Lukkareiden uusi tuki ja turva – Jenna Kammi-Rahnasto palaa Feraan

Ilona Hakoniemi saa vahvan taustatuen, kun uransa vuosi sitten lopettanut Jenna Kammi-Rahnasto palaa Feraan lukkarivalmentajaksi.

Jenna Kammi-Rahnasto paketoi pesäpallouransa vuosi sitten. Se tapahtui suunnitellusti ja hallitusti, sillä hän oli jo vuotta aiemmin päättänyt, että Lapuan Virkiän kanssa allekirjoitettu pelaajasopimus jää uran viimeiseksi.

Kauden jälkeen Kammi-Rahnasto järjesti juhlat, joihin hän kutsui uransa varrelta tärkeitä ihmisiä ja joissa oli esillä pelivuosien aikana voitettuja palkintoja.

Sen jälkeen oli aika vetäistä täydellinen irtiotto pesäpallosta.

Viime kesänä kerran pesäpallokatsomossa

Hän täytti kalenteriaan kaikella muulla, eikä käynyt viime kesänä katsomassa yhtään miesten tai naisten runkosarjapeliä.

Katsomoon hän suuntasi koko kaudella vain yhden kerran, välierävaiheessa vanhan joukkueensa Lapuan Virkiän kotipeliin.

– Pari kertaa kauden aikana tuli sydämeen pistos tai tyhjä olo, Kammi-Rahnasto kuvailee.

– Ensimmäinen oli silloin, kun kausi alkoi. Silloin alkoi tulla vanhoilta joukkuekavereilta kaikkia peleihin liittyviä somepäivityksiä, hän jatkaa.

– Toinen kerta oli siinä vaiheessa, kun pudotuspelit alkoivat Lapualla. Koin, että se oli edelleen mun joukkueeni. Mietin, pitäisikö mun olla tuolla.

Tunteet heräsivät hetkessä, mutta ne myös katosivat.

– Ei ole kahta sanaa, olisinko halunnut pelata. En olisi.

Mutta vaikka Kammi-Rahnasto sulki pesäpallon vuodeksi kokonaan pois, hän ei jättänyt sitä lopullisesti.

Nyt on uuden aika. Ja on aika astua kolmatta kertaa Feran palvelukseen.

Koti pysyi Raumalla myös Virkiä-vuosina

Kammi-Rahnasto saapui Raumalle ensimmäisen kerran kaudeksi 2010 Ilmajoen ykköspesisjoukkueesta.

Hän pelasi Raumalla kaksi kautta, suuntasi kolmeksi kaudeksi Lapualle, palasi Raumalle vuosiksi 2015–17 ja lähti uudelleen uransa kahdeksi viimeiseksi kaudeksi Lapualle.

Vaikka Ilmajoen kasvatti lähti välillä Virkiään pelaamaan, hänestä tuli silti raumalainen.

Työt fysioterapeuttina, ryhmäliikuntaohjaajana ja personal trainerina Hyvinvoinnin Walimolla sekä kuntosaliohjaukset Kuntomaxissa täyttivät kalenterin, kun pesäpallouran loppuvihellys kuultiin.

Myös valmentaminen on jo pitkään kiinnostanut Kammi-Rahnastoa, ja hän on mukana Suomen Valmentajien järjestämässä URVA-koulutuksessa, joka antaa eväät siirtyä urheilijasta valmentajaksi.

Lukkarivalmentaja C-nuorista ylöspäin

Nyt Kammi-Rahnasto liittyy Feran naisten superpesisjoukkueen valmennusryhmään lukkarivalmentajaksi, jonka tontti ei rajoitu pelkkään edustusjoukkueeseen.

Hän lähtee opastamaan myös Feran B- ja C-tyttöjen lukkareita sekä opettamaan seuran nuorempien juniorijoukkueiden valmentajia valmentamaan lukkaripeliä.

Kammi-Rahnasto pitää säännöllisesti lukkaritreenejä neljälle lukkarille, joista yksi on naisten superpesisjoukkueen lautasen äärelle astuva nuori Ilona Hakoniemi.

– Suurin piirtein viikottain on tarkoitus pitää ryhmälle treenit kesään asti. Kesällä pyrin pääosin olemaan Ilonan tukena Superissa, Kammi-Rahnasto kertoo.

– Pyrin kuitenkin olemaan osa joukkuetta, ja ulkopelin suhteen mulla on annettavaa lukkaripelin lisäksi etukentälle.

Yhteistä historiaa Hakoniemen kanssa

Suurin syy, miksi Kammi-Rahnasto Feran ehdotuksesta kiinnostui, on juuri Hakoniemi. Kaksikolla on yhteistä historiaa, sillä tiet ovat kohdanneet parissakin paikassa.

– Kun pelasin Lapualla, kävin itse treenaamassa Laitilassa ja Ilona pääsi silloin mun kanssani treenaamaan, Kammi-Rahnasto paljastaa.

Kammi-Rahnaston oppiin Hakoniemi oli päässyt jo vuosia aiemmin Raumalla, kun tämä veti Ferassa lukkarikoulua junioripelaajille.

– Suoraan jos sanon, niin mä näen tosi ison potentiaalin Ilonassa, Kammi-Rahnasto painottaa.

Taktiikkaa ja henkistä kovuutta

Kammi-Rahnasto ei niinkään lähde hiomaan uusien valmennettaviensa tekniikkaa. Hän saa harjoituksiinsa pelaajia, joille perustaidot on jo opetettu.

– Tarkoitus on syventyä tosi paljon siihen, mitä lukkarina pelaaminen vaatii. Lähdetään purkamaan peliä erilaisista tilanteista, miten niitä pitää pelata, Kammi-Rahnasto kertoo.

– Lukkareilla korostuvat myös tietyt fyysiset ominaisuudet, mutta paljon tarvitaan myös henkisen puolen juttuja. Lukkarin paikka on kuitenkin henkisesti ulkokentän kovin paikka. Lähden antamaan työkaluja ja apuja siihen, miten niitä paineita käsitellään.

Lukkareiden fysiikkatreenien ohjelmat tekee superpesisjoukkueen fysiikkavalmentaja Arto Tarvainen, mutta käytännön toteutuksessa Kammi-Rahnastolla on näppinsä pelissä.

– Mun tehtäväni on lukkareiden osalta katsoa sitä, että siellä fysiikkapuolella oikeesti uskalletaan tehdä niitä juttuja Arton ohjeiden mukaan, laittaa tankoon rautaa turvallisesti, ja sitä kautta myös kehittyä lukkarina, Kammi-Rahnasto linjaa.

Päätöskaudella kaikki kuin viimeistä kertaa

Jenna Kammi-Rahnaston superpesisura alkoi Raumalla ja venähti kymmenen vuoden mittaiseksi.

Vuodet toivat myös menestystä: kolme Suomen mestaruutta, kuusi Itä–Länsi-ottelua ja kaksi valintaa vuoden lukkariksi.

Olipa hän mukana myös 2015, kun Fera juhli Lukon nimellä seurahistoriansa ensimmäistä ja toistaiseksi ainoaa naisten SM-mitalia, pronssia.

– Kun tein sopimuksen kautta 2019 varten, olin sillä mielellä, että tein sen viimeistä kertaa. Tein kaiken sen kauden aikana samalla ajatuksella, Kammi-Rahnasto muistelee.

– Suosittelen kaikille sellaista lopettamista, että tekee kaiken kuin viimeistä kertaa.

Viime vuoden marraskuussa pitämiään uranlopetuspippaloita hän muistelee lämmöllä. Silloin hän pääsi tärkeiden ihmisten kanssa muistelemaan menneitä.

– Monesti voi olla, että on negatiivinen olo, kun ura loppuu. Mulle tuli niissä juhlissa sellainen olo, että mulla on ihan helvetin hieno ura takana.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut