Lahti – kiekkokaupunki?

Pelicans ja Tappara voittivat runkosarjassa keskinäisten ottelujensa kotipelit. Tässä Antti Erkinjuntti (vas.) ja Joonas Alanne juhlivat lahtelaismaalia Tampereella. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kun keväällä 2012 selvisi, että Lahdessa pelataan liigafinaaleita, paikallislehden kolumniotsikko seuraavana aamuna oli: Hyvää huomenta, kiekkokaupunki!

Tänä vuonna Pelicansilla olisi oivallinen paikka osoittaa, ettei hopeinen kausi 2011-12 ollut pelkkää sattumaa. Lahden hallissahan roikkuu yksi mestaruusviirikin, mutta SM-liigan pudotuspeleissä lahtelaisseura on ollut tasan sen yhden kerran 2012. 1900-luvun viimeiseen neljännekseen mahtui yksi pudotuspelipaikka ja 2000-luvulle tähän mennessä kevään 2012 lisäksi seitsemän puolivälierissä kariutunutta yritystä.

Jo työntyminen runkosarjan kärkikuusikkoon oli tosin Pelicansilta hyvä suoritus joukkueen sairaslistan historialla.

Paljon pelasti maalivahti Janne Juvosen pysyminen terveenä Karri Rämön saapumiseen asti. Puolustuslinjoilla on luutinut useassa pelissä kaksikin entistä hyökkääjää.

Laitahyökkääjä Vili Sopanen olisi saattanut tulla äänestetyksi runkosarjan parhaaksi pelaajaksi, jos hän olisi pysynyt terveenä koko kauden. Juhani Tyrväinen on ottanut harppauksen ykkössentterin rooliin. Miska Siikonen veti keskellä kolhujen karaistamana kovat näytöt.

Jos vielä sairaslistalta edes kaksi kolmikosta Justin Hodgman, Mikko Kousa ja Ben Blood toipuvat kuntoon pudotuspeleihin, on Lahdessa lyödä pöytään monta valttia.

Lahden katsomo huutaa taklauksia, mutta menestystä haluttaessa pää olisi syytä pitää kylmänä ja hölmöilyt vähissä. Pelicansin taitotaso riittää vaikka mihin.

Alivoimansa lahtelaisten olisi saatava ojennukseen. Pelicansin vastaan tehtiin 42 ylivoimamaalia. Yhtä ruma lukema oli vain SaiPalla. Kuitenkin jopa 11 joukkuetta pelasi alivoimalla enemmän minuutteja kuin Pelicans.

Koska Pelicansia ei arvioitu syksyllä, seuraavissa kohdissa katsellaan enemmän tulevaisuuteen kuin menneeseen.

Läpimurto: Miska Siikonen

Valkealan Kiekon kasvatin hyppy ratkaisijan rooliin liigatasolle oli melkoinen ponnistus tuoreelta nuorten maailmanmestarilta. Miska Siikosen, 20, junioriuraltakaan ei löydy sellaista dominointia, jota hän on terveenä tällä kaudella liigakaukaloissa esittänyt.

Kivijalka: Karri Rämö

Kun Janne Juvosella on vielä viimeinen askel ottamatta todelliseksi huippumaalivahdiksi, oli NHL-torjuja Karri Rämön, 30, tarve pelipaikasta kesken kauden kuin lottovoitto Pelicansille. Rämöhän lähti yli vuosikymmenen kestäneelle ulkomaan kiertueelleen 2006 HPK:n mestarivahtina.

Uhkakuva: Ylilyönnit

Valmentaja Petri Matikainen laittoi arvokysymykset joukkueessa uuteen uskoon, kun lahtelaisjoukkue oli ajoittain sarjan puhtaimmin pelaavien miehistöjen joukossa. Ohjakset on kuitenkin pidettävä tiukalla, koska ylilyönnit aiheuttavat usein kierteen, jota on vaikea katkaista. Sarjan päätöskierroksella suorasta puolivälieräpaikasta Mikkelissä pelattaessa Antti Tyrväinen ei muuten mahtunut lainkaan kokoonpanoon.