Leijonien ottelussa hengenvaarallinen tilanne: "Ei ollut leikin asia"

Lauantaina oli Waltteri Merelän vuoro loukkaantua. Tapparan hyökkääjä sai ranteeseensa viiltohaavan, jos suihkusi runsaasti verta. Kuva: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Kari Jalosen valmentama Tshekki peittosi Jukka Jalosen Suomen lauantaina Turun EHT–turnauksessa selvästi 5–2. Viime keväänä Tampereella Tshekki taipui Suomelle Leijonien matkalla maailmanmestaruuteen. Nyt se oli ottanut MM–kisojen 0–3-tappiosta opikseen.

Ensimmäisessä erässä kiekkoa ja peliä hallinnut Leijonat putosi vastustajansa kyydistä kakkoserässä, jossa kotijoukkueen otteita leimasi huolimattomuus. Tshekki on tunnetusti hyvä vastahyökkäyksissä.

– Sen Tshekki osaa. Teimmeköhän niistä tänään 2–3 maalia, Tshekin päävalmentaja Kari Jalonen arvuutteli.

Aikuisten maaottelu-uransa ensimmäisen maalin tehnyt JYPin Jerry Turkulainen tasoitti reilut kolme minuuttia avausosumasta 1–1:een ylivoimalla. Tässä vaiheessa kotijoukkueen kannalta näytti hyvältä. Ylivoimapeli pyöri mallikkaasti, ylivoimaviisikossa pelaajien kätisyydet tukivat laukaustilanteissa toisiaan.

Turkulaisen laukaus oli nasakka, vaikka Turkulainen ei tehnyt kudistaan numeroa.

– Tuollaisia maaleja tulee silloin tällöin. Antti Suomela teki siihen niin hienon maskin, ettei maalin eteen tarvinnut paljon töitä tehdä, Turkulainen kehui.

– Totta kai ensimmäinen maali miesten maajoukkueessa tuntui hyvältä. Se oli tasoitusmaali ylivoimalla tärkeään paikkaan, hän lisäsi.

Waltteri Merelän vointi jäi huolestuttamaan Leijonia. Kuva: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Merelä loukkaantui

Hieman vaisu kuva Leijonien toisessa turnausottelussa Suomen joukkueesta jäi. Ikitaistelija Marko Anttilan ja taitavan ja juonikkaan Hannes Björnisen poissaolot Leijonien hyökkäyskokoonpanosta eivät voineet olla näkymättä.

– Tshekki teki paikoista maalit, me emme. Kaksi erää hallitsimme selvästi, mutta maalit jäivät tekemättä, ja sitten tuli puolustuksessa lapsuksia, Suomen mestariluotsi Jukka Jalonen sanoi.

Leijonista hyökkääjä Waltteri Merelälle sattui viimeisellä kymmenminuuttisella hiuksia nostattava turma, kun luistin meni hänen ranteensa päältä. Verta pulppusi jäälle.

Päävalmentaja Jalonen ei osannut Merelän vointia tarkkaan analysoida.

– Ei ollut leikin asia. Jos valtimosuoni menee poikki, voi hengenlähtö olla lähellä. Joukkueestamme ehkä kymmenkunta pelaajaa käyttää rannesuojia. Toivottavasti tämä herätti, että niin tekee useampi, Jalonen neuvoi.

Suomi on ennen viimeistä pelipäivää jo menettänyt mahdollisuutensa kamppailla turnauksen voitosta. Ykkössija on kolmen muun maan, Ruotsin, Sveitsin ja Tshekin kauppa.

Suomi kohtaa sunnuntaina turnauksen päätteeksi perinteisessä isänpäiväottelussa Ruotsin sen jälkeen, kun Sveitsi ja Tshekki ovat ratkoneet välinsä.