”Lätkää pitää tehdä riittävästi, mutta ei pelkästään sitä” - Lukon junioreilla on tällä kaudella varaa valita harjoitusaikojaan

Kalle Sahlstedt vannoo monipuolisuuden nimiin.

Vaikka Kalle Sahlstedt aloitti virallisesti työssään vasta elokuussa, hän oli valitsemassa tälle kaudelle Lukon juniorivalmentajia.

Kun koutseja kartoitettiin, tärkeimmäksi luonteenpiirteeksi katsottiin yhteistyökykyisyys. Sahlstedt halusi, että valmentajien pitää pystyä näkemään muutakin kuin oma joukkueensa.

Sama ajatusmalli pätee myös eri lajien välillä. Lukko ei halua pakottaa pelaajia keskittymään pelkkään jääkiekkoon.

– Me kannustamme monipuolisuuteen. Mitä pitemmälle pystyt pitämään muita lajeja rinnalla, sen parempi, Sahlstedt sanoo.

Hän itse harrasti lapsuudessaan neljää lajia. Jääkiekon lisäksi mukana kulkivat jalkapallo, pesäpallo ja tennis.

– Ehkä jääkiekko oli mulla mielessäni ykköslaji aina, mutta pelasin aktiivisesti jalkapalloa C- tai B-junnuihin asti ja tennistäkin pitkään kilpaa, Sahlstedt muistelee.

– Noista pesäpallo oli ehkä puhtaasti harrastus, vaikka meillä olikin siihen aikaan hyvä pesäpallojoukkue. Fudis ja tennis olivat pitkään vahvasti mukana.

Taklaus valintaongelmille

Tällä kaudella useampien lajien harrastaminen on Lukon junioreilta helpompaa kuin pitkään aikaan. Seura lähti pilotiksi Suomen Jääkiekkoliiton Parempaa peliä -hankkeeseen.

Mukana on neljä ikäluokkaa eli 2007–2010 syntyneet. Heille järjestetään viikossa viidet treenit, mutta kaikkiin ei suinkaan ole pakko osallistua.

Ei ole edes tarkoitus.

– Ajatus on, että kolme treenikertaa viikossa on ok. Lapset voivat valita päivät sen mukaan, että saavat viikkoon mahtumaan vaikka fudistreenejä tai yksinkertaisesti muuta elämää, Sahlstedt kertoo.

– Tämä on mun mielestäni ihan poskettoman hieno juttu. Omien muksujeni kanssa olen valitettavan usein huomannut, että se on viikottaisten valintojen tekemistä, jos yrittää vetää kahta lajia. Tämä taklaa sen ongelman pois.

Sahlstedtin mielestä lopullista lajivalintaa ei ole pakko tehdä varhain, mutta hän kannustaa valitsemaan yhden päälajin, jota muut lajit tukisivat.

– Se ei ole mun mielestäni paras vaihtoehto, että pidät mukana kolme lajia ja kaikissa on viikossa kaksi treeniä. Jos ajatellaan lätkää, sitä pitää tehdä riittävästi, mutta ei pelkästään sitä, Sahlstedt toteaa.

– Mutta jos vedät pelkkää lätkää, pelinymmärrys ei välttämättä kehity samalla tavalla kuin silloin, jos välillä on erilainen maila kädessä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut