KATSO LIVESEURANTA: Lukko haki Bolzanosta mukavan etumatkan CHL:n pudotuspeliavauksessa, uusi puolustaja heti tehoille: "Pelin virtaukseen olen erittäin tyytyväinen"

1–3-voitto antaa Lukolle loistavat lähtöasetelmat Raumalla ensi viikolla pelattavaan toiseen osaotteluun.

Rauman Lukko avasi tiistaina jääkiekon Champions Hockey Leaguen pudotuspelivaiheen italialaisen HC Bolzanon vieraana. Lukko otti Scott Pooleyn (1+1), Vili Saarijärven (1+1) ja Anrei Hakulisen maaleilla voiton lukemin 1–3 (0–2, 1–1, 0–0). Länsi-Suomi seurasi ottelun tapahtumia livenä tässä jutussa.

Virtanen tyytyväinen pelin virtaukseen

Kaksiosaisen otteluparin jatkoonmenijä ratkaistaan yhteismaalien perusteella. Lukko lähtee siis Raumalla 24.11. pelattavaan toiseen osaotteluun mukavasta kahden maalin johtoasemasta.

Jobinpostia Lukolle oli keskushyökkääjä Julius Mattilan loukkaantuminen.

– Lukko oli ensimmäisessä erässä hiukan meitä parempi. Meiltä meni 20 minuuttia tottua tempoon, jolla he pelasivat. Toisessa erässä vastasimme ja pelasimme kuitenkin hyvin, meillä oli yhden maalin lisäksi muitakin maalipaikkoja 2–2-tasoituksen tekemiseen, Bolzanon päävalmentaja Doug Mason näki.

– Pelattiin kaikenkaikkiaan hyvärytminen peli, hallittiin kiekkoa hyvin ja rytmitettiin kiekolla hyvin. Pelin virtaukseen olen erittäin tyytyväinen. Maalintekotehokkuutta kaivataan lisää, mutta kaikenkaikkiaan hieno ilta. Peli on kuitenkin vasta puolessa välissä, kolme erää on vielä jäljellä, totesi Lukon päävalmentaja Marko Virtanen.

3. erä:

Lukolle lopulta ansaittu voitto. Kahdessa ensimmäisessä erässä joukkue oli selvästi liikkuvampi, aktiivisempi ja määritti kiekolla ottelun virtausta. Aivan päätöserän loppupuoliskolla Bolzano sai vaikeuksia aikaan Lukon maalille. Maalivahtien torjunnat ottelussa: Lassi Lehtinen (Lukko) 7+5+11=23, Justin Fazio (Bolzano) 12+14+5=31.

Bolzano saa vielä loppuun painetta. Samuli Piipponen ottaa Lukon kolmannen erän kolmannen rangaistuksen, ja syy on harvinainen: sukeltaminen. Koska yhteismaaleista pelataan, Bolzanon päävalmentaja Doug Mason ei uskalla vetää maalivahtia maaliltaan.

Lukolla ei ole ollut mitään hätää johtoasemansa pitämisen kanssa, mutta Sebastian Revon jäähy korkeasta mailasta antaa Bolzanolle vielä pienen mahdollisuuden loppukiriin. Kotijoukkue ei kuitenkaan sitä käytä.

Ei tyydy Bolzano kahden maalin tappioasemaan, vaan antaa selvästi hanakammin painetta Lukon pelinavaamiseen kuin kahdessa aiemmassa erässä.

Bolzano saa illan ensimmäisen ylivoimamahdollisuutensa Harri Kainulaisen kampitusjäähyn jälkeen. Lukolta kuitenkin hyvä alivoima erän alkuun ja peli pysyy hallussa.

2. erä:

Ei Lukon kahden maalin johto pelitapahtumiin nähden vääryys ole. Torjunnat toisessa erässä Lassi Lehtinen (Lukko) 5, Justin Fazio (Bolzano) 14.

MAALI! 1–3. Lukolta nopea kääntö hyökkäykseen. Puolustaja Samuli Piipponen lataa ensin tolppaan ja hetkeä myöhemmin toisesta toimituksesta kapteeni Anrei Hakulinen saa jollain ruuminosalla ohjattua kiekon sisään.

Lukolle sattuu sinänsä näyttävän hyökkäykseenlähdön jälkeen kaamea menetys ja vaihtovirhe. Dustin Gazly pääsee kaikessa rauhassa karkuun, mutta Lehtinen ottaa toisen läpiajotorjuntansa.

MAALI! 1–2. Ei Bolzano piristymisestä huolimatta montaa laukausta lopulta ole erässä aikaiseksi saanut, mutta nyt isännät saavat aloitusvoiton jälkeen hässäkän aikaiseksi Lukon maalille. Ykkösketjun Michael Halmo survoo kiekon ohi Lehtisen.

"Lyhyt terävä vaihto, lyhyt terävä vaihto", korostaa vaihtopenkillä Lukon päävalmentaja Marko Virtanen.

Kova törmäys keskialueella. Lukon hyökkääjä Niklas Ylitalo saa Bolzanon Michael Halmon silmilleen. Ylitalo palaa kuitenkin myöhemmin jäälle, joten säästynee loukkaantumiselta. .

Toinen erä on ensimmäisen vitosen perusteella ensimmäistä tasaisempi. Bolzanon onkin pakko saada enemmän hyökkäyspeliä aikaiseksi, koska yhteismaaleista pelataan, eikä vain ottelun voitosta.

Kuin ihmeen kaupalla Bolzano selviää ilman kolmatta takaiskua. Lukon nuori sentteri Sami Päivärinta pelataan vastakkain Fazion kanssa, vie veskarin jo rystyltä jäihin, mutta ei onnistu nostamaan kiekkoa sisään.

1. erä:

Vahvasti Lukon komennossa ja kiekkokontrollissa mentiin avauserä. Torjunnat: Lassi Lehtinen (Lukko) 7, Justin Fazio (Bolzano) 12.

MAALI! 0–2. Videotarkastuksen ja tuomarin hämmentävien käsimerkkien jälkeen Vili Saarijärven osuma hyväksytään. Leijonia Karjala-turnauksessa edustanut puolustaja pääsee puttaamaan tyhjiin Scott Pooleyn tolppalaukauksen jälkeen. Aiemmin toisessa päädyssä tolppaa kilautti Bolzanon Keegan Lowe, Edmonton Oilers -legenda Kevin Lowen poika. Juuri Lowen laukausta tuomaristo lopulta kävi jälkikäteen tarkistamassa videolta.

MAALI! 0–1. Scott Pooley saa mailansa väliin viivalaukaukseen. Maski Bolzano-vahti Justin Fazion edessä oli hyvä. Ensimmäistä otteluaan pelaava Ondrej Slovacek lähetti laukauksen ja avaa heti pistetilinsä.

Ensimmäinen viisiminuuttinen menty Lukko-merkkisesti, mutta paras paikka kuitenkin Bolzanolle vaarallisen katkon jälkeen. Lassi Lehtinen torjuu kotijoukkueen parhaan CHL-pistemiehen Brett Findlayn läpiajon. Parin sadan AHL-ottelun mies.

Ottelu käyntiin komeasti kansallishymneillä. Katsojia on löytänyt Bolzanossa kohtuullisesn mukavasti Palaonda-halliin, ja kotiyleisö virittelee äänijänteitään tunteella käsi sydämellä ja maski naamalla.

Lukon kokoonpano vahvistui

Mestarihyökkääjät Mikko Petman ja Sebastian Repo palaavat Lukon kokoonpanoon Bolzanossa. Repo pelasi viimeksi 22. syyskuuta, Petman 3. marraskuuta. Uutena pelaajana Lukon kokoonpanossa debytoi tshekkipuolustaja Ondrej Slovacek.

Sivussa ovat hyökkääjä Kristian Pospisil ja maalivahti Samuel Jukuri.

LUE LISÄÄ: Samuel Jukuri sivuun Lukon tämän viikon vieraskiertueelta – "Hän ei ole sataprosenttisessa kunnossa"

LUE LISÄÄ: Sebastian Repo ja Scott Pooley taas mukana Lukon harjoituksissa, Tuomas Salmelalle pelikielto

Tiesitkö tätä Bolzanosta?

Vuonna 1933 perustettu HC Bolzano tulee Italian pohjoisimmasta maakunnasta Etelä-Tirolista. Alueen isoimmassa kaupungissa Bolzanossa on reilut 100 000 asukasta.

Bolzano on voittanut kotimaansa pääsarjan Serie A.n mestaruuden 19 kertaa, useammin kuin mikään toinen seura. Joukkue pelaa kotiottelunsa Palaonda-hallissa, jonka kapasiteetti on 7 200 katsojaa.

Kaudesta 2013–14 lähtien Bolzano on kuitenkin pelannut monikansallista ICEHL-sarjaa, joka vielä kaksi vuotta sitten tunnettiin nimellä EBEL. Tämän sarjan mestaruuden Bolzano on voittanut kahdesti.

Suomessa joukkue nousi otsikoihin keväällä 2018, kun "Ketut" nousi Kai Suikkasen komennossa sensaatiomaisesti sarjan pohjalta mestaruuteen. Suikkanen sai Bolzanosta potkut maaliskuussa 2019 ja valmentaa nyt saman sarjan Dornbirniä.

Viime kaudella Bolzano oli runkosarjan ykkönen, mutta hävisi finaaleissa Petri Matikaisen ja entisen Lukon päävalmentajan Juha Vuoren valmentamalle KAC Klagenfurtille. Joukkueen päävalmentajaksi tuli täksi kaudeksi kanadalainen Doug Mason, joka valmensi aiemmin saman sarjan Graz99ersiä ja Hollannin maajoukkuetta. Tällä hetkellä Bolzano on ICEHL:ssä viidentenä.

"Bolzano on meidän kannalta hyvin samanlainen vastus kuin alkulohkossa kohtaamamme Cardiff. Kova ammattilaisjoukkue, jossa on myös Suomen kentiltä tuttuja pelaajia, jotka tuntevat suomalaisen jääkiekon. Vastaan tulee kovaa kamppaileva joukkue, joka puolustaa kovaa maalinedustaansa”, Lukon päävalmentaja Marko Virtanen kuvailee otteluennakossa.

Bolzanon kapteeni on Anton Bernard, jonka pikkuveli Andres on satakuntalaisille tuttu Porin Ässien maalivahtina. Bolzanon pelaajista myös Marco Insam on pelannut Suomessa Ässissä, Nick Plastino Tapparassa, Mathew Maione KalPassa ja Mike Halmo Ilveksessä.

Bolzanon paras pistemies ICEHL:ssä on tällä kaudella yhden ottelun New York Rangersissa NHL:ääkin pelannut kanadalainen Daniel Catenacci (17 ottelua, 4+10=14). CHL-peleissä ykköstykki on ollut Brett Findlay (5+2=7). Lukon tehomies CHL:ssä on 1+7=8 iskenyt Scott Pooley, joka pääsee piipahtamaan morsiammensa isän kotimaassa.

LUE LISÄÄ: Tiedossa tehtävä Tirolissa – "Minulle CHL on ollut siisti kokemus"