Leffa-arvio: Tähti, taistelija, iloinen johtaja

”Poikkeusyksilön elämäntarina avataan läpikotaisin ja ei yksistään Teemun sanoin, vaan läheisten ja kollegoiden näkemysten saattelemana”, luvataan Sel8nne-dokumenttielokuvan mainoksessa.

Totta vähintään toinen puoli. Nimittäin se, että Teemu Selänne on poikkeusyksilö.

Jääkiekkoilijana Selänne on Suomen kaikkien aikojen ykkönen. NHL-mestaruus 2007 nosti hänet Jari Kurrinkin ohi. Eikä löydy muistakaan lajeissa Selännettä kovempaa suomalaispelaajaa.

Suomessa tähti jo ennen NHL-uraa

Selänne on niitä harvoja suomalaisia, joista voi puhua Tähtenä, jonka ihan kaikki tuntevat.

– Selänne oli Suomen ykköstähti jo Jokereissa, sanoo Hjallis Harkimo elokuvassa.

Hän muistelee kautta 1991–92, joka jäi Selänteen viimeiseksi SM-liigassa. Selänne oli jo valmis NHL:ään, mutta auttoi Jokerit SM-kultaan. 

Komea nuorukainen tuli tuolloin tutuksi muillekin kuin penkkiurheilijoille. Lehdissä oli juttuja, kun Teemu teki puolipäivätyötä päiväkodissa. Televisiossa pyörivät Valion maitomainokset.

HIFK:n silloinen manageri Frank Moberg puolestaan muistelee, että oli ”giganttinen moka” jättää tarjoamatta nuorelle Selänteelle kunnon sopimusta Jokerien pelatessa divarissa.

NHL-läpimurto vertaansa vailla

Selänne teki NHL:ään läpimurron, joka hakee vertaistaan. Eikä löydä. Finnish Flash teki Winnipeg Jetsissä huikeat 76 maalia ensimmäisellä kaudellaan. Se on edelleen tulokkaiden yhden kauden ennätys.

Pohjois-Amerikassa ymmärretään show’n ja tarinan päälle. Kun Selänne teki 54:nnen maalinsa, pantiin peli poikki puoleksi tunniksi. Pidettiin puheita ja kentälle ajoi auto, jonka kyydissä oli kaksoisveli Paavo. Isä ja äiti itkivät katsomossa.

Samaan maalimäärään Selänne ei ole myöhemmin yltänyt, mutta toisaalta hän laskee pelanneensa vain yhden huonon kauden. 

Elokuvassa Selännettä kehutaan kilpaa. Esille nousee samoja luonnehdintoja: johtaja, taistelija, positiivinen, iloinen, rento.

Muutama pieni paljastuskin

Entä se luvattu läpikotaisuus? Ainakin tämä katsoja poistui Iso-Hannusta miettien mitä jäikään kertomatta? 

Henkilöpalvontaa on toki vaikea välttää, kun käsitellään maailmanluokan huippu-urheilijaa. Tämän dokumentin perusteella Teemu Selänteen puutteet ja paheet ovat pieniä. Niin kuin se, ettei hän käynyt kauppiksessa toisena vuonna kuin syömässä. Tai ettei hän tee juuri mitään kotitöitä.

Huomenna perjantaina ensi-iltansa saavan elokuvan uskottavuutta nostatetaan muutamalla niin sanotulla paljastuksella. Esimerkiksi sillä, että Teemu salakuljetti vankilaan rahaa isoveljelleen, perheen mustalle lampaalle.

Mainitaanko Rauma? Kyllä vaan. Isä Ilmari Selänne muistelee miten Teemun ja kaksosveli Paavon synnytys alkoi perheen ollessa venematkalla Helsingistä Raumalle.

Tinkimätöntä työtä ja hyvää tuuria

Selänteestä on kirjoitettu hänen 1980-luvulla alkaneen uransa aikana niin paljon, että saavutukset, kolhut ja pettymykset on käyty moneen kertaan läpi. Siitä huolimatta, tai oikeastaan juuri siksi, tämä tarina on ehdottomasti kertomisen väärti.

Draaman kaarta löytyy urheilun ulkopuoleltakin. Hurjin tapaus on kolari Kalervo Kummolan kanssa. ”Teukka Salama” ajoi kovalla vauhdilla kiekkopomon auton päälle.

”Ihan mun syy”, sanoo Selänne, joka vauhdin hurmassa unohti, että Kummola oli tulossa suljetulla rallitaipaleella vastaan.

Siinä rysäyksessä oli hengen lähtö lähellä Selänteen ja Kummolan lisäksi leijonalegenda Raimo Helmisellä.

Yli kaiken nousee kuitenkin intohimo urheiluun, kurinalainen elämäntapa ja tinkimätön työ tavoitteiden saavuttamiseksi. Selänne on ansainnut menestyksensä.

Huomionarvoista on, että Selänne vielä veteraani-ikäisenä, miljoonia tienattuaan ja kaiken Stanley Cupia myöten voitettuaan teki come-backin. 

Penkkiurheilijan on suorastaan pakko nähdä elokuva. Muillekin suosittelen.

Janne Rantanen