Leon leijonatie, osa II

Viime viikon idealismipläjäyksessä kuviteltiin tilanne, jossa nuoren kiekkoilijan kehitys sujuu kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Leo Leijona nousi nuorten maajoukkueeseen ja pelasi ensimmäisen liigaottelunsa.

Kuvitellaan, että Leon ura jatkuisi edelleen onnellisesti.

Ensimmäinen liigakausi: Ensimmäinen liigaottelu sujuu pienessä nelosketjun roolissa mutkattomasti ilman virheitä. Valmentajalta tulee taputukset hyvästä karvauspelistä, vaikka kiekon kanssa ei Leo juuri pääsekään kosketuksiin.

Seuraavalla viikolla homma saa tulta alleen, kun ykkösketjun laituri loukkaantuu. Joukkue on muutenkin jo menettänyt paikkansa pudotuspeleissä, joten nyt on hyvä paikka testata tulokkaan kykyjä.

Leo saa paikan ykkösylivoimassa ja iskee kauden lopussa 11 ottelussa tehot 4+3. Kykyjenetsijät piirtelevät innokkaasti kuvioita papereihin.

NHL-varaus: Varaustilaisuus pidetään Floridassa. Leon agentti neuvoo viisaasti, ettei varaustilaisuuteen kannata lähteä, jos ei ole varmasti varattujen joukossa. Leo päättääkin jäädä kotiin ja ottaa rennosti kavereiden kanssa juhannuksena.

San Jose Sharks varaa Leon viidennellä kierroksella. Amerikasta tulee heti seuraavana päivänä soitto, jossa Leoa pyydetään nuorten tulokkaiden leirille.

Hyvä paikka, Leo ajattelee. Lämmin ilmasto ja hyvä organisaatio. Kaupungissa on paljon kiekkofaneja, mutta tunnelmassa ei ole samanlaista paniikinomaista kiihkoa kuin Torontossa tai Montrealissa.

Liigatähdeksi: Leiri sujuu mainiosti ja San Josen edustajat pyytävät Leoa jenkkeihin jo seuraavaksi syksyksi. Pelipaikka löytyisi todennäköisesti AHL:stä.

Leo pitää kuitenkin palaverin neuvonantajiensa kanssa. He toteavat yhdessä tuumin, että fysiikkaa olisi saatava vielä paremmaksi ennen Atlantin taakse lähtemistä.

Leo vetää kunnon sikakesän. Hän käyttää samoja treenimetodeja kuin Mikael Granlund kahtena viime kesänä, jolloin hän valmisti itsensä NHL-kelpoiseksi. Raastavan fysiikkatreenin lisäksi hän vetää teränkäyttöharjoituksia muodostelmaluisteluvalmentajan johdolla. Ahtaissa NHL-kehissä pyörähdysten pitää olla nopeita ja teräviä.

Ensimmäisestä kokonaisesta liigakaudesta tulee hyvä valmistelujakso NHL:ään. Peliaikaa tulee runsaasti sekä tasakentällisin että erikoistilanteissa. Kontaktia tulee tähtipelaajan niskaan paljon ja kovaa, mutta se ei haittaa menoa. Kohta selkään ajaa vieläkin isompaa ja vahvempaa ukkoa.

Pelejä on liigassa samaan tahtiin kuin NHL:ssä. Kun peleistä on vähänkin pidempi tauko, Leo käyttää sen kovaan fysiikkatreeniin. Tähtäin on paitsi kevään peleissä, myös paljon pidemmällä.

NHL-ura alkuun: Leo kiittelee omaa ratkaisuaan, kun ensimmäinen NHL-kausi alkaa. Hän ei olisi pärjännyt mitenkään vielä vuosi sitten maailman kovimmassa liigassa.

Kaukalossa ei ole yhtään ylimääräistä tilaa ja aikaa, mutta valmennusjohdon ja muiden pelaajien rohkaisu auttaa eteenpäin. Leo on kuullut kauhutarinoita NHL:n raadollisesta maailmasta, mutta ilmeisesti hän on päätynyt hyvään ympäristöön. Valmentajat antavat paljon ohjeita, mutteivat huuda päätä punaiseksi.

Harjoitteluun ei jää paljon ylimääräistä aikaa kovassa tahdissa, mutta senkin laaja valmennustiimi käyttää hyvin hyväksi.

Kymmenen ottelun jälkeen iskee väsymys. GM lähettää Leon pariksi viikoksi farmiin, mutta komennuksia ei sen jälkeen tule. Eikä tästäkään farmikeikasta jäänyt pomputtelun makua.

MM-kisaherkkua keväällä: Maajoukkuevalmentaja otti Leoon jo syksyllä yhteyttä ja tiedusteli alustavaa kiinnostusta pelata MM-kisoissa keväällä. Hän lupasi pitää silloin tällöin yhteyttä ja palata tosissaan asiaan keväällä.

Kun San Jose tippui pudotuspelelijunasta jo aikaisessa vaiheessa, päävalmentaja soitti ja pyysi mukaan. Se sopi hyvin, koska sopimuksessa oli vielä kaksi vuotta jäljellä, ja Sharks suhtautui asiaan myönteisesti. Virtaakin piisasi vielä loppukaudesta.

Leolle jäi hyvä maku maajoukkuekoutsin lähestymisestä. Puheessa ei ollut ripaustakaan painostusta tai NHL-kauden raskauden vähättelyä. Asiaan saattoi auttaa se, että maajoukkuekoutsi oli itse aikanaan pelannut NHL:ssä seitsemän kautta.

MM-kisat sujuvat hyvin, vaikka Suomi häviääkin finaalissa Ruotsille. Lehdistö ymmärtää, että Suomella oli kokematon joukkue, joka sai kuitenkin itsestään kaiken irti. Suomen kansakaan ei lyttää pelaajia.

Leo lähtee juhlimaan kavereiden kanssa mökille kauden päättymistä. Keskustan kuppilat eivät häntä kiinnosta, koska jokaisella tiskillä on joku väijymässä kamerakännykkä kourassa. Nyt voi ottaa pari viikkoa iisisti ennen kuin punttisali kutsuu taas.