Laatu yhdistää Lukkoa ja Jypiä

Jääkiekkovalmentaja

Jesse Wellingillä

on harvinainen lähtökuoppa alkavaan liigakauteen. Tasan vuosi sitten Welling oli aloittamassa kautta Jypissä

Risto Dufvan

apuvalmentajana, nyt työnantajana on Rauman Lukko ja pääkäskijänä taas Dufva.

Welling starttaa haastattelun kuitenkin naulaamalla, ettei halua vertailla Lukkoa Jypiin. Hetken hiljaisuuden mies suostuu sanomaan, että ”paljon samaa, mutta myös paljon eroavaisuuksia”.

– Kun valmentaja on sama, on toimintatavoissa luonnollisesti paljonkin yhteistä. Harjoitteet ovat samat samoin kuin harjoittelu ja pelilliset asiat, se mitä vaaditaan. Oleellisin ero on siinä, että Jypissä päävalmentaja oli jatkanut jo useamman vuoden eli Riston tapa toimia oli tuttu kaikille läpi koko organisaation. Raumalla on sen sijaan käynnistynyt täysin uusi juttu.

Toista kauttaan liigajoukkueen valmennusringissä aloittelevan Jesse Wellingin, 35, mukaan tärkein vuoden takaista Jypiä ja tämän päivän Lukkoa yhdistävä tekijä on vaatimustaso.

– Kysymys on siitä, mitkä ovat meidän yhteiset asiamme, mistä haluamme joukkueena pitää kiinni ja mitä vaaditaan sekä vaalitaan. Tärkeintä on päivittäisen tekemisen laatu, päivittäinen itsensä peliin laittaminen.

Uuden kauden alkua vähintään yhtä innokkaasti kuin aikanaan pelaajana odottavalle Jesse Wellingille itselleen alkava kausi tarjoaa täysin uuden elementin eli peluuttamisen. Wellingin vastuuruutu Lukossa on puolustus.

– En koe tilannetta mitenkään ongelmalliseksi, vaikka olenkin itse taustaltani hyökkääjä. Katson, että pystyn neuvomaan pakkeja siinä missä hyökkääjiäkin.

Lukossa Wellingin vastuulla on ollut ainakin harjoituskaudella myös pelien purkaminen eli niiden analysointi videoiden avulla samoin kuin tilastointi.

Lukon tavoitteet sata pistettä ja kuuden joukkoon runkosarjassa tuntuvat Wellingistä realistisilta.

– Joukkue on valmis sarjan alkuun, mutta se ei tarkoita henskeleiden paukuttelua. Päinvastoin. Töitä on edessä paljon, kuten on tietysti kaikilla muillakin joukkueilla.

Kahden vuoden sopimuksen Lukon kanssa tehnyt Welling ei panisi vastaan, vaikka kausi Raumalla venyisi pidemmäksikin. Pieni kaupunki on nimittäin ehtinyt jo osoittaa parhaat puolensa kolmilapsiselle perheelle.

– Kaikki on toiminut erittäin hyvin silläkin puolella.