Luistimenviiltoon kuollut Adam Johnson oli monelle Lukon pelaajalle entinen joukkuekaveri – "Lähti kyllä aivan liian aikaisin"

Tapaus herätti keskustelun kaulasuojien pakollisuudesta kaikkialla.

| Päivitetty

Jääkiekkomaailma heräsi sunnuntaina kammottaviin uutisiin. Brittiläistä Nottingham Panthersia edustanut amerikkalaishyökkääjä Adam Johnson oli kuollut.

Johnson, 29, sai lauantaina luistimenviillon kaulaansa Nottinghamin ja Sheffield Steelersin välisessä Challenge Cupin ottelussa.

Ottelu keskeytetettiin, ja kaikki 8 000 katsojaa poistettiin hallista. Sunnuntaina aamupäivällä tieto Johnsonin kuolemasta vahvistettiin.

Ei ollut ihme, että asia oli puheenaiheena myös Lukon pukukopissa ennen maanantain harjoituksia.Johnson oli pelaaja, jonka kanssa useampikin Lukon nykyjoukkueen pelaajista oli pelannut samassa joukkueessa.

Sebastian Repo pelasi hänen kanssaan USHL:ää Sioux City Musketeersissa, Niclas Almari ja Matthew Abt viettivät useampiakin kausia miehen kanssa AHL:n Wilkes-Barre/Scranton Penguinsissa ja Westerholmin kaksoset Pathrik ja Ponthus olivat Johnsonin kanssa samaan aikaan SHL:n Malmö Redhawksissa.

– Pelasin yhden täyden kauden hänen kanssaan samaan aikaan AHL:ssä, mutta pääsin myös olemaan pari lyhyempää stinttiä, kun menin sinne kevääksi Hämeenlinnasta, Almari muistelee.

– Ei mitään pahaa sanottavaa. Hän otti meidät suomalaiset tosi hyvään huomaan ja tarkisti aina, että meillä on kaikki hyvin. Todella, todella harmittava tapaus.

Samanlaista viestiä antoi myös Lukossakin try-outilla piipahtanut Joel Janatuinen, joka pelasi Revon ja Johnsonin kanssa samaan aikaan Sioux Cityssä. Johnson kuului tuolloin joukkueen kapteenistoon.

– Olin ensimmäistä vuotta kaukana kotoa, ja hänen kaltaisensa kaverit tekivät sopeutumiseni äärimmäisen helpoksi. Tulin tosi hyvin toimeen hänen kanssaan, Janatuinen sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Hän oli tosi hauska ja hänellä oli hyvä huumorintaju. Ensimmäisenä tulee mieleen kaikki hyvät läpät, mitä heitettiin. Joka päivä oli hauskaa.

”Eivät kaikki änäriin pääse”

Johnson oli AHL-tasolla johtava pelaaja, ja kahdella kaudella hän pääsi kokeilemaan myös NHL-vauhtia Pittsburgh Penguinsin paidassa.

– Hemmetin hyvä pelaaja. Hemmetin nopea ja taitava. Sekin kertoo jo paljon, että hän pääsi pelaamaan Pittsburghissa. Eivät änäriin kaikki pääse, Almari huomauttaa.

– Yksinkertaisesti helvetin hyvä pelaaja. Lähti kyllä aivan liian aikaisin.

Johnsonin kuolemaan johtaneesta tilanteesta leviää sosiaalisessa mediassa videoita, joihin myös Lukon pelaajat törmäsivät.

– Mä en halunnut katsoa sitä. Näin, missä kohtaa kenttää ja millaisessa tilanteessa se tapahtui, mutta en halunnut katsoa. Vahingossa päädyin näkemään sen, Almari kertoo.

– Itse erehdyin valitettavasti videon kerran näkemään. Ihan karsea juttu, Lukon kapteeni Julius Mattila päivittelee.

Viime kaudella useita vakavia viiltohaavoja

Ehkä tunnetuin luistimen aiheuttama viiltovamma jääkiekossa on peräisin vuodelta 1989, jolloin Buffalo Sabresin maalivahti Clint Malarchukin kaulavaltimo aukesi vastustajan pelaajan luistimesta. Malarchuk pystyi jatkamaan uraansa.

Viime kaudella Waltteri Merelä sai pahan viiltovamman ranteeseensa Karjala-turnauksessa ja marraskuussa myös Edmonton Oilersin NHL-hyökkääjä Evander Kane sai käteensä viiltohaavan. Merelä ja Kane olivat pitkään sivussa, mutta toipuivat vielä samalle kaudelle.

Viime keväänä taas Suomen naisten maajoukkueen monivuotinen luottopuolustaja Jenni Hiirikoski sai vastustajan luistimesta viiltohaavan kaulaansa Ruotsin liigan finaaleissa. Hän joutui leikkaukseen, mutta ura jatkuu.

Johnsonin tapaus herätti keskustelun siitä pitäisikö kaulasuojien olla pakollisia ammattilaiskaukaloissa. SM-liigassa ne ovat olleet kauden 2021–22 alusta lähtien.

– Me kävimme ennen treenejä Johnsonin tapausta läpi jonkun verran, ja meillä oli ihan hyvä keskustelu noista kaulasuojista. Liigassahan ne ovat pakollisia, ja tämä taisi nyt olla ensimmäinen kerta, kun joku kuoli tuollaiseen, Almari kommentoi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut