Länsi-Suomi kävi katsastamassa Satakunnan paikallistaistossa, mikä on Pallo-Iirojen ja FC Jazzin iskukyky kauden kynnyksellä: "1–2 pelaajaa tulee vielä"

Satakunnan miesjalkapallon lippulaivat vääntävät tällä kaudella Kakkosessa. Pallo-Iirojen päävalmentajan mielestä Porista tai Raumalta pitäisi pystyä ponnistamaan ylemmäs.

| Päivitetty

Vielä 20 vuotta sitten Satakunnan miesjalkapallossa oli äkkivilkaisulla asiat aika mallikkaasti.

Kaudella 2004 maakunnasta oli joukkue Veikkausliigassa (FC Jazz), Ykkösessä (Pallo-Iirot) sekä useampia joukkueita Kakkosessa (Musan Salama, Euran Pallo ja FC Rauma). Kolmosessa Satakunnalla oli oma lohkonsa.

Monet nousut, putoamiset ja konkurssitkin on matkalle mahtunut, mutta kaudella 2023 todellisuus on sellainen, että Satakunnan parhaat joukkueet FC Jazz ja Pallo-Iirot pelaavat Kakkosessa. Kolmosessakin on vain MuSa.

Kysyi asiaa sitten jalkapallopiireistä tai niiden ulkopuolelta, aika harvan mielestä nykytilanne on ihannetilanne. Tyytyväinen ei ole myöskään Pallo-Iirojen päävalmentaja Joel Grasso.

– En sano, onko se Raumalta vai Porista vai mistä se on, mutta kyllä Satakunnassa pitäisi olla joukkue vähintään Ykkösen tasolla. Miksei Veikkausliigassakin, mutta siihen vaaditaan resursseja sitten jo aika paljon enemmän.

Nousu mahdollista, säilyminen minimitavoite

Grasso perustelee arviotaan vilkaisulla nyky-Ykkösen joukkueisiin. Esimerkiksi Ekenäs IF, Mikkelin Palloilijat, Salon Palloilijat, Kokkolan Pallo-Veikot, Järvenpään Palloseura tai FF Jaro tulevat vastaavilta tai jopa pienemmiltä talousalueilta kuin FC Jazz tai Pallo-Iirot.

Millä aikataululla satakuntalainen joukkue voisi sitten palata pyramidin toiseksi korkeimmalle tasolle? Grasso on optimistinen.

– Miksei jo ensi kaudella? En näe sitä mahdottomana.

Mahdollista on toisaalta sekin, että ensi kaudella Satakunnasta ei ole joukkuetta kolmella ylimmällä tasolla ollenkaan.

Asioita mutkistaa osaltaan sarjajärjestelmäuudistus, jonka Palloliitto toteuttaa ensi kaudeksi.

Ykkösen ja Kakkosen väliin perustetaan uusi sarjataso. Samalla kolmella ylimmällä sarjatasolla pelaavien joukkueiden määrä putoaa radikaalisti 61:stä 34:ään.

Tällä kaudella on siis Veikkausliiga (12), Ykkönen (12) ja Kakkonen (37). Ensi kaudella on Veikkausliiga (12), Ykkösliiga (10), Ykkönen (12) ja Kakkonen (30).

Pallo-Iirojen ja FC Jazzin pitäisi selvitä tällä kaudella Kakkosen lohkossaan vähintään viiden parhaan joukkoon, jotta niillä olisi mahdollisuus pelata uudessa mallissa toiseksi tai kolmanneksi korkeimmalla tasolla.

Siihen Joel Grasso ei ota enää niin suoraan kantaa, onko Pallo-Iirojen tavoite viiden joukossa tai jopa korkeammalla.

Hänen mielestään liigaseura FC Hongan akatemiajoukkue ja tamperelainen Ilves-Kissat vaikuttavat lohkossa ennakkoon vahvimmilta taistelemaan lohkovoitosta.

FC Jazz haikailee myös kärkisijoja. Pallo-Iirot pääsee sarjanousijana haastamaan hiukan puskista. 

– Sanotaan näin, että hyvänä päivänä pystymme pelaamaan voitosta ihan ketä vaan vastaan. Ihan minimitavoite on se, että sarjapaikka säilyy, mutta uskon, että meillä on enemmänkin annettavaa, Grasso muotoilee.

"En sano, onko se Raumalta vai Porista vai mistä se on, mutta kyllä Satakunnassa pitäisi olla joukkue vähintään Ykkösen tasolla. Miksei Veikkausliigassakin, mutta siihen vaaditaan resursseja sitten jo aika paljon enemmän."

Pallo-Iirojen henki oli kohdillaan

Satakunnan joukkueiden iskukyvystä sai jonkinlaista vihiä lauantaina, kun FC Jazz ja Pallo-Iirot kohtasivat viimeisessä harjoituspelissä Porissa. Kenraaliharjoitus päättyi tasapeliin maalein 2–2 (0–1).

Pallo-Iirot esiintyi lupaavasti, mutta Grasso ei näyttänyt heti pelin jälkeen kovin iloiselta.

– Lopun tasoitus jäi hampaankoloon. Loimme tarpeeksi paikkoja ottelun voittamiseen, mutta tämä on jalkapalloa. Onneksi oli vielä harkkamatsi.

Vierasjoukkue oli ottelussa enemmän puolustuskannalla, mutta loi etenkin vaarallisilla vastaiskuilla hyviä maalipaikkoja. Maalit tekivät Elias Ahde ja Aaro Salonen.

Pallo-Iirot vaikutti fyysisesti vahvalta ja taisteluhenki oli kohdillaan.

Sen sijaan seuran pelilliseen linjaan kuuluva pallonhallintapeli jäi niin vähiin, että siitä on vaikea antaa arviota.

– Lähtökohta on se, että haluamme olla aktiivisia pallon kanssa, mutta tänään päätös oli tämä. En kiellä, ettemmekö jossain pelissä voisi pelata näinkin, Grasso kommentoi.

– Lähdemme voittamaan jokaista matsia. Sitä varten valitaan käytössä olevien pelaajien ja vastustajan mukaan parhaat mahdolliset taktiikat. 

Jazzin iskukyky on ulkomaalaisten varassa

Pallo-Iirot ja FC Jazz ovat koonneet joukkueitaan hyvin erilaisilla strategioilla.

Pallo-Iirot nosti tutun päävalmentajan omasta seurasta, FC Jazz pestasi jokerikortti Andrea Sassarinin ulkomailta.

Pallo-Iirojen pelaajarunko oli aikaisin kasassa ja joukkue aloitti harjoittelun loka-marraskuussa. FC Jazz puolestaan aloitti Sassarinin johdolla harjoittelun vasta vuodenvaihteen jälkeen ja kaipaa edelleen kipeästi täydennystä kapeaan ryhmäänsä.

Viimeisin löytö oli pari vuotta pelaamatta ollut Angel Lezama. 25-vuotias Venezuelan mies oli lauantaina kentän taitavin ja huonokuntoisin pelaaja. 

Jazzin iskukykyä voi ennakoida sen verran, että jos ykköshyökkääjä Firmino on sivussa, porilaiset ovat vaikeuksissa. Viime kaudella Kakkosessa 24 maalia tulittanut brassi aloitti lauantaina vaihtopenkiltä, koska on vaarassa saada TPS-harjoituspelin kielenkäytöstään pelikieltoa sarja-avaukseen.

Porilaisten piikissä aloitti topparina sarjan eliittiin kuuluva Ben Stroud. Uusiseelantilainen teki loppuhetkillä 2–2-tasoitusmaalin, mutta muuten esitys oli vaatimaton.

Pallo-Iirojen puolustuslinja oli heti suuremmissa vaikeuksissa, kun vahva Firmino tuli toisella puoliajalla painimaan ja tekemään repiviä juoksujaan. 

Pallo-Iiroihin tulee vielä 1–2 vahvistusta

Pallo-Iirot sai jalkeille melkein parhaan miehistönsä.

Henri Saarinen on ykkösvaihtoehto maalille. Puolustuslinjassa pelasivat Oskari Ohvo, Otto Schultz, Jami Halminen ja Matias Babb.

Keskikentän keskustassa aloittivat Lasse Laakso, Aaro Salonen ja Topias Silvennoinen. Laidoilla pelasivat Mikko Jalkanen ja Arttu Virtanen.

Keskushyökkääjänä oli Elias Ahde.

Loukkaantumisen takia sivussa Iiroilta on vain Markus Babb. Huhtikuussa sopimuksen tehnyt Juuso Aalto tuli vaihdosta sisään ja pelasi kauden ensimmäiset minuuttinsa.

Maalivahti Saarinen, toppari Schultz, tilanteita luova Jalkanen, maalitykki Ahde ja kunnossa ollessaan tälle tasolle dominoiva Aalto ovat raumalaisten avainpelaajia. 

Aaro Salonen, 18, voi ottaa isonkin roolin keskikentällä. Taitavalla nuorukaisella on loistava pelikäsitys, vääntövoima on lisääntynyt ja yleisolemus terävöitynyt. 1–2-maalissaan Salonen jallitti Jazzin puolustusta näyttävästi. 

Grasson mukaan Pallo-Iirojenkaan joukkue ei ole vielä täysin valmis.

Seura on neuvotellut viime kausilta tutun britin James Whitingin kanssa.

Sen sijaan loppukauden vahvistus Luis Toomey ei palaa Raumalle. Uusiseelantilainen teki sopimuksen kotimaahansa Eastern Suburbs AFC:n riveihin.

– 1–2 pelaajaa tulee vielä. He voivat olla kotimaisia tai ulkomaalaisia.

Kakkosen sarja-avaukset: FC Atlantis–FC Jazz perjantaina 21.4. kello 19, SexyPöxyt–P-Iirot lauantaina 22.4. kello 16.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut