Leppäsen NHL-kolumni: San Jose Sharks nukkui onnensa ohi - suomalaisten hylkiminen kostautuu

Colorado Avalanchen väki kihisi kuin tulisilla hiilillä Florida Sunrisen BB&T Centerissä 26. kesäkuuta 2015. Ensimmäisen kierroksen valinnat olivat pyörähtäneet käyntiin. Kaikki tiesivät, että Edmonton Oilers nappaa ensimmäisenä Connor McDavidin, mutta sen jälkeen tulisi jännempää.

Varaustilaisuus on shakkipeliä, jossa pitää luottaa omaan näkemyksiin ja ennakoida vastustajien siirrot. Coloradolla oli kymmenes varausvuoro, mutta Avalanchen leiri harkitsi silti korkeamman varausvuoron hankkimista. He halusivat TPS:n vahvan laitahyökkääjän Mikko Rantasen.

Avalanchen väellä oli vihiä, että kahdeksantena varaava Columbus Blue Jackets haluaisi pakin. Niin kävikin, sillä GM Jarmo Kekäläinen nappasi Zach Werenskin.

San Jose Sharks saattaisi valita yhdeksäntenä Timo Meierin, koska seuran väki piti keskieurooppalaisista pelaajista. Rantanen jäisi parhaassa tapauksessa napattavaksi kymmenentenä.

Sharksin skouttiosaston pomo Tim Burke suoristi kravattiaan, asteli puhujanpöntön eteen ja ilmoitti, että San Jose varaa Meierin ensimmäisen kierroksen yhdeksäntenä pelaajana.

– It’s Timo time, NBC:n selostaja hehkutti.

Coloradon tunnelmat kohosivat kattoon. He pääsivät varaamaan juuri pelaajan, jonka he halusivatkin. Uhkapeli kannatti.

Mikko Rantanen istui katsomossa agenttinsa Petteri Lehdon vieressä ja puraisi huultaan. Lehto kuiskasi hänelle jotain. Totuuden paikka.

Avalanchen GM Joe Sakic kävi lavalla hymy huulilla ilmoittamassa valinnan. Mikko Rantanen, TPS, Turku.

– Rantanen saattaa olla valmis NHL:ään saman tien, selostaja spekuloi.

Jos San Jose Sharksin väki saisi käyttöön aikakoneen, kesäkuinen ilta Sunrisessa saattaisi sujua eri tavalla.

Jos San Jose Sharksin väki saisi käyttöön aikakoneen, kesäkuinen ilta Sunrisessa saattaisi sujua eri tavalla.

San Jose Sharks on ollut erinomainen joukkue pitkään. Sharks on jäänyt kauden 2004–05 työsulun jälkeen ulos pudotuspeleistä vain kerran, kaudella 2014–15 Sen jälkeen hait rykäisivät kunnon riparikauden ja etenivät Stanley Cupin finaaliin asti.

Sharks on elänyt pitkään dynaamisten veteraaniensa voimalla: Joe Thornton, Patrick Marleau, Joe Pavelski, Brent Burns ja Marc-Edouard Vlasic ovat muodostaneet dynaamisen viisikon, jonka ympärille on ollut helppo rakentaa.

Varsinkin hyökkäyspää on murenemassa käsiin. Marleau lähti täksi kaudeksi kaikkien Sharksin palvelusvuosiensa jälkeen Toronto Maple Leafsiin, mikä osoittautui hänen uransa kannalta hyväksi siirroksi. Vaikka luistelukone Marleau on saanut koko uransa niskaan ”ei voittajatyyppi” -syytöksiä niskaan, hän on ollut erinomainen pistenikkari vuodesta toiseen.

Joe Thornton, 38 saattaa pelata viimeistä kauttaan. Pavelskillakin on ikää jo 33 vuotta. San Jose tarvitsee epätoivoisesti lisää hyökkäysvoimaa.

Meier väläytteli lupaavasti jo viime kaudella, mutta hänestä ei NHL-uran alun perusteella tule uutta ykkösrivin hyökkääjää. Hän on hyvä kakkoskorin raastaja ja työntekijä, muttei isojen pelien ratkaisijatyyppi.

Sharksin GM Doug Wilson sanoi Marleaun lähdön jälkeen, etteivät he tarvitse isoja nimiä, koska sveitsiläishyökkääjä on valmis ottamaan isomman roolin. Meier on kuitenkin joutunut kauden aikana päävalmentaja Peter DeBoerin epäsuosioon, ja Sveitsin Timo on löytänyt itsensä välillä katsomostakin.

Paineet alkavat nousta kovaksi, sillä aiempienkin vuosien ykköskierroksen varaukset näyttävät menneen vihkoon. Mirco Müller (2013) ja HIFK:ssakin piipahtaneet Nikolai Goldobin (2014) ovat osoittautuneet suutarivalinnoiksi.

Meier on San Josen korkein varaus sitten vuoden 2007, jolloin Sharks nappasi Logan Couturen koko tilaisuuden yhdeksäntenä pelaajana. Sharks on menestynyt niin hyvin, ettei varauksia ole juuri lohjennut kymmenen kärkeen.

Takaisin Floridaan. San Jose pääsi varaamaan toisella kierroksella ensimmäisenä. Silloin vapaana oli muuan herra Sebastian Aho, joka oli edellisenä keväänä ratkaissut SM-liigan mestaruuden Oulun Kärpille. Sharks nukkui jälleen onnensa ohi ja valitsin tilaisuuden 31. pelaajana puolustaja Jeremy Royn, jonka ensimmäinen NHL-ottelu on vielä pelaamatta.

Epäonnistuneista varausratkaisuista saisi loppumattoman pitkän listan, jota lukiessa olisi helppo röhötellä kiekkonörttien tupailloissa. Hyvien varauksien tekeminen jatkuvasti vaatii kovaa pokkaa ja ammattitaitoa, sillä teini-ikäisen pelaajan kehityskäyrän ennustaminen on hikistä hasardihommaa.

Mutta silti. Vihkoon meni. Jos Sharksilla olisi riveissään sekä Rantanen että Aho, tulevaisuuden rakentaminen olisi aika lailla helpompaa kuin nyt.

San Jose Sharksilla ei ole suomalaista kykyjenetsijää. Kannattaisiko hommata?

San Jose Sharksilla ei ole suomalaista kykyjenetsijää. Kannattaisiko hommata?

* Korjattu Patrick Marleaun ja Timo Meierin nimi sekä Meierin kansalaisuus kello 9.40. 

Lisää aiheesta

Leijonille kova vahvistus - Sebastian Aho mukaan MM-ryhmään

Sebastian Aho nousemassa taas varjosta valokeilaan

Sebastian Ahon Kärpät saapui mittaamaan Lukon CHL-kunnon

Sebastian Aho kuluvalla viikolla treenaamaan

Video: Joskus äkkijarrutus on paras harhautus – Mikko Rantanen sai nauttia hienosta esitystä

Coloradon Mikko Rantanen liittyy Leijoniin

Urheilusanomat: Mikko Rantanen tulossa vahvistamaan leijonanuoria kotikisoihin

Mikko Rantanen tuplasi tehosaldonsa AHL:ssä