Lue Raumam Boikien terveiset raumalaiselle kiekkoyleisölle

Raumam Boja lähettivät oheisen avoimen kirjeen paikalliselle medialle välitettäväksi raumalaiselle kiekkoyleisölle:

Näytä, että sinä välität!

Kulttuurissamme on yleistä peitellä intohimoa sekä ylpeyden tunteita, kun olisi aika näyttää ne. Myös kannustaminen ja omien tukeminen julkisesti on vaikeaa. Rohkeutta siihen on hankala löytää. Välinpitämättömyys on helpompaa. Epäonnistumisen pelko ja muistot pettymyksistä saavat meidät hiljentymään.

Raumam Boja ovat ylpeitä puhuessaan rakkaasta seurastamme, joka kokoaa meidät raumalaiset saman katon alle illasta toiseen taistelemaan kaupungin värien puolesta. Taistelua ei käydä pelkästään kaukalon rajaaman jääalueen päällä, vaan myös sen ulkopuolella. Otteluiden aikana koko seurayhteisö taistelee voitosta. Vain pelaajat kentällä voivat vaikuttaa fyysisesti pelitapahtumiin mutta kaikkeen muuhun kuten tunnelmaan, voitontahtoon, pelaajien psyyketilaan ja henkiseen sotaan voi vaikuttaa kaikki muut ihmiset hallissa.

Raumam Boja eivät ole faneja sanan virallisessa merkityksessä. Fani-sana on suora käännös englanninkielen sanasta a fan (n), joka puolestaan periytyy sanasta a fanatic eli jonkin asian fanaattinen ihailija (Oxford dictionary, 2011). Sitä vastoin olemme nimenomaan kannattajia, jotka tukevat seuraa heikoillakin hetkillä. Kyse ei ole ainoastaan voiton tai viihteen tavoittelusta, vaan elämäntavasta.

Haluamme olla suunnannäyttäjinä kannattajatoiminnan saralla Suomessa. Sitä ennen kannattajakulttuuri on juurrutettava Raumalle. Jo nyt on lupaavia merkkejä nähtävillä: lukuisat lapset erilaisissa urheilutapahtumissa ympäri Raumaa ovat astuneet esiin ja kannustaneet raumalaisia joukkueita rohkeasti. He ovat olleet vilpittömän iloisia ja ennen kaikkea ylpeitä omasta seurastaan.

Me emme vaadi muita laulamaan kanssamme tai pomppimaan kädet naapurin harteilla. Vaadimme kuitenkin jokaiselta Lukon matseissa kävijältä aktiivista otetta ottelutapahtumassa. Kun Lukko taistelee uhrautuvasti, näytä, että arvostat sitä. Kun tuomari viheltää mielestäsi väärän tuomion, nouse ylös ja protestoi. Kun nousemme tasoihin, juhli maalia kuin se olisi mestaruuden ratkaissut maali. Kun vastustaja esittää törkeän taklauksen, anna hänen kuulla siitä koko loppukausi. Näytä, että sinä välität.

Jos haluamme jonain päivänä kokea miltä tuntuu voittaa Suomen mestaruus, täytyy meidän myös olla sen arvoisia. Ei vielä riitä, että ostamme lippuluukulta tiketin, marssimme penkille ja istumme alas kädet puuskassa. Koko yhteisön on oltava valmis antamaan enemmän. Meidän on tultava ulos henkilökohtaisilta mukavuusalueiltamme. Jos haluamme pelaajien heittäytyvän kiekon eteen, meidän täytyy nousta ylös penkiltä ja huutaa se ääneen.

Jos intohimon liekki raumalaisissa katsojissa on sammunut, miten voimme olettaa sen syttyvän ulkomailta tuleviin ostopelaajiin?  Setelinipuilla ei osteta intohimoa. Niin kauan kuin emme näytä haluamme voittaa, pelaajat eivät pelaa seurayhteisölle vaan itselleen, valmentajalle etc. Rajattoman voitontahdon on kummuttava yhteisön sisältä. Jokaisen ulkopuolisen pelaajan on aistittava ensimmäisistä hetkistä lähtien, että koko kaupunki janoaa menestystä.

Pelkällä rahalla ei voiteta ainuttakaan mestaruutta.  Mestaruutta ei myös saavuteta ainoastaan organisaation venymisellä. Jääkiekon Suomen mestaruus voitetaan koko yhteisön voimalla, yhteisillä ponnisteluilla ja uhrauksilla. Jos yhteisömme ei intohimoisesti tavoittele mestaruutta, olemmeko silloin edes ansainneet sitä?

Rauman Lukko on paljon enemmän kuin vain joukko pelaajia, jotka kantavat maailman kauneinta logoa rinnassaan. Rauman Lukko on urheiluseura, johon kuuluu tuhansia erilaisia yhteisön jäseniä: seuran työntekijät, sidosryhmät, sponsorit, pelaajat, juniorit, kaupunki, fanit ja kannattajat.

Raumalla ei välttämättä saada kasaan suurinta pelaajabudjettia tai saavuteta suurinta katsojakeskiarvoa, mutta yhteisönä voimme olla vahvin kaikista. Se vaatii rohkeutta unelmoida sekä kykyä sietää epäonnistumisia, tappioita ja epätoivoa.  Meidän tulee suhtautua vaikeuksiin haasteina ja kurottaa korkeammalle kuin uskomme yltävämme. Meillä on toivoa ja meillä on uskoa. Yhteinen unelma on muutaman askeleen päässä.  

Suuruuden ajat siintävät edessä.

Raumam Boja