Liigaseurojen pelaajabudjetit nousussa ja liikevaihdot kasvussa – näin kommentoivat asetelmia Lukon toimitusjohtaja ja urheilujohtaja

Lukko on liigaseuroista poikkeus, sillä se ei kasvattanut viime kaudesta pelaajabudjettiaan. Katsojamäärätavoitteidensa ilmoittamisessa raumalaisseura on ottanut varovaisen linjan.

| Päivitetty

Jos vertailuun otetaan pelkästään liigaseurojen ilmoittamat pelaajabudjetit, Lukko on ottanut viime kaudesta yhden askeleen taaksepäin.

Lukon ilmoittama pelaajabudjetti on 2,9 miljoonaa euroa, ja se on täsmälleen sama kuin vuotta aiemminkin.

Korkeimman pelaajabudjetin ovat ilmoittaneet Tappara ja Kärpät. Ne kertovat käyttävänsä pelaajiinsa tällä kaudella 3,25 miljoonaa euroa.

HIFK:n luku on 3,2 miljoonaa ja Ilveksen 3,0 miljoonaa.

Jos lukuja peilataan viime vuoteen, Ilves on noussut taulukossa Lukon ohitse.

– Mä olen tyytyväinen meidän pelaajabudjettiimme. Seuran tavoite, joka tulee omistajilta ja osakeyhtiön hallitukselta, on tehdä kaikkensa, jotta saavutamme sijat 1–4 SM-liigassa, Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt huomauttaa.

– Mun mielestäni tuolla budjetilla on mahdollista olla niillä sijoilla, kun vaan onnistuu hyvin. Jos pelaajabudjetti olisi 2,5 miljoonaa tai vähän alle, se olisi vieläkin mahdollista, mutta silloin pitäisi kaikkien taivaankappaleiden olla aivan ääriasennossa.

Pelaajabudjetit nousivat kautta linjan

Liigaseurojen nyt ilmoittamissa pelaajabudjeteissa on kuitenkin selvä trendi. Ne ovat nousussa.

Lukon lisäksi ainoastaan SaiPa ei oman ilmoituksensa mukaan ole nostanut pelaajabudjettiaan.

– Jos ajatellaan, että satku sinne ja toinen tänne, niin eihän sillä ole sinänsä merkitystä. Mä koen, että nyt on kiva tehdä duunia, kun meillä on pelaajabudjetti, jolla on mahdollista menestyä, Sahlstedt linjaa.

– Sanoisin myös toisin, jos näkisin, että se ei olisi mahdollista. Nyt olen vain tyytyväinen ja kiitollinen.

Sahlstedt on jo hyvissä ajoin sanonut, että Lukon joukkue on valmis kauden alkuun. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Lukon liigaryhmä olisi välttämättä lopullisessa koossaan.

Pelaajabudjetissa on edelleen varaa.

– On varaa vielä. Tässä on pitkä kausi, jonka aikana pelataan myös CHL:ää. Aina mietitään, onko tarvetta, mihin on tarvetta ja tuleeko pitkiä loukkaantumisia, Sahlstedt luonnehtii.

– Nyt on seesteinen tilanne, kun loukkaantumisia ei ole ja peli on kehittymässä. Siinä saa joukkue kasvaa rauhassa.

Lukolla varovainen julkinen yleisötavoite

Liigakauteen 2023–24 Lukko on laskenut 8,8 miljoonan euron tulobudjetin ja 8,8 miljoonan kulubudjetin, ja raumalaisseura tähtää taloudellisesti nollatulokseen.

Runkosarjan pääsylipputuloa Lukko on budjetoinut 1,35 miljoonaa euroa, mikä on sarjassa viidenneksi vähiten. HPK, Jukurit, KooKoo ja SaiPa laskevat saavansa vähemmän lipputuloja.

Toisessa ääripäässä on Ilves, joka laskee talouttaan 4,0 miljoonan euron pääsylipputulojen varaan.

Budjetoiduksi yleisökeskiarvokseen Lukko ilmoittaa 3 300 katsojaa. Se on sata katsojaa viime vuoden budjetoitua lukua vähemmän ja huomattavasti vähemmän kuin lopulta toteutunut katsojakeskiarvo.

Lukon kotipelit keräsivät viime kaudella keskimäärin 3 627 katsojaa.

– Julkisesti kerrotussa tavoitteessa me olemme varovaisia, mutta sisäiset tavoitteet ovat kovemmat, Lukon toimitusjohtaja Jukka Kunnas perustelee.

– Näin siksi, että joskus media tulkitsee ilmoitettuja lukuja väärin tarkoituksin – enkä tarkoita tässä Länsi-Suomea.

”Joka vuosi pitää pystyä parantamaan”

Pitää muistaa, että liigaseurojen nyt ilmoittamat luvut eivät välttämättä ole oikea totuus. Osa seuroista – kuten Lukko – esimerkiksi lukee liigajoukkueen pelaajabudjettiin A-juniorit ja akatemiapelaajat, osa ei.

Osa taas saattaa tietoisesti ilmoittaa liian pieniä lukuja.

– Lähdetään siitä, että joka vuosi meidän pitää pystyä parantamaan niin jäällä kuin jään ulkopuolellakin, Kunnas painottaa.

– Viime vuonna me rikoimme kaikki ennätykset, ja se on toivottavasti osoitus siitä, että nämä parin viime vuoden aikana tekemämme uudistukset ovat onnistuneet.

Viime kaudella Lukko esimerkiksi pystyi myymään kotihallinsa loppuun peräti kuudesti.

– Pelaajabudjettiin voin sanoa sen, että me olemme julkisesti ilmoittaneet, että tavoitteemme on sijat 1–4, eikä se tule lähivuosina muuttumaan, Kunnas painottaa.

– Ottamatta kantaa noihin ilmoitettuihin lukuihin voin todeta, että kisa on kova. Siinä näkee, mihin suuntaan kehitys menee liiketaloudellisesti.

Yrityskaupalla Kärpille hurja liikevaihto

Jos mittariksi otetaan seurojen liikevaihto, Lukko oli viime kaudella seitsemänneksi suurin. Raumalaisten liikevaihto oli 8,1 miljoonaa euroa, kun taulukon kärjessä rymistelivät Tappara 17,2 miljoonalla ja Ilves 14,7 miljoonalla.

Tosin Kärpät kiilaa ylivoimaisesti piikkipaikalle, jos tarkasteluun otetaan koko Oulun Kärpät -konserni. Se hankki Tunturiviihde-ravintolaliiketoiminnan ja nosti liikevaihtonsa 24 miljoonaan euroon.

– Liiketaloudellisen kehityksen yhtälössä on merkittävässä asemassa myös se, että peleissä käy yleisöä, Kunnas korostaa.

Juttua muokattu 8.9. kello 8.54: Korjattu SM-liigan tiedotteessa ollut virheellinen Lukon kulubudjetti.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut