Olympiatiimin nelosketjun laituri - Kiekkoareenan Marko Leppänen on olympialaisten tv-tiimin somesuodatin

Kokenut kiekkotoimittaja vakuuttaa, että Etelä-Korean talviolympialaisten tv-lähetykset eivät ole mitään kainalopieruhommaa, vaan enimmäkseen tiukkaa kiekkoasiaa.

| Päivitetty

Kiekkoareenan NHL-toimittaja Marko Leppänen kuuluu olympialaisten tv-oikeudet Suomessa omistavan Discoveryn olympiatiimiin, joka tuottaa lähetykset TV5:lle ja Eurosportille. Miten tällainen mahdollisuus aukeni, Marko?

– Tuottaja kyseli kiinnostusta. Tietenkin olin halukas lähtemään, vaikka onhan se reilun parin viikon reissu perheelliselle aika pitkä. Tässä piilee toimittajan työn viehätys – pääsee kokemaan uusia juttuja. Siistiä päästä samalle keikalle Rauman ajoilta tuttujen Tuomas ”Osku” Grönmanin ja Juhani Henrikssonin kanssa. Täytyy sanoa, että miesten jutut eivät juuri ole muuttuneet vuosien varrella. Ainakaan parempaan suuntaan.

Jääkiekkotoimittajana pääpainosi on luonnollisesti jääkiekkolähetyksissä. Mitä käytännössä teet ja miten kuvailisit omaa rooliasi lähetyksissä?

- Olen tehnyt jo ennen kisoja tilastopaketteja, joita käytetään lähetysten grafiikoissa ja studiokeskustelujen pohjana. Lisäksi toimin eräänlaisena somesuodattimena lähetyksessä eli valitsen ne katsojien tviitit, jotka näkyvät lähetyksessä. Hyviä kommentteja kehiin vaan niin pääsen valitsemaan hyvistä vaihtoehdoista!

TV5-kanavan Jethro kiekkomatkalla olympialaisiin -ohjelmasta on voinut jo seurata kiinteistönvälittäjä Jethro Rostedtin ja tosifani Lärvisen seikkailua kohti Etelä-Koreaa. Kyseessä on niin sanottua kevyempää sisältöä, jolla tavoitellaan sellaisiakin katsojia, joita jääkiekko ei välttämättä niin kiinnosta. Onko itse ottelulähetyksissä luvassa tiukkaa kiekkoanalyysiä vai niitä kuuluisia puujalkavitsejäsi?

– Lähetysten sisällöstä käyty keskustelu on ehkä vähän harhautunut sivuraiteille. Jethro ja Sami Hedberg toki tuovat mukaan omat kevennyksensä, mutta eivät kisalähetykset mitään jatkuvaa kainalopieruhommaa ole. Joka päivä lähetettävässä tunnin mittaisessa jääkiekkostudiossa puidaan enimmäkseen tiukkaa kiekkoasiaa.

– Kommentaattoreina on kovia nimiä: Teemu Selänne, Kimmo Timonen, Alpo Suhonen, Tuomas Grönman ja Tuomo Ruutu. Omat puujalat taitavat jäädä lähinnä taustatiimin riesaksi, lähetykseen niitä ei voi missään nimessä päästää. Paitsi jos tietysti julkaisen omia tviittejäni…

Myös Kiekkoareenan toinen toimittaja Tuomas Heikkilä kuuluu olympiatiimiiin. Olette jo käyneet treenaamassa studiolähetystä Discoveryn tiloissa Kööpenhaminassa. Miksi suomalaistiimi tekee lähetykset Tanskasta, eikä esimerkiksi Suomesta?

– Osa tiimistä toki toimii Etelä-Koreasta käsin, mutta Päivän parhaat ja jääkiekkostudio tehdään Kööpenhaminassa Discoveryn studiolla. Oli järkevämpää käyttää tanskalaisten valmiita tuotantotiloja kuin lähettää koko porukka kisapaikalle tai pystyttää yhtä iso paja Helsinkiin.

Kuinka paljon tv-lähetyksen taustalla tapahtuu sellaista, mikä ei näy lopulta ruudussa?

