Läpimurto: ”Viivapelotetta laukauksestani ei vielä saa!”

Olet syntynyt kesäkuussa 2000 Lappeenrannassa. Ei kai sinussa vain asu pieni saipalainen, KooKoon puolustaja Santeri Salmela, 17?

- Ei ole tippaakaan saipalaista, vaikka ehdinkin aloittaa SaiPan luistelukoulussa. Olin viisivuotias, kun muutimme Kouvolaan.

Santeri Salmela, 17, on ottanut paikkansa KooKoon pukukopista. Kuva: Pasi Peltola

Millainen jääkiekkotausta suvussasi on?

- Mestistä ja Suomi-sarjaa pelannut kummisetäni ja enoni Jyri Paavola on pelannut KooKoon edustusjoukkueessa.

Voisitko olla jotain muuta kuin jääkiekkoilija?

- Pelasin pesistä ja jalkapalloilin, mutta kiekossa pärjäsin parhaiten.

Polkupyörä, mopo vai mopoauto?

- Mopoauto. Asun Katajaharjussa Kuusankoskella. Kun on viiden kilometrin matka hallille, varusteet kulkevat helpoimmin mopoautossa.

Joko olet kartuttanut joukkueen sakkokassaa?

- Viime kaudella junnupelaajana tuli vielä sen verran vähän pelejä, ettei minulta peritty mitään. Sakkoja ei ole vieläkään kertynyt, mutta 20 euron kuukausimaksu oli maksettava.

Onko jääkiekkoilijalla kovasti vientiä Kouvolan yössä?

- Näin alaikäisenä ei ole tullut käytyä edes kadulla iltaisin. Ja jos Kuusaasta kysyt, niin siellähän ei ole mitään meininkiä.

Muutama vuosikymmen sitten kuusaalaiset saivat turpaansa Kouvolaan ilmestyessään. Onkohan vielä niin?

- On tainnut meno rauhoittua niistä vuosista.

Kerro miten on mahdollista, että viime kaudella kokosit miesten joukossa yhdeksässä liigapelissä 0+3, mutta koko kaudella A-nuorten otteluissa vain 2+0 tehopistettä?

- Sattui muutama onnekas kakkossyöttö Liigassa. Enhän minä peruspakkina pisteistä elä, mutta A:ssa niitä kieltämättä olisi saanut olla enemmän. Pystyn kyllä hyökkäämään, mutta viivapelotetta laukauksestani ei vielä saa!

Miten KooKoo voisi päästä tällä kaudella pudotuspeleihin?

- Meillä on nuori ja työteliäs joukkue. Jokainen haluaa saavuttaa tälle seuralle sen ensimmäisen playoff-paikan.

Sinulla on siis historia hallussa eli tiedät, ettei Kouvolassa nähty pudotuspelejä liigakausina 1987-90. Kukahan mahtoi olla niihin aikoihin KooKoon paras pelaaja?

- En todellakaan tiedä. Oisko ollut Timo Susi?

Nykyään 58-vuotias KooKoo-kasvatti Susi lähti Kouvolasta kesällä 1978 Tapparaan, jonka riveissä voitti kuusi Suomen mestaruutta ja jota edustaessaan oli saavuttamassa olympiahopeaa 1988.

- Ahah!

Millainen olisi henkilökohtaisella tasolla hyvä kausi 2017-18?

- Jos saisin mahdollisimman paljon pelejä ja peliaikaa Liigassa. Tavoitteena on pelata myös alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Magnitogorskissa.

Mitä ajatuksia sinulle tuo NHL:n varaustilaisuus kesällä 2018?

- Onhan se totta kai ollut mielessä. Ei se mikään erityinen tavoite ole, mutta kulkee ajatuksissa ja siitä kuulee puhuttavan.

Joko jääkiekkoilu on sinulle sataprosenttisesti ammatti?

- Aloitin toisen vuoden lukiossa Kouvolan Yhteislyseossa, mutta se menee aika lailla verkkokursseja hoidellen. Viime kaudella enemmänkin A-junnuissa pelatessani pääsin käymään koulua vielä aika tavalliseen tapaan.