Liigakiekkokin tallessa – Debytantille nollapeli kuudennella yrittämällä

Kun Jukurien luottovahti Sami Rajaniemi, 25, sai loppiaisiltana huilivuoron luukkuvahtina ensi kertaa joulukuun puolivälin jälkeen, saattoi joku epäröidä Jukurien esitystä KalPan isäntänä.

Juhana Ahon osakkeet maalivahtipörssissä ovat nousussa. Jukurit ei ole ainakaan vielä tiedottanut, että Aholla olisi jatkosopimusta. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Mutta mitä vielä! Jukurit ei KalPaa vuonna 2017 voittanut, mutta kuopiolaisten seitsemäs peräkkäisvoitto heimoveljistään ei toteutunut.

– Ellei joku dementia iske, tuskinpa tätä peliä tulen unohtamaan, hykerteli Jukurien Juhana Aho ensimmäisen liiganollansa jälkeen.

Aho, 24, jatkoi aiemmissa liigapeleissään antamiaan näyttöjä. Voitto oli hänelle kuudesta työkeikasta vasta toinen, mutta torjuntaprosentti näyttää 314 peliminuutin jälkeen lukemaa 92,06. Jos Ahon pelimäärä (vaatimus kolmasosa joukkueen otteluista) oikeuttaisi hänet virallisen tilaston puolelle, olisi edellä vain kuusi maalivahtia.

Voisi toki sanoa, että hyvä on tällä erää Jukurien maalilla pelata joukkueen saatua rivinsä järjestykseen. Jukurit on voittanut kymmenestä viime pelistään kuusi. Kuuden viime pelin kuntopuntarissa Jukurit on SM-liigan paras joukkue sekä yli- (44 %) että alivoimalla (96 %).

KalPaa vastaan mikkeliläiset naarasivat voiton maalein 3–0, vaikka KalPa löylytti laukaustilastossa lukemat 42-22. KalPa hukkasi täydet 12 minuuttia ylivoimaa, Jukurit hyödynsi ainoan ylivoimansa 19 sekunnissa.

– En muista silti kovin monta suoraa laukausta läheltä. Riitti, että pystyin pitämään maltin pelaamisessani, Aho painotti.

Jotta jopa voiton 3–0 voisi kuvata tiukaksi, saattaisi muistuttaa KalPan Eetu Luostarisen, Santeri Lukan ja Kai Kantolan tolppalaukauksista.

– Sitä kiittää hetken tolppia, Aho hymähti.

– Vaikka hommia onkin ollut harvakseltaan, olen yrittänyt tehdä kaikista päivistä rutiiniltaan samanlaiset, olen sitten luukulla tai torjumassa. Jos joku asia poikkeaa, niin kahvia saatan juoda enemmän niinä päivinä, kun ei ole torjuntavuoroa tulossa.

Aho debytoi syyskuussa Jukurien vierasvoitossa (3–2) Helsingissä. Nollapeliä edelsivät yhden päästetyn maalin illat Kuopiossa ja kotipelissä HIFK:ta vastaan. Niistä Jukurit ei kuitenkaan saanut pistettäkään jäätyään ilman tehtyä maalia. Ainoa kesken jäänyt peli Aholla oli kotona Kärppiä vastaan. Avauserän (0–3) jälkeen luukulle tuli Rajaniemi, jonka johdolla Jukurit venyi pelin puolivälin viiden (0–5) maalin tappiotilanteesta jatkoajalle.

Nollapelin jälkeiset velvollisuudet lauantaina Kalevankankaalla hoiti kapteeni Miika Roine.

– ”Roisto” kävi hakemassa kiekon talteen. Siellä se odottaa pukukopissa teippauksia. Viime kaudella SaPKossa aloitin kauden kahdella nollapelillä. Kaverit ryhtyivät heti keräämään minulle kiekkoja, joita kertyikin kuusi, Aho totesi.

Ja miksikö Aholta kuluikaan viikkoa vaille 24-vuotiaaksi, kunnes liigadebyytti kutsui? Tässä lopuksi uusinta Ahon haastattelusta Kiekkoareenalla syyskuussa.

Miksi seurasi oli vuosia Diskos, ei JYP?

– Se oli varmaan tätä samaa kehitystä kuin debyytti vasta 23-vuotiaana. En ollut oman kaupunkini tähtiä missään ikäluokassa. Pelata sain paljon. Pesukoneessa sai olla, kun laukauksia tuli paljon vähän huonommassa joukkueessa. Jyväskylässä on monta joukkuetta samaa ikäluokkaa. Meitä ysikolmosia jyväskyläläisveskareita on Liigassa tällä erää neljä, lisäkseni Antti Lehtonen (Ilves), Samu Perhonen (KooKoo) ja Eetu Laurikainen (JYP). Siirryin vasta A-nuorissa JYPiin.

Lisää aiheesta

Neljäskin jyväskyläläinen ysikolmonen liigavahdiksi!

Loppiaisena saatetaan pelata vielä kello 22