– Todella paljon. Sitä harvoin katsellessa tulee ajatelleeksi, miten iso taustatiimi taustalla työskentelee. Ohjaajalla on valtava vastuu siitä, että hän saa sidottua muiden kutomat langat yhteen. Oli aika hienoa seurata ammattitaitoisten ihmisten työskentelyä, kun olimme tekemässä koelähetystä Kööpenhaminassa.

Miten arvioit Leijonien menestysmahdollisuuksia olympiaturnauksessa?

– Mitalimahdollisuudet varmasti kasvoivat, kun NHL-pelaajat eivät tulleetkaan mukaan. Koossa on aika stereotyyppinen suomalaisjoukkue. Paljon kovia puurtajia ja hyviä joukkuepelaajia. Suomi olisi varmasti saanut kasaan vaikka toisen saman tasoisen ryhmän.

Lain mukaan olympialaiset ja Leijonien lätkäottelut on televisioitava ilmaiseksi suomalaisille. Kättesi jälki näkyy siis teoriassa 5,5 miljoonalle ihmiselle ja käytännössäkin muutamalle miljoonalle katselijalle. Onko olympialähetyksissä työskentely urasi kohokohta?

– Ainakin erilainen työtehtävä kuin ennen. Ehkä olympialaisissa Salt Lake Cityssä 2002 ja Torinossa 2006 työskentely paikan päällä olivat vielä komeampia keikkoja. Parhaiten on jäänyt mieleen Teemu Selänteen Stanley Cupin voitto Anaheimin Honda Centerissä 2007. Valinta vuoden jääkiekkotoimittajaksi vuonna 2011 oli tietysti hieno juttu myös.

Olet työskennellyt muun muassa entisen Veikkaajan NHL-kirjeenvaihtajana ja Länsi-Suomen urheilutoimituksen esimiehenä. Sittemmin lähdit vapaaksi toimittajaksi ja olet kouluttautunut sekä hierojaksi että personal traineriksi. Miksi tällainen urakäänne ja miten nykyään tienaat leipäsi?

– Olen aina tykännyt etsiä uusia juttuja, ja terveysasiat alkoivat kiinnostaa. On ollut hienoa oppia uusia ammatteja vanhemmalla iällä. Viime aikoina olen tehnyt toimittajan töiden ohella personal trainerin hommia turkulaisessa Studio Onessa. Se on hyvää vastapainoa koneen ääressä istumiselle. Olen tykännyt varsinkin tyky-päivien vetämisestä yrityksille.

Elätkö NHL:ää seuraavana toimittajana Suomen vai Pohjois-Amerikan ajassa?

– Elän reilun vuoden ikäisen Kasper-pojan ajassa. Aika harvoin yön pelejä tulee seurattua suorana, keskityn enemmän alkuillan peleihin ja jälkilähetysten seuraamiseen Viaplayltä.

Näin olympialaiset näkyvät Suomessa

  • Talviolympialaiset järjestetään Etelä-Korean Pyeongchangissa 9. – 25. helmikuuta. Etelä-Koreassa eletään seitsemän tuntia Suomen aikaa edellä.

  • Miesten jääkiekkoturnaus pelaan 15.-25.2. ja naisten 11.-22.2.

  • Olympialaisten Suomen televisiointioikeudet ovat Discovery Networksilla, jonka olympiakanavana toimii Suomessa TV5.

  • TV5 on ainoa ilmaiskanava, josta miesten jääkiekko-ottelut ovat nähtävillä. Kanava ei kata antenniverkossa koko Suomea, joten noin 100 000 kotitaloutta jää ilman maksutonta kiekkoviihdettä.

  • Leijonien pelit selostaa aiemmin formula 1 -selostajana toiminut Oskari Saari.

  • Miesten ja naisten jääkiekkopelit näkyvät suomeksi selostettuna myös Eurosportilla. Maksullisilta kanavilta ja Eurosport Playerista voi seurata kisojen kaikkia tapahtumia suorana.

  • Miesten jääkiekkoa lukuunottamatta olympialaisia voi seurata myös Ylellä. Yle lähettää kanavillaan lähes tuhat tuntia olympialähetyksiä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut