Laatikko, johon Kristian Pullikin mahtuu

Säkyläläinen yleisurheilu sai keväällä täysimittaisen juoksuradan Huovinrinteelle ja syksyllä kenttälajien suorituspaikat keskustaan.

– Nyt on tosi kyseessä. Tämä on viimeinen mahdollisuus voittaa, julistaa ohjaaja Marjo Poikonen, kun yleisurheilukerholaiset valmistautuvat treenikerran päättävään miniviestiin.

Asetelma on tytöt vastaan pojat ja matkana 3x40 metriä suoralla radalla.

– Ella, meidän on pakko voittaa, huudahtaa tyttöjen ankkuriksi asettuva Stiina Koivisto.

Lähtömerkki napsahtaa Poikosen kapulasta, ja juoksijat singahtavat matkaan. Ja tällä kertaa tytöt tosiaan toimittavat kapulan ensimmäisinä maaliviivalle.

Liikuntakerho ei tosin ole vielä ohi, vaan Poikonen kokoaa suojattinsa korkeushyppypaikan viereen venyttelemään ja keskustelemaan lautasmallista.

Olosuhteiden päivitys 2000-luvun tasolle

Isosäkylän koululla on tästä syksystä lähtien ollut poikkeukselliset mahdollisuudet järjestää yleisurheilutoimintaa.

Säkylän Urheilijoiden aloitteesta käynnistynyt hanke toi keskustaan lähiliikuntapaikan, johon kuuluu neliratainen tartanilla päällystetty 120 metrin juoksusuora, viisiratainen tekonurmella päällystetty 100 metrin juoksusuora sekä suorituspaikat yleisurheilun kenttälajeihin.

Samassa yhteydessä on myös beach volley -kenttä, joka avattiin pari viikkoa sitten.

– Olosuhteet päivitettiin 2000-luvulle. Ne olivatkin jostain 50 vuoden takaa, Säkylän Urheilijoiden puheenjohtaja Jukka-Pekka Puumalainen tokaisee.

”Enemmän innokkaita kuin keskimäärin”

Hän seuraa tyytyväisenä sivusta, miten Isosäkylän koulun henkilökuntaan kuuluvat Poikonen ja Hanna-Kaisa Männistö neuvovat innostuneita lapsia kahden Säkylän Urheilijan nuoren ohjaajan kanssa.

Kymmenkertaiseksi suunniteltuun yleisurheilukerhoon ilmoittautui saman tien 20 lasta. Tapahtuma on suoraa jatkumoa koulupäivälle.

– Tässä yhdistyy jotain sellaista, mitä saisi olla enemmänkin. Seura on saanut SUL:n tuen liikuntakerholle, joten mukana on sekä seuran ohjaajia että koulunkäyntiohjaajia, Puumalainen kertoo.

– Mä ajattelen niin, että tässä on tehtävistään kiinnostuneita vetäjiä, ja sen takia pitkässä juoksussa homma lähtee eteenpäin.

Tässä on nuoria opettelemassa kasvatuksen saloja, ja sitä kautta voidaan saada lisää liikuntapedagogisia kasvattajia maailmaan.

Puumalainen katselee toimintaa kaksin silmin. Hän on paitsi SäkU:n puheenjohtaja, myös Isosäkylän koulun opettaja.

– Se on näkynyt, että kun ryhmä tässä touhuavat, niin enemmän lapset ovat innokkaita kuin keskimäärin, hän toteaa.

Uutta urheilupaikkaa saa käyttää myös koulupäivien aikana. Isosäkylän koulussa on päivittäin yksi puolen tunnin välitunti, jonka aikana kentälle riittää käyttäjiä.

– Kun puhutaan liikkuvasta koulusta, niin yritetään toimia siten, että se olisi sitä oikeasti, Puumalainen sanoo.

Juoksurata Huovinrinteellä, kenttälajit keskustassa

Vuosi 2020 jää säkyläläiseen urheiluhistoriaan ajanjaksona, jolloin kunnan yleisurheiluolosuhteet laitettiin kertarysäyksellä kuntoon.

Säkyläläisillä on nyt käytössään kaksi uutta harjoituskeskusta, sillä aiemmin keväällä avattiin Huovinrinteen varuskunnan peruskorjattu kenttä.

Porin prikaatin portinpielessä on nyt täysimittainen 400 metrin tartanrata, mutta kenttälajien suorituspaikkoja sen yhteydessä ei ole.

Ne rakennettiin keskustaan Säkylähallin ja jäähallin viereen ja kaiken lisäksi viimeistä piirtoa myöten.

Pituus- ja seiväspaikkoja on kaksi, eli kilpailutilanteessa hyppysuuntaa voidaan vaihtaa tuuliolosuhteiden mukaan, ja hyppypaikkojen eteen laitettiin Kansainvälisen yleisurheiluliiton sääntöjen mukaiset paksunnokset.

– Tuo kasa on niin pitkä, että Kristian Pullikin mahtuu hyppäämään, Puumalainen heittäää.

Vuosikausia säkyläläistä yleisurheilua palvellut Honkalan murskakenttäkin on edelleen käytettävissä.

– Honkalaan kun mennään, niin sinne on aika pitkä matka ja se vie aina osan liikuntatunnista pois. Nyt on koko tunti aikaa liikkua, kun olosuhteet löytyvät takapihalta, Poikonen painottaa.

Eikä yhteiskoulusta ja lukiostakaan ole matkaa kuin kivenheitto.

Korkeushyppypaikat saavat olla Säkylässä auki

Yleisurheilukerho päättyy, mutta kaikilla ei silti ole kiire lähteä. Osa lapsista ryhtyy kuorimaan korkeushyppypaikkaa esiin.

Se saa Poikosen muistuttamaan pelisäännöistä. Patjoja on syytä kohdella hyvin.

– Säkylässä on aina ollut hienoa se, että korkeushyppypaikat ovat saaneet olla auki ja vapaassa käytössä, vaikka monessa muussa paikassa ne ovat lukittuina, hän korostaa.

– Jostain syystä Säkylässä ne ovat saaneet olla rauhassa, ja se on hienoa. Muistakaa pitää perinteistä kiinni, että niin on jatkossakin.

Padel-kenttä jäi toistaiseksi budjetin ulkopuolelle

Säkylän keskustan uusi lähiliikuntapaikka on nimetty Multisport Arenaksi. Se saatiin syksyksi käyttökuntoon, mutta ei valmiiksi.

Beach volley -kentän ja kuulantyöntöpaikkojen välissä on nyt tyhjä tila, johon piti alkuperäisten suunnitelmien mukaan rakentaa padel-kenttä.

– Se ei mahtunut kustannusarvioon. Paikka piti jättää, mutta tämä budjetti ei riittänyt kenttään, Säkylän Urheilijoiden puheenjohtaja Jukka-Pekka Puumalainen myöntää.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 180 000 euroa, josta Säkylän Urheilijat maksoi 25 000 euroa, 60 000 euroa tuli Leader-rahoituksella ja vajaat 100 000 euroa Säkylän kunnalta.

– Toivottavasti padel saadaan mukaan, sillä se laajentaisi käyttäjäkuntaa huomattavasti, Puumalainen tietää.

Padel on jo ehditty julistaa maailman nopeimmin kasvavaksi urheilulajiksi, joka valtaa vauhdilla alaa myös Suomessa. Padel-kenttää odotellessakin Puumalainen on tyytyväinen siihen, miltä Isosäkylän koulun takapihalla näyttää.

– Välillä olen nipistellyt itseäni, että oliko tämä näin nopeasti mahdollista. Ymmärrän hyvin, että ajat ovat haasteelliset, hän sanoo.

– Nälkä kasvaa luonnollisesti aina syödessä. Näitä touhutessa on tullut kaikenlaista mietittyä.

Säkylän Urheilijoiden johtokunta on miettinyt esimerkiksi sitä, miten kauempana Säkylän keskustasta urheillaan.

– Meitä kyllä kiinnostaa, mitkä kylien olosuhteet ovat, Puumalainen valottaa.

– Samaan aikaan, kun asioita keskitetään, pitää yhtä lailla ymmärtää, että näin ison kunnan vahvuus on kylissä. Haluamme kyläkentät kuntoon.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut