Leon leijonatie

Nuorten MM-kisojen jälkeen medioissa ja palstoilla on ollut paljon puhetta suomalaisen jääkiekkoilun tilasta ja nuorten pelaajien tiestä huippupelaajaksi.

Kiekkoilijan pitkällä ja liukkaalla matkalla tulee väkisinkin horjahduksia, vääriä valintoja, huonoja koutseja, loukkaantumisia ja muita vaikeuksia. Mutta mitä jos kaikki menisikin nappiin alusta lähtien?

Alkupiirrot:  Leo ottaa pienen muovimailan käteen parivuotiaana ja alkaa huiskia esineitä ympäri olohuonetta. Hän simuloi luistelua sukilla parkettilattialla. Kolmevuotiaana Leon jalkaan tungetaan ensimmäiset kunnon luistimet ja lähdetään lähikentän jäälle.

Innostuminen: Luistelukoulu ei riitä tyydyttämään Leon luistelemisen himoa, vaan kentälle on päästävä muutenkin.  Vanhemmat hommaavat omalle pihalle maalin ja laukaisualustan, jossa saa vedellä kuteja niin paljon kuin huvittaa.

Kortteliliigassa Leo saa pelejä alle. Valmentajilla on pikkujunnuista lähtien pelisilmää: he sopiva etukäteen, että parhaimmat pelaajat sutivat poikittain pelattavassa pikkukaukalossa vastakkain. Näin lukemat pysyvät tasaisina ja kaikilla on hauskaa.

Ikäkausijoukkueeseen: Leon oma kotiseura on kaikin puolin hyvin hoidettu. Valmentajina on vanhoja liigapelaajia, jotka ovat innostuneet valmennuksesta uran jälkeen ja ovat kouluttautuneet liiton valmennuskursseilla.

Valmentajat ovat hyviä kannustamaan poikia. He eivät seisota nappuloita jonossa, vaan kehittävät harjoitteita, joissa on luistelua, laukauksia ja kiekonkäsittelyä koko harjoitusten ajan. Tunnin jää käytetään tehokkaasti hyväksi.

Pojat solmivat itse omat luistimennauhansa alusta lähtien. Vanhemmat pysyvät omissa porukoissaan taustalla, eivätkä huutele jäälle. Vanhemmat keskittyvät pojan kuljettamiseen ja pyykien pesuun. Jos pelissä on tullut kolhuja tai tappioita, he hoitavat ja tsemppaavat eteenpäin.

Hyvähenkiset vanhemmat tekevät paljon talkoita, joiden ansiosta kustannukset säilyvät kurissa. Naapurin pojan vanhemmat ovat joutuneet työttömäksi, mutta hyvän tukiverkon ansiosta heilläkin on varaa jääkiekkoon. Naapurin pojasta tuleekin Leon hyvä ketjukaveri .

 Paikallinen tukisäätiö on rakentanut kahden kaukalon harjoitushallin, jonka ansiosta jäätä on paljon tarjolla. Lepakkovuoroja ei juuri ole, minkä ansiosta Leo pääsee nukkumaan aikaisin ja on aamulla pirteänä koulussa.

Futista kesällä: Kun kiekkokausi on ohi, Leo haluaa mukaan jalkapallotreeneihin. Jalkapalloseuran valmentajalle käy hyvin, että 10-vuotias Leo on mukana vain kesäisin. Vastaavasti jääkiekkovalmentajalle sopii, että jalkapallo on Leon kesätreeni. Valmentajat vielä soittelevat keskenään ja kyselevät Leon kuulumisia. He päättävät yhdessä, että Leo osaa ihan itse valita tulevaisuudessa paalajinsa, eikä kumpikaan ala painostaa häntä oman lajinsa pariin. Lahjoja pojalla olisi molempiin palloihilajeihin.

Treenitahti kovenee: Yläasteikäisenä treeni- ja pelitahti kovenevat. Valmentajat ovat viisaasti opettaneet nuorimmissa junnuissa kehoa huoltavia harjoituksia. Puntteihin ei vielä aiemmin koskettu, mutta opetettiin kyllä esimerkiksi liikesarjoja pelkällä kepillä. Painoharjoittelu alkaa, mutta koko ajan valmentaja painottaa venyttelyn ja huoltavan jumpan merkitystä.

Valmentajat pitävät nuoremmille C-junnuille säännöllisesti ravintovalmennusta ja huolehtivat, että unta on tullut riittävästi.

Leolle tulee kasiluokalla iso kasvupyrähdys, mutta valmentajat ja vanhemmat reagoivat välittömästi. Hän jättää pari jäätreeniä väliin ja käy uimahallissa vesijuoksussa. Vähitellen kivut häviävät ja luiden ympärille alkaa kasvaa lihasta. Joukkuekaveritkin ihastelevat  miten Leon kropan hallinta on parantunut.

Maajoukkueeseen: Hyvin mennyt Pohjola-leiri avaa lupaavalle sentterille paikan U16-maajoukkueeseen. Maajoukkuevalmentajat ovat samalla levelillä seurakoutsin kanssa: luistelun ja laukauksen kanssa on tehtävä koko ajan hommia. Taktista puolta tuodaan esiin ripotellen, ei hirvittävällä kertakuormalla.

Pelit Venäjää ja Kanadaa vastaan kertovat, että töitä on tehtävä vielä paljon. Leon lätty tippui kyllä hyvin lapaan pari kertaa, mutta kaksinkamppailuissa hän jäi auttamatta kakkoseksi.

Agentit mukaan: Agentit alkavat tarjota palveluksiaan. Leo on vähän hukassa, joten hän antaa vastuun vanhemmille. Leo ja vanhemmat päättävät aloittaa yhteistyön kokeneen ja rauhallisen agentin kanssa. Agentti painottaa, että nyt kannattaa edetä rauhassa ja pysyä kotiseurassa mahdollisimman pitkään. Jos kaikki menee nappiin, rahapuoli kyllä hoituu kuntoon.

Iso torvisoittokunta: Leolla on iso liuta valmentajia: Liigavalmentaja, A:n koutsi, B:n koutsi, maajoukkuevalmentaja, kiekkoakatemian oma valmentaja. Välillä Leo on vähän hukassa, kun hän ei tiedä missä joukkueessa pelaa seuraavaksi. Valmentajat tekevät kuitenkin hyvin yhteistyötä ja pystyvät aina sopimaan, ettei pelejä tule liian vähän tai liian paljon. Nyt pitää kuitenkin saada vielä paljon perustoistoja alle. Vaikka pelit kehittävät, aikaa en kannata tuhlata matkusteluun ympäri Suomea.

Ensimmäinen liigapeli: Huomenna Leolla on edessä päivä, josta hän on haaveillut pienestä pitäen. Ensimmäinen liigapeli ja ikää on vasta 17 vuotta.

Paikallislehti tekee Leosta jutun, muttei langeta liian isoja paineita Leon niskaan. Jutussa muistutetaan, että tästä se vasta alkaa.

Jatkuu ehkä seuraavassa jaksossa...