Lassi Lehtisen puku vaihtuikin pelipaitaan

Yllätyskutsun kaukaloon saaneen Lassi Lehtisen torjunnat eivät riittäneet voittoon asti SaiPaa vastaan.

Torstain piti olla Lukon Lassi Lehtiselle vain vapaapäinä. Hänen piti hakea alkuseremonioista onnittelukukat ja siirtyä puku päällä katsomon puolelle seuraamaan peliä yhdessä kahden muun Lukon nuorten maailmanmestarin Ville Heinolan ja Linus Nymanin kanssa.

Toisin kuitenkin kävi. Puku vaihtui pikahälytyksellä pelipaitaan, sillä kakkosmaalivahdiksi nimetty Pekka Tuokkola loukkaantui alkulämmittelyssä.

– Olin vielä kotona siinä kuuden aikaan, kun puhelu tuli. Hieman vauhdilla siinä tultiin, jäi alkulämmittelykin tekemättä. Nivuset ehdin sentään avata, Lehtinen kertasi.

Olitko kotona jo puku päällä odottamassa?

– En itse asiassa ollut. Taidan olla viime hetken valmistautuja, hän veisteli.

Viimeksi kuukausi sitten kaukalossa

Lehtinen oli viimeksi torjunut liigaottelussa kahdeksas joulukuuta. Sen jälkeen hän oli saanut tililleen vain puolen peliä Nuorten Leijonien harjoitusottelussa.

Siihen nähden Lehtisen torjuntatyöskentely oli erinomaista ottelussa, josta SaiPa haki kaksi pistettä voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 5-4.

– Eihän tässä missään nimessä paras tuntuma ollut, mutta päätin siinä vaiheessa, kun maalille tuli kutsu, että lähden vain nauttimaan. Eihän ne taidot mihinkään ole kadonneet, Lehtinen totesi.

Lehtinen ei päässyt peliin mukaan herkullisessa paikassa. Vaikka Lukko oli hallinnut avauserää, oli kärkkäänä maalipaikoissaan häärännyt SaiPa iskenyt osumat.

Taululla komeili vierailla kolme maalia, kun Oskari Setänen siirtyi vaihtopenkin puolelle, ja Lehtinen luisteli tilalle.

Jonatan Tanuksen, Brenden Kichtonin ja Tyler Morleyn osumat eivät menneet Setäsen piikkiin, mutta ainakin maalivahtivaihto herätteli Lukon joukkuetta. Kotijoukkue nimittäin teki kaukalossa paljon töitä, mutta viimeinen silaus puuttui. Tämä näkyi etenkin ylivoimalla, joita joukkue hukkasi kolme kappaletta.

– Se selvästi turhautti joukkuetta, kun ylivoima ei taaskaan toiminut. Se on välillä toiminut, ja nyt toisessa erässä näyttikin pirteältä, Lukon päävalmentaja Pekka Virta totesi.

Menestyksen käsittely on vaikeaa

Jos avauserässä Lukon työmäärä ei tuottanut mitään tulosta, tuli joukkue toiseen erään maaliahneemmalla asenteella.

Sinikeltaiset hankkivat erän alkuun jo ottelun neljännen ylivoimamahdollisuuden, ja Brandon DeFazio iski. Ennen osumaa Jakub Krejcik ja Janne Niskala olivat syötöillään sahanneet koko puolustuksen levälleen.

Tshekkipakki Krejcik alusti myös Lukon seuraavan osuman ajassa 31.30. Lukko oli painostanut usean minuutin peräkkäin SaiPan päädyssä, kun Krejcik löysi Eetu Koivistoisen oikealta laidalta. Tämä latasi poikittaissyötöstä tiukan vedon ohi vieraiden maalivahti Frans Tuohimaan.

– Meiltä oli pelissä todella paljon raikasta hyökkäämistä ja hienosti luotuja paikkoja. Paljonhan tällaisilla hetkillä on siitä kyse, miten sen asian käsittelee, kun menee hyvin.

– Muutkin saavat voittamisen hetkellä huomiota kuin maailmanmestarit, Virta sanoi.

Vaikka kahden avauserän tulokset poikkesivat täysin toisistaan, oli pelin kulku kaukalossa hyvin samankaltainen. Lukko vei ottelua lähes mielin määrin, mistä kertoo myös Tuohimaan 24 torjuntaa kahden erän jälkeen.

Sotureita kuin valmiina metsälle

Moni odotti, että Lukko jatkaa hyvää virettään ja jyrää päätöserässä SaiPan yli. Toisin kuitenkin kävi. Vierailijat saivat hyvin sinikeltaisten peliä jarrutettua, ja iskivät itse paikasta maalin.

Kichton pääsi tuulettelemaan illan toista osumaansa, kun hän siirretyn rangaistuksen aikana nosti joukkueensa neljännen osuman.

– Jos otteluun ei tule kaikkiin tilanteisiin valmistautuneena, niin se shokki tai lamaannus voi lyödä päälle kesken pelin. Siinä vaiheessa huomaa, kun vaihtopenkillä on aivan hiljaista, Virta totesi.

Vaikka Lukko oli ottelussa pitkälti kuskin paikalla, olisi joukkue voinut olla virkeämpikin. Huolimattomuudesta kertoi paljon se, että joukkueelle vihellettiin peräti kaksi jäähyä väärästä vaihdosta.

Pienestä hätäilystä ja keskittymisen puutteesta kertoi sekin, että Lukko-pelaajat siirtelivät kolmannen erän takaa-ajon aikana vielä selkeistä tekopaikoista viereen.

Virta ei osannut sanoa, mistä asia johtui.

– Ei tässä voi joukkuetta syyttää yrittämisestä ja taistelusta. Mutta tässä nälkä on kasvanut syödessä, mikä on täysin inhimillistä. Voittavat asiat eivät ole yksinkertaisia.

Terävänä esiintynyt Krejcik ei kuitenkaan vastuuta pakoillut. Hän napautti kahden syötön lisäksi pöytäkirjaan maalin kaksi ja puoli minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Esityön 3-4-osumaan tekivät Heikki Liedes ja Koivistoinen.

Liedes intoutui hieman yli minuuttia myöhemmin jatkamaan Krejcikin esimerkkiä. SaiPa pelasi vajaalla, kun työteliäs Lukko-hyökkääjä ohjasi tasoituksen maalin edustalta.

Lukolla oli jatkoajalla ja voittomaalikilpailussa mahdollisuudet napata kaksi pistettä, mutta se ei joukkueelle kelvannut. Lopulta Ahti Oksasen kuti viidennessä parissa ratkaisi vieraille ansainnut kaksi pistettä.

Piste piti Lukon sarjataulukossa neljäntenä. Joukkue kohtaa lauantaina Oulussa Kärpät.

– Pitää saada se olotila kuin soturilla on metsälle lähtiessään. Että on aina valmiina toimimaan. Ei voi kuvitella, haihatella tai toivoa. Pitää olla aina vähän huolissaan, että onko kaikki tehty voittamisen eteen, Virta tuumasi.