Lopun virhe siirsi mitalin Marika Teiniltä Venla Harjulle – "Eipä se tuo mitään helpotusta, jos on edellisen voittanut"

Venla Harju nousi keskimatkan EM-pronssille, kun Marika Teini teki virheen kilometri ennen maalia.

Vielä vajaa kilometri ennen maalia Marika Teini oli kiinni viikon toisessa EM-mitalissa, mutta suunnistuksessa pienikin virhe maksaa helposti paljon.

Tällä kertaa se maksoi säkyläläiselle keskimatkan pronssin. Mitali vaihtui viidenteen sijaan.

Suomeen pronssi kuitenkin Viron Rakverestä päätyy, sillä Venla Harju kuittasi Teinin virheen jälkeen itsensä kolmanneksi ja nappasi samalla jo toisen mitalinsa suunnistuksen EM-kisoissa.

Hän ehti jo voittaa Euroopan mestaruuden pitkän matkan kisassa, jossa Teini oli kolmas.

– Oli taas uusi kilpailu. Eipä se tuo mitään helpotusta, jos on edellisen voittanut. Sain pidettyä ajatukset hyvin keskimatkassa, sillä tiedossa oli vaativa kilpailu, Harju kertoi Suunnistusliiton tiedotteessa.

Aebersold ykkönen, Viron Kaasiku yllätti

Harju jäi 5,3 kilometrin radalla ylivoimaiselle sveitsiläisvoittaja Simona Aebersoldille kaksi minuuttia ja 50 sekuntia. Viron Evely Kaasiku yllätti kotikisoissaan suunnistamalla hopealle vajaa puolitoista minuuttia Aebersoldin takana.

Harjun mukaan lauantain kisasuoritus oli edellisvuosien arvokisojen keskimatkan suoritusten kaltainen. Matkalle mahtui yksi virhe ja yksi hitaampi reitinvalinta.

– Joku virhe on aina arvokisojen keskimatkalla tullut. Yhdellä rastivälillä vähän herpaannuin omasta tekemisestä ja oli vaikea lukea itsensä kiinni kartalle. Olen kuitenkin todella tyytyväinen, että maltoin suunnistaa tarkasti vaikeimmissa kohdissa, pronssimitalisti tiivisti.

Teinin ero mitaliin oli lopulta 39 sekuntia. Hänen edelleen tuloksissa ehätti vielä Norjan Ane Dyrkorn.

Uusikaupunkilainen Enni Jalava suunnisti jälleen hyvin ja oli lopputuloksissa 13:s. Hänen edelleen suomalaisista ehti 11:nneksi sijoittunut Miia Niittynen.

EM-kilpailut sunnuntaina päättyvät viesteihin. Harjun mukaan Suomella on hyvät menestysmahdollisuudet.

– Illalla katsellaan kisamaaston vanhoja karttoja ja mietitään, miten radat voisivat kulkea. Luultavasti viestissäkin nähdään virheitä, Harju ennakoi.

Olli Ojanaho neljäs ruotsalaistrion jälkeen

Miesten 6,3 kilometrin kilpailussa Ruotsi nappasi kolmoisvoiton. Albin Ridefelt kukisti Anton Johanssonin 17 sekunnilla. Gustav Bergman otti pronssia 37 sekuntia voittajan takana.

Olli Ojanaho suunnisti lopulta neljänneksi. Suuret virheet välttäneen suomalaisen ero voittajaan oli 2.05, ja hän oli tyytyväinen suoritukseensa.

– Onnistuin noudattamaan omaa taktiikkaani. Suunnistus oli hallinnassa koko ajan ja pidin katseen ylhäällä. Näissä maastoissa on tärkeä löytää edellisten kilpailijoiden tekemät urat, sillä ne nopeuttavat huomattavasti etenemistä. Aikatappiota voi tulla, vaikka GPS-jälki näyttää hyvältä, mutta ei löydä hyviä väyliä rastiväleillä, Ojanaho kertoi.

Mitaleilta putoaminen ei jäänyt kaivelemaan.

– Ero mitalisijoihin oli selvä, enkä mielestäni menettänyt suuresti aikaa missään, vaikka tarkkaan en ole ehtinyt vielä väliaikoja analysoida, Ojanaho totesi.

Miika Kirmula suunnisti toiseksi parhaana suomalaismiehenä seitsemänneksi.