Länsi-Suomi vieraili tutustumassa Lukon ja Ässien yhteistyöstä syntyneeseen joukkueeseen Eurajoella – mukana Kazakstanin maajoukkuemies, budjetti 100 000 euroa

Joukkue U20 Mestikseen syntyi Rauman Lukon ja Porin Ässien aloitteesta. Se kuitenkin on puhtaasti Eurajoen Lätkän oma joukkue, Lukon junioriurheilujohtaja Timo Elo korostaa.

| Päivitetty

Yksi nimi kiinnittää saman tien huomiota Eurajoen Lätkän A:n pelaajalistassa: Temirlan Kitarov ei kuulosta sen paremmin raumalaiselta, porilaiselta kuin eurajokelaiseltakaan nimeltä.

Kyseessä on Kazakstanin nuorten maajoukkuepelaaja, joka edusti viime talvena maataan alle 18-vuotiaiden D1A-tason MM-kisoissa ja pelasi HK Astanan ja KHL-seura Barys Nur-Sultanin junioreissa.

Länsi-Suomi kävi seuraamassa pienikokoisen hyökkääjän otteita 1. lokakuuta pelatussa Lätkän ja Iisalmen Peli-Karhujen välisessä ottelussa. Kitarov haki aktiivisesti taklauksia IPK:n pelaajiin, ja kertaalleen hän pamautti kiekon myös vastustajan maaliin.

– Viime viikolla hän tähän tuli, ja parhaansa mukaan hän on soluttautunut mukaan, Lätkän kapteeni Patrik Pelamo kertoi.

Mies, jonka ansiosta Kitarov Lätkän paidassa pelaa, istui katsomossa. Porilainen Jarkko Näkki on aiemminkin toiminut yhteyshenkilönä, jonka kautta kazakstanilaisia pelaajia on tullut Ässiin.

Samasta suunnasta on Lätkälle tulossa myös puolustaja, Tair Mukhtarov nimeltään. Tai olisi pitänyt tulla jo elokuussa, mutta viisumivaikeudet ovat mutkistaneet matkaa.

– Tämä on ollut kuin vanha HC Satakunta, kun tuosta toisesta ovesta tulee ja tuosta toisesta lähtee pelaajia, Lätkän valmentaja Toni Tunturivuori napauttaa.

– Meillä on tässä ollut tietty runko kasassa, mutta sitten on ollut erinäköisiä kokeilijoita, joilla ei sitten ole riittänytkään motivaatio.

Pelaajia sittenkin vähemmän kuin piti

Eurajoen Lätkä on uusi tulokas U20 Mestiksessä. Se on Lukon ja Ässien yhteinen projekti, josta kerrottiin julkisuuteen huhtikuussa.

Joukkueen idea oli ja on selvä. Ajatuksena on pidentää sekä Lukon että Ässien pelaajapolkua ja tarjota paikallisille pelaajille pelipaikka vielä B-juniorivaiheen jälkeenkin.

– Aika haastava projekti meillä tässä on loppujen lopuksi, Tunturivuori lausuu.

– Se pitää sanoa, että jätkät ovat tulleet helvetin hyvin keskenään toimeen. Pojat tekevät hommansa. Ainut murhe on se, että olemme puolitoista kuukautta muita Mestis-joukkueita jäljessä.

Suurimman murheen ovat tuottaneet pelaajamäärät. Yhteiseen laariin on sittenkin päätynyt vähemmän pelaajia kuin keväällä oli laskettu.

Nyt kasassa on 17 kenttäpelaajaa ja kolme maalivahtia.

– Pelaajia ei ole ollut siinä määrin kuin niitä listoilla piti olla. Nyt niitä on haettu kissojen ja koirien kanssa, Tunturivuori tokaisee.

– Keväällä kun tätä lähdettiin tekemään, Ässiltä oli enemmän tiedossa pelaajia kuin Lukon suunnalta. Ässiltä sitten putosi jätkiä pois, kun oli loukkaantumisia ja osa lopetti. Niitä vain hävisi. Sitten tuli jo pieni paniikki, ja kriisipalavereita pidettiin.

Sadan tonnin budjetilla bussilla ympäri Suomea

Vielä aivan kauden kynnyksellä Lätkä sai Lukon A:sta kaksi pelaajaa eli maalivahti Mikael Ansion ja hyökkääjä Alvar Salmisen. Tunturivuori olisi toivonut laajempaakin liikennettä kauden aikana.

– Siten oli kaavailtu, että nämä, jotka eivät mahdu A:han, olisivat tulleet meille. Ässät on hyvin hoitanut asiat, mutta Lukolta ei ole näkynyt ketään, Tunturivuori toteaa.

– Semmoinenkin ongelma tässä on, että toisessa seurassa on rahaa ja toisessa ei. Lukko on aika hyvin tukenut meitä rahallisesti.

Ilmainen sarja A:n Mestis ei todellakaan ole, sillä pelimatkat ovat varsin pitkiä. IPK:n lisäksi samassa sarjassa pelaavat esimerkiksi KalPan ja Kärppien kakkosjoukkueet, Jokipojat, SaPKo, Hokki ja Hermes.

– Meidän budjettimme on liki 100 000 euroa, eikä siitä makseta yhdellekään pelaajalle mitään. Päinvastoin, kyllä meillä jätkät joutuvat maksamaan joka ukko jotain. Mutta mitä tuossa olen kuullut, niin meillä maksut ovat inhimillisemmästä päästä, Tunturivuori kiittelee.

Kustannukset tulevat vastaan myös harjoittelumäärissä. Lätkän joukkue treenaa kolmesti viikossa jäällä ja vetää myös kolmet oheistreenit. Viikonloppuisin on yleensä kaksi peliä.

Aluksi jääharjoituskertoja oli viikossa neljä.

– Oli pakko hiukan himmata rahallisesti. Emme pysty vetämään niin paljon kuin täytyisi, Tunturivuori harmittelee.

U20 Mestiksen joukkueet

EjL, FoPS, GrIFK, Hermes, Hokki, HYRI, IPK, Jokipojat, JYP Akatemia, KalPa II, KeuPa HT, KJT Haukat, Kärpät Akatemia, LeKi, Pyry, S-Kiekko, SaPKo, TPS Akatemia, Viikingit.

Korvaavalle joukkueelle on ollut selvää tilausta

Pelkän pelailun vuoksi pelaajat eivät siis Lätkän paitaa ylleen vedä. Nyt käynnissä on Mestiksen alkusarja, ja Lätkän joukkue on asettanut tavoitteekseen ottaa paikka Mestiksen ylemmästä jatkosarjasta.

Kun 19 joukkueen alkusarja on marraskuun lopulla saatu valmiiksi, kaksi parasta pääsee nousemaan kesken kauden SM-sarjaan.

– Jätkät ovat itse asettaneet tavoitteet. He haluavat edelleen treenata tosissaan, Tunturivuori valottaa.

Vaikka joukkueen kasaaminen on ollut välillä vaikeaa, hän näkee, että alkuperäinen idea on hyvä ja Lätkän A:n kaltaiselle joukkueelle on Satakunnan kiekkokentässä tilausta.

– Jos ajatellaan, että B:n SM:n jälkeen et mahdu Lukon tai Ässien A:han, niin aiemmin ollut korvaavaa joukkuetta. Meillä oli pari kautta U22-joukkue, mutta se oli sitten harrastus. Ei silloin enää pelata tavoitteellisesti, Tunturivuori huomauttaa.

– Mitä olen tuossa kuulostellut, niin pelaajat ovat olleet tyytyväisiä ja myös muut kiekkoherrat ovat olleet tyytyväisiä. Monta asiaa olisi silti pitänyt pistää paperille ja sopia pelisääntöjä tarkemmin. Toivotaan, että kun ensi vuonna jatketaan, niin asiat ovat selvemmät.

Ässät ja Lukko laittoivat yhdessä asiat rullaamaan

Eurajoen Lätkän A:n Mestis-joukkueen alkusysäys ajoittuu viime talveen ja yhteen puheluun, jonka Ässät ry:n silloinen valmennuspäällikkö Jaakko Välimaa soitti Lukon junioriurheilujohtaja Timo Elolle.

