Leijonat toteutti Kosicen ihmeen kovalla työnteolla – "Tämä oli selvästi meidän peli"

Ruotsin NHL-tähtisikermän MM-taival loppui tylysti. Suomi kohtaa Venäjän lauantaina iltapäiväottelussa.

Suomen jääkiekkomaajoukkueen tarina Slovakian MM-kisoissa Kosicessa sai mojovan huipennuksen. Leijonat kukisti puolivälierässä Ruotsin 5–4 ja passitti 21 NHL-pelaajan tähtisikermän katsomoon.

Ratkaisumaalin ampui jatkoerässä ajassa 61.37 keskushyökkääjä Sakari Manninen. Hänen iltansa hipoi täydellisyyttä, sillä KHL:ssä Jokereista Salavat Julajev Ufaan siirtyvä Manninen kirjautti pelissä 1+3 pistettä.

Voittomaalin tekijä antoi kiitosta timojutilamaisesti koko joukkueelle.– Joukkueena painettiin niin hyvin, että nyt oli vain minun vuoroni tehdä se maali. Saatiin neljällä kentällisellä, neljällä sylinterillä puudutettua kaveria, Manninen sanoi.

Suomi kohtaa lauantaina välierässä illtapäiväpelissä kaikki kahdeksan MM-otteluaan voittaneen Venäjän.

Anttila survoi MM-tahtomaalin

Suomi venytti ottelun jatkoerään kapteeni Marko Anttilan minuutti ja 29 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua survomalla 4–4-tahtomaalilla.

Tasoitusosuma oli oikeuden ja kohtuuden toteutuma. Suomi voitti ottelun laukaukset 32–18 ja kolmannessa erässä 11–3.

Leijonien aktiivisuuden takia Ruotsi joutui heti puolustuskannalle, eikä puolustus pitänyt.– Pantiin kiekkoa liikkeelle, vaihdeltiin puolta ja vyöryteltiin ränniin, niin Ruotsi ei oikein pystynyt pelaamaan omaa peliään ja jaksanut hyökätä, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen kertoi.

Suomen puolustajat, Niko Mikkola, Petteri Lindbohm ja Jani Hakanpää, tekivät kolme maalia.– Pakkien käyttö viivalla..., kyllä se puri, mitä haimme. Tämä oli selvästi meidän peli. Ansaittu voitto, vaikka häviökin oli lähellä, tyytyväinen Jalonen viittasi tilanteeseen, jonka Ruotsi sai Leijonien haettua varsinaisen peliajan viimeisellä kaksiminuuttisella tasoitusta ilman maalivahtia.

Lundqvist haparoi

Arveluttava lenkki Ruotsin joukkueessa oli Suomea vastaan pelannut maalivahti Henrik Lundqvist, joka kaiken nähneenä ja kokeneena ei 37-vuotiaana ole enää parhaimmillaan.

Suomi oli jatkuvassa pelaamisessa Ruotsin tähtisikermää edellä. Taitavamman Ruotsin hallinta typistyi minuutin, puolentoista välähdyksiin.

Ruotsilla oli Slovakian MM-jäällä niin laadukas joukkue, ettei se olisi tarvinnut apua erotuomareilta. Sitä tarjosi venäläis-kanadalainen päätuomaripari Roman Gofman-Brett Iverson.

Patric Hörnqvistille avauserän lopussa merkitty 2–1-johtomaali syntyi sen jälkeen, kun NHL:n Mikko Rantasen Colorado-ketjukaveri Gabriel Landeskog oli repinyt Oliwer Kaskelta kypärän päästä. Ruotsi pääsi pyörittämään peliä Suomen päädyssä, kun Kasken oli luisteltava vaihtoaitioon.

Pesonen peloton maskimies

Kun Vancouver Canucksissa debyyttikaudellaan läpimurtonsa tehnyt hyökkääjätähti Elias Pettersson laukaisi toisen erän avausminuutilla Ruotsille 3–1, Suomen peli näytti pelatulta. Toisin kävi.

Lindbohm kavensi ensin 2–3:een. Kiekko meni onnekkaasti Ruotsin maaliin puolustaja John Klingbergin reidestä.

Leijonat nousi ottelun puolivälissä tasoihin, kun Hakanpää ampui sydämensä kyllyydestä 3–3. Suuri ansio maalista menee pelottomasti maskimiehenä uurastaneelle Harri Pesoselle, joka hypätessään peitti maalivahti Lundqvistin näkökentän.