Länsirannikolla ei mitään uutta – Lukko jälleen Ässiä parempi: "Aivan loistava jääkiekkoilta"

Lukko nappasi jo yhdeksännen peräkkäisen kolmen pisteen voittonsa Ässistä.

Vuodet, pelaajat ja valmentajat vaihtuvat, mutta voimasuhteet Satakunnan derbyissä eivät. Lukko ei tällä vuosikymmenellä ole menettänyt Ässille vielä pistettäkään. Porilaisten edellinen voitto Satakunnan paikallispeleissä nähtiin 28. joulukuuta 2019.

Sen jälkeen Lukko on napsinut yhdeksän perättäistä kolmen pisteen voittoa. Viimeisin irtosi lauantaina tämän kauden ensimmäisessä paikallispelissä, jonka sinikeltaiset veivät nimiinsä maalein 5–1 (3–0, 0–0, 2–1).

– Se kuulostaa hyvältä. Pidetään siitä kiinni, Lukon puolustaja Samuli Piipponen naurahti kuultuaan voittoputkesta.

- Tämä oli hieno paikalliskamppailu. Aivan loistava jääkiekkoilta.

Ensimmäinen derby yleisön edessä

Piipponen siirtyi kesken viime kauden Jukureista Lukkoon ja ehti kokea kaukalossa neljä raumalaisvoittoon päättynyttä paikallispeliä.

Lauantaina hän kuitenkin luisteli ensimmäistä kertaa Satakunnan derbyyn, jossa katsomossa oli yleisöä.

Täyttä hallia ei tällä kertaa nähty, sillä yleisömääräksi ilmoitettiin 3129.

– Aivan mahtava tunnelma. Pelistä tulee heti vähän fyysisempi, kun yleisö on mukana. Mulle se sopii, sillä tykkään miesten peleistä, 192-senttinen ja 91-kiloinen Piipponen puntaroi.

– Tämä menee kyllä ihan kärkeen omista peleistäni, mitä olen saanut pelata.

Viiden hyökkääjän ylivoimakentällinen

Raumalaisten voiton siemen oli tehokas ylivoimapeli. Lukko sai avauserässä kaksi ylivoimamahdollisuutta ja leipoi molemmilla kiekon nopeasti Ässien maaliin.

Liigadebyyttinsä Ässien maalilla tehnyt venäläisveskari Konstantin Volkov joutui poimimaan verkostaan sekä Kristian Pospisilin rannelaukauksen että Linus Nymanin ohjauksen.

Koska puolustaja Thomas Gregoire puuttui loukkaantumisen vuoksi, Lukko oli istuttanut toiseen ylivoimakentälliseen viisi hyökkääjää: Nymanin, Sebastian Revon, Anrei Hakulisen, Scott Pooleyn ja Arttu Ilomäen.

Ylivoimaosumien lisäksi nähtiin vielä Piipposen rannelaukaus, joka painui Volkovin olkapään viereen ylänurkkaan.

– Sekin vielä, kirsikkana kakun päälle, Piipponen tokaisi.

Maaliton toinen erä avasi solmun

Osuma käytännössä lopetti Volkovin ensimmäisen liigapelin. Ässät vaihtoi toiseen erään maalilleen Linus Söderströmin, joka joutuikin venymään moneen kovaan torjuntaan.

Lukko ei toisessa erässä tehnyt maaleja, mutta sekä Piipponen että päävalmentaja Marko Virtanen nostivat juuri kakkosperiodin tapahtumat esiin.

Siinä Lukko rummutti jatkuvasti hyökkäyksiään Ässien päähän.

– Nyt näytti hyvin pitkälti siltä, miten me haluamme pelata. Toinen erä varsinkin, ja kolmas eräkin oli oikein hyvä, Piipponen sanoi.

– Se avasi meidän solmumme, joka tässä nyt on ollut päällä, Virtanen puolestaan arvioi.

Jäpittäminen vaihtui kauniisiin maaleihin

Vaikka Lukko teki Ässät-pelin ensimmäisessä erässä kolme maalia ja ratkoi käytännössä pelin, Lukko-luotsi osasi katsoa tuloksen taakse.

– Meillä oli vaikea startti kauteen, ja se kesti ensimmäiset neljä erää. Tiesimme toki, että se pelimme on ollut siellä, mutta sitä ei oltu saatu esiin, Virtanen totesi.

– Näin alkukaudesta kaikki haluavat sitä ensimmäistä voittoa. Pelaajat haluavat voittaa ja haluavat tehdä sen ensimmäisen maalin. Silloin homma menee helposti jäpittämiseksi.

Päätöserässä jäpittäminen oli Lukon pelistä kaukana. Raumalaiset iskivät vielä kaksi maalia – ja ne olivat luvalla sanottuna kauniita.

Heti erän ensimmäisellä minuutilla Julius Mattila pääsi siirtämään kiekon tyhjään maaliin Kristian Pospisilin ja Pavol Skalickyn syöttöjen jälkeen.

Erän puolivälin jälkeen Arttu Ilomäen johtama hyökkäysketju laittoi vielä paremmaksi. Ilomäki ja Hakulinen kiekottelivat ylivoimahyökkäyksessä, ja nyt oli Linus Nymanin vuoro laittaa peliväline tyhjiin.

– Se oli Lukon näköistä jääkiekkoa. Tuommoista kiekottelua se on, mitä me haluamme pelata, Piipponen tokaisi.

– Tosi kiva sitä on pelata, ja näyttää varmasti hyvältä katsomoonkin.

Sataset paukkuivat

Samalla Äijänsuon hallissa paukkuivat sataset. Syöttöpiste oli Hakulisen uran sadas, ja Ilomäki sai täyteen 200 tehopistettä.

Nyman puolestaan teki lauantaina kasaan saman verran maaleja kuin koko viime kaudella. Nuoren laiturin toisen liigakauden yhteistehot olivat 2+14=16.

Lassi Lehtisen kauden ensimmäinen nollapeli jäi vielä haaveeksi, sillä ässäkapteeni Jarno Kärki pystyi lopussa kaventamaan ylivoimalla.

Pelin voittajasta ei kuitenkaan avauserän jälkeen ollut epäselvyyttä.

– Olen ylpeä joukkueesta, sillä pääsimme nyt normaalimoodiin, Virtanen luonnehti.

Lataus meni yli viirinnostopelissä

Tappioon päättynyt kauden avauspeli oli lähtökohdiltaankin kaikkea muuta kuin normaali, sillä ennen TPS-kamppailua Äijänsuon jäähallin kattoon hilattiin Lukon seurahistorian toinen mestaruusviiri.

Samuli Piipponen oli yksi niistä pelaajista, jotka viime keväänä saivat nostella Kanada-maljaa Suomen mestareina.

– En sanoisi, että silloin olisi jännittänyt, mutta ehkä jollakin tavalla lataus saattoi mennä yli, Piipponen myönsi.

Gregoiren vamman laatu vielä epäselvä

Lukko menetti kauden avauskamppailussa tärkeän palasen puolustuksestaan, kun Thomas Gregoire loukkaantui.

Ässät-ottelussa kanadalaispuolustaja ei pystynyt pelaamaan, mutta sairausloman pituus on toistaiseksi auki.

– Vamma on, mutta kuinka kauan hän on sivussa, siihen mulla ei ole vastausta. Eikä varmaan kellään, Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt kommentoi.

– Gregoire on iso menetys tässä kohtaa, mutta ei tuon onneksi mikään älyttömän pitkä projekti pitäisi olla. Ehkä me olemme alkuviikosta viisaampia. Nyt mennään päivä kerrallaan.

Lauantain paikallispelissä Gregoiren paikalla kakkosparissa puolusti nuori Noel Pietilä, ja Onni Korkka oli kokoonpanossa seitsemäntenä puolustajana.

Isojen minuuttien puolustajaa Lukko on etsinyt joukkueeseensa koko syksyn.

– Kyllä tässä on koko toisella silmällä markkinoita katsottu, mutta siellä on aika rauhallista, Sahlstedt totesi.

Lukko-Ässät 5-1 (3-0, 0-0, 2-1)

1. erä: 11.38 Kristian Pospisil (Michael Haga-Julius Mattila) 1-0 yv, 14.30 Linus Nyman (Arttu Ilomäki-Anrei Hakulinen) 2-0 yv, 18.43 Samuli Piipponen (Michael Haga-Sebastian Repo) 3-0.

Jäähyt: 8.32 Harri Kainulainen Lukko 2 min, 11.15 Olli Vainio Ässät 2 min, 12.32 Derek Barach Ässät 2 min.

2. erä: Maaliton.

Jäähyt: 26.01 Samuli Piipponen Lukko 2 min, 35.20 Olli Vainio Ässät 2+10 min.

3. erä: 40.13 Julius Mattila (Pavol Skalicky-Kristian Pospisil) 4-0, 52.56 Linus Nyman (Anrei Hakulinen-Arttu Ilomäki) 5-0, 58.18 Jarno Kärki (Derek Barach-Jakob Andersson) 5-1 yv.

Jäähyt: 56.49 Samuli Piipponen Lukko 2 min.

Maalivahtien torjunnat: Lassi Lehtinen Lukko 10+3+9=22, Konstantin Volkov Ässät 7+0+0=7 (vaihto 20.00), Linus Söderström Ässät 0+16+8=24.

Yleisöä: 3129.