Välimaalla oli huoli. Vuosi toisensa jälkeen toistui tilanne, jossa osa Ässien B:stä vanheni pelaajia, jotka eivät pystyneet ottamaan pelipaikkaa Ässien A:sta.

Toisaalta pelaajamäärät eivät olleet niin suuria, että Ässät olisi pystynyt laittamaan A:n kakkosjoukkuetta Mestikseen.

– Meillä on ollut sama tilanne, eli meille on ollut äärettömän hankalaa saada A:n kakkosjoukkuetta kasaan. Siinä vaiheessa tulevat kuitenkin armeijat ja muut mukaan kuvaan, Elo kertaa.

– Koska Pori on pikkuisen isompi kaupunki, heillä samassa tilanteessa olevia pelaajia on vielä hiukan enemmän.

Elo ja Välimaa näkivät oikeastaan saman tien myös ratkaisun. Rauman ja Porin välissä on Eurajoki, jonka Lätkä on Lukon sateenvarjoseura.

Elo nappasi keskusteluun mukaan Lukko ry:n seurapäällikön Antti Saarisen sekä Lätkän valmennusvastaavan Vesa Leskisen.

– Siitä se yksinkertaisesti lähti rullaamaan, Elo kertoo.

– Nyt se kuitenkin on puhtaasti Eurajoen Lätkän oma joukkue. Se ei ole Ässien ja Lukon yhteisjoukkue, vaan se on Lätkän oma Mestis-joukkue.

Pelaajat tosin ovat pitkälti Ässien ja Lukon entisiä junioreja. Valmennuskin on puoliksi molemmista suunnista, sillä päävalmentaja Toni Tunturivuorella on taustansa Lukossa ja kakkosluotsi Aki Joensuulla Ässissä.

– Mä olen tosi tyytyväinen, että lähialueen urheilijoilla on nyt mahdollisuus jatkaa pelaamista pitempään. Se on iso asia koko Satakunnan jääkiekolle, Elo painottaa.

– Toivottavasti toimintaan vaan löytyy jatkumoa, ettei tämä jää yhden tai kahden vuoden jutuksi.

Ensikohtaamisessa ei haistateltu vaan moroteltiin

Patrik Pelamo, 18, on ennen tätä kautta edustanut aina Lukkoa. Viime kaudella hän pelasi Lukon B:ssä lähes täyden kauden eli 38 runkosarjapeliä ja molemmat joukkueen pudotuspeliottelut.

Mikäli Lätkän A:n joukkuetta ei olisi perustettu, Pelamo ei todennäköisesti olisi tällä kaudella pelannut missään.Nyt hän on joukkueen kapteeni.

– Lähtökohtaisesti mulla ei ollut tästä minkäänlaista ajatusta. Hienoa, että tämä saatiin pystyyn, Pelamo toteaa.

Tieto pelipaikasta oli jo huhtikuussa, mutta ensimmäistä kertaa jäälle Lätkän joukkue pääsi yhdessä vasta heinäkuussa. Kun joukkue heinäkuussa kokoontui yhteen, paikalle saapui pelaajia kolmesta suunnasta: Lukosta, Ässistä ja Lätkästä.

– Kyllähän se ensin näkyi, että porilaiset olivat keskenään, lukkolaiset keskenään ja eurajokelaiset keskenään. Mutta kun kyseessä on joukkuelaji, jossa pukukopissa on oltava ja kentällisiä tehdään, niin pakko siinä on sosiaalistua, Pelamo huomauttaa.

– Eikä kyllä ole ollut mitään ongelmia. Kummasta suunnasta porukkaa sitten onkin tullut, niin kaikki ovat olleet yhtä, hän jatkaa.

– Jätkät kuitenkin tunsivat toisensa aiemmilta peliajoilta. Ei siinä haistateltu vaan moroteltiin. Minkäänlaista vastakkainasettelua ei ole ollut, vaan pelaajien puolelta homma on toiminut helvetin hyvin, Lätkän valmentaja Toni Tunturivuori puolestaan luonnehtii.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut