpään mukaan kisat sattuivat olemaan sopivasti hänen nykyisillä kotivesillään Helsingissä, ja raumalaiselta Seppo Ajangolta löytyi vielä vene lainaan. Kolmipäiväiseen SM-kisaan osunut kova tuulikin sopi ”pitkälle ja painavalle” kaverille.

– Kuten muutkin aikuisurheilulajit, purjehdus on laji, jossa aktiivisesti harrastava porukka on aika pieni. Jos verrataan vaikka autourheiluun, Kimi Räikkönen varmasti pärjää, laitetaan hänet lajiin kuin lajiin. Enkä nyt vertaa itseäni Kimi Räikköseen.

Sen verran purjehduskokemusta ja treenitunteja Kylänpäällä on kuitenkin takana, että hän pystyy rutistamaan mestaruuksia rutiinilla.

Rutiinia löytyi tosin muiltakin kilpailijoilta, sillä suosikeista Georg Tallberg, 61, purjehti 470-luokassa olympiapronssia Moskovasta vuonna 1980.

– Ei se peruspurjehdus niin erilaista ole, vaikka veneissä on omat jipponsa ja juttunsa. Kun on oppinut, mitä mistäkin narusta säätää, kilpailu on sen jälkeen sitä, kuka ottaa parhaan lähdön ja sijoittuu tuuleen nähden parhaaseen paikkaan.

Finnjollissa joutui puristamaan tosissaan

Finnjollien SM-kisat purjehdittiin aiemmin kesällä Helsingissä mastersien MM-kisojen esikisoina. Taso oli keskiverto-SM:ää kovempi, vaikka luokan ykkösnimi Oskari Muhonen ei ollutkaan tänä vuonna paikalla.

Muhonen ja Kylänpää ovat jakaneet mestaruudet keskenään vuodesta 2014 lähtien. Kylänpäällä on neljä SM-kultaa (2014, 2018, 2020, 2022).

– Jos Oskari on paikalla, hän voittaa suvereenisti ja mä olen yhtä suvereenisti kakkonen.

– Realismi on se, että mä harrastan purjehtimista, enkä tee sitä päivätyökseni tai niin tosissaan kuin maajoukkuepurjehtijat. Muutama vuosi sitten mestaruus tuli ehkä helpommin, mutta muiden taso on noussut tai oma ehkä heikentynyt. Nyt joutui puristamaan ihan veren maku suussa, Kylänpää kuvailee.

Suu on kuitenkin aina hymyssä, sillä hän urheilee ennen muuta omaksi ilokseen.

Raumalainen treenaa uutta olympialuokkaa, suurin suosio Suomessa on jollissa

Jesse Kylänpään muistikuvien mukaan 606 oli 10–12 vuotta sitten aktiivisimpia ja kovatasoisimpia köliveneluokkia. Nykyään uudemmat ja modernimmat veneet ovat ajaneet suosiossa ohi. Finnjolla taas on kestänyt aikaa hyvin.

– Finnjolla on Suomessa toiseksi tai kolmanneksi suurin ykstyyppipurjehdusluokka. Suurin on optimistijolla, jossa lapset voivat kilpailla 15-vuotiaiksi. Sitten tulee E-jolla tai Finnjolla, Kylänpää arvioi.

Pariisin olympialaisista 2024 Finnjolla putosi luokista pois. Marseillen vesillä järjestettävissä olympiakisoissa purjehditaan Laser-, Laser Radial-, 470-, Nacra 17-, 49er-, 49erFX- sekä uusissa IQFoil- ja Formula Kite -luokissa.

Raumalainen Xiojian Keinänen on tämän kesän tehnyt tuttavuutta IQFoil -purjelautaan. Helsingissä nykyään asuva RPS:n purjehtija lopetti kisaamisen 29er-luokassa joulukuussa 2021 Omanissa nuorten MM-kisoihin.

– Olympialuokilla on Suomessa yllättävän pieni suosio. On harmi lajin kannalta, että kun kesällä olisi parhaat olosuhteet, hyvin harva olympiapurjehtija käy kotimaassa kisoissa, Jesse Kylänpää sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut