Leijonien MM-kotikisat huipentuvat sunnuntaina historialliseen finaaliin – tarjolla revanssi Kanadaa vastaan

NHL-tähtipuolustaja Miro Heiskanen näytti osaamisensa välierässä Yhdysvaltoja vastaan.

Epäonnen luku onnistuneesti täyteen, kotikisoissa. Suomen miesten maajoukkue varmisti lauantaina Tampereella jääkiekkohistoriansa 13. MM-finaalipaikan, kun Leijonat kukisti turnauksessa toistamiseen Yhdysvallat, nyt välierässä 4–3.Alkulohkossa Suomi oli peitonnut Yhdysvallat 4–1. Välierässä Leijonien vastustaja pelasi B-alkulohkossa nähtyä kurinalaisemmin.

Koska Yhdysvallat pelasi loukkaantumisten ja muiden henkilökohtaisten syiden takia vain neljällä varsinaisella puolustajalla, ei tarvinnut omistaa oraakkelin taitoja ennakoidakseen joukkueelle vaikeuksia ottelun vanhetessa.

Päävalmentaja Jukka Jalosen Leijona-sapluunaan on kuulunut jo vuosia kahdeksan puolustajan, neljän pakkiparin peluuttaminen. Suomi jauhoi kärsivällisellä pyörityksellään amerikkalaispelaajat uuvuksiin.

Sakari Manninen vei toisen erän alun ylivoimamaalillaan Suomen 2–1-johtoon, ensimmäistä kertaa ottelussa. Sean Farrell tasoitti, mutta Sami Vatanen ehti ennen erätaukoa viedä Leijonat 3–2-johtoon.

Joel Armian kolmannen erän alussa laukoma 4–2 käytännössä sinetöi Leijonien loppuottelupaikan. Adam Gaudetten vajaat kolme minuuttia ennen loppua laukoma 3–4-kavennus herätteli vielä Yhdysvaltojen toiveita ja nostatti jännitystä loppuminuuteille.

Suomi saa sunnuntain finaalissa vastaansa voittajan toisesta välieräparista Kanada–Tshekki. Leijonia takavuosina luotsannut Kari Jalonen toimii Tshekin päävalmentajana.

Yhdysvallat näpäytti johtomaalillaan

Kuten torstain MM-puolivälierässä Slovakiaa vastaan, Suomi teki välierässä aluksi tuttavuutta nöyryyden kanssa. Yhdysvallat livahti 1–0-johtoon luvattoman halvan näköisesti.

Avauserä oli vanhentunut reilun minuutin, kun Winnipegin NHL-puolustaja Nate Schmidt laittoi kaukaa hyökkäyssiniviivan yltä toivotaan toivotaan -kiekon kohti Suomen maalia. Ilmeisesti hivenen maskissa ollut Suomen maalivahti Jussi Olkinuora hämääntyi, ja kiekko lipui Leijonien verkkoon.

Heti perään Valtteri Filppulalle järjestyi oiva maalipaikka, mutta Yhdysvaltain maalivahti Jeremy Swayman venytti torjunnan.Suomi piti kiekkoa hallussaan suurimman osan peliajasta, mutta peli meni avauserässä paikoin näpertelyksi. Ben Meyersilla oli tekopaikka viedä Yhdysvallat 2–0-johtoon. Olkinuoran maali kuitenkin varjeltui.

Suomalaiskatsojia vapauttaneen 1–1-tasoituksen teki 3.07 ennen avauserän loppua Dallasin NHL-tähtipuolustaja Miro Heiskanen. Slovakiaa vastaan puolustuspelissä haparoinut Heiskanen sovitteli syntejään kauhomalla kiekon rystyltä ohi Swaymanin.

Slovakia-puolivälierästä kritiikkiä saanut Heiskanen näytti Yhdysvaltoja vastaan parhaita puoliaan. Hän kirjautti ottelussa 1+2 tehopistettä.

Rautaista alivoimapeliä

Suomi lähtee sunnuntain MM-finaaliin tavoittelemaan ainutlaatuista tilastosaavutusta, pitämään kaikissa turnauspeleissään vastustajan maalitta sen ylivoimalla.

Suomen vastustajilla on ollut turnauksessa yhteensä 16 ylivoimaa, mutta ei ainuttakaan maalia niiden aikana.Turnauksen parhaat maalivahdit Olkinuora ja Swayman eivät välierässä olleet aivan terävimmillään.

Reima Rautiainen, STT

Kanada sammutti Tshekin ja Jalosen MM-finaalihaaveet – Leijonat hakee loppuottelussa hyvitystä viime vuodelta

Jääkiekon MM-kisoissa ihaillut ja ylistetytkin Tshekin taitohyökkääjät David Pastrnak ja David Krejci putosivat lauantain Kanada-välierässä jalustalta. Yhteistä historiaa NHL:n Boston Bruinsista jakava David-kaksikko oli hyvän sijasta esillä pahassa, kun Kanada kampesi Suomen MM-finaalivastustajaksi murskaavalla 6–1-välierävoitolla.

Nykyisin Tshekin liigan Olomoucissa pelaava Krejci toki vei avauserässä Tshekin 1–0-johtoon. Ensimmäiselle erätauolle lähdettiin tasatilanteesta, kun Kanadan Dylan Cozens iski 33 sekuntia ennen erän loppua 1–1.Kanada karkasi toisen erän puolivälissä. Ensin Pastrnak otti hölmön jäähyn tuupattuaan turhautuneena Kanadan Pierre-Luc Dubois'n jään pintaan. Kanadasta rankaisi ylivoimalla 2–1 tehnyt Adam Lowry vain 16 sekuntia jäähyn alkamisesta.

Minuutti ja 21 sekuntia Lowryn osumasta Tshekin maaliverkko heilui uudelleen, kun Kent Johnson ohitti tshekkivahti Karel Vejmelkan. Puolisen minuuttia ottelun puolivälin jälkeen oli Pastrnakin ketjukaverin Krejcin vuoro ottaa kaksiminuuttinen. Matt Barzal tarvitsi vain 20 sekuntia viedäkseen Kanadan jo 4–1-johtoon.

Kanada käytti kolmen maalin kimaraansa yhteensä kolme minuuttia ja 19 sekuntia. NHL-heittopussi Buffalo Sabresin hyökkääjä Cozens teki välierässä 2+1 pistettä.

Tshekin päävalmentaja Kari Jalonen yrittää ryhdistää joukkueensa sunnuntain pronssipeliin Yhdysvaltoja vastaan.

Motivaation puutteen ei uskoisi Tshekkiä vaivaavan, sillä maa on ollut aikuisten MM-kisoissa mitaleilla viimeksi vuonna 2012. Silloin Tshekki otti Suomen ja Ruotsin yhteisesti järjestämässä turnauksessa MM-pronssia.

MM-loppuottelusta tulee viime vuoden finaalin toisinto. Kanada vei tuolloin maailmanmestaruuden kukistettuaan Latvian Riiassa pelatussa loppuottelussa Suomen jatkoajalla 3–2.