Lukko ei tällä kertaa onnistunut avaamaan Ässien puolustusta – yllätysmaalintekijä kommentoi osumaansa: "Yhdellä maalilla ei tarvitse otsikkoon laittaa"

Porilaiset saivat energiaa Pekka Rautakallion juhlallisuuksista ja veivät tupladerbyn toisen osan. Ässien puolustus pysyi tiiviinä ja Lukon keinot eivät riittäneet avaamaan sitä.

| Päivitetty

Satakunnan derbyssä kaikki voi kääntyä nopeasti.

Perjantaina Lukko voitti vakuuttavasti Äijänsuolla, mutta lauantaina Porissa Ässät voitti.

Tavallista pidempi kiekkoilta alkoi juhlallisuuksilla, kun ässälegenda Pekka Rautakallion paita nostettiin Isomäen hallin kattoon ja "Rockyn" pelinumero 5 jäädytettiin.

Kolme tuntia myöhemmin juhli Ässät ja kotiyleisö. Joukkue huudatti Isomäen yleisöä vielä kymmenisen minuuttia ottelun päättymisen jälkeen.

Ässät oli voittanut Lukon lukemin 2–1 (1–0, 1–1, 0–0).

Puolen tunnin juhlallisuudet eivät olleet tekosyy Almarille

Lauantaina Lukon maalin tehnyt puolustaja Niclas Almari totesi, että pelitapahtumien puolesta Porin-ottelu noudatteli samaa kaavaa kuin perjantain peli Raumalla.

– Ekassa erässä jäimme taas vähän telineisiin. Kaksi vikaa erää pelasimme mielestäni hyvin, mutta vastustaja puolusti tarkasti emmekä oikein päässeet sota-alueelle, Almari sanoi.

Sekä Lukon että Ässien joukkueet seurasivat Rautakallion kunniaksi järjestettyjä juhlallisuuksia vaihtopenkillä. Se tiesi puolen tunnin odottelua ennen pelin alkua.

Almari näki, että Ässät saattoi hyötyä erilaisesta valmistautumisesta.

– Noissa tilanteissa kotijoukkue varmaan saa aina vähän buustia. Kyllä Ässät siitä varmaan hyötyi.

Puolustaja ei kuitenkaan halunnut käyttää seremonioita tekosyynä huonolle ottelun alulle.

Almari sanoi, että Lukon joukkue seurasi juhlallisuuksia mielellään. Kapteeni Julius Mattila kävi antamassa Rautakalliolle myös Lukon tervehdyksen.

– Hieno tilaisuus, ja kun miettii, että jos Raumalla jäädytettäisiin jonkun legendan numero, niin kyllä haluaisin, että vierasjoukkuekin on sitä katsomassa, Almari huomautti.

Maalinteko ei ole Almarin leipätyötä

Ässät käytti ottelun alun etunsa joka tapauksessa tehokkaasti. Se teki avausmaalin jo noin viiden minuutin kohdalla. Marcus Davidsson heitti kiekon maalille, josta Eemil Erholtz ohjasi sen Lukko-maalivahti Christopher Gibsonin hanskan kautta sisään.

Kotiyleisö oli hurmoksessa.

Toisessa erässä Almari toi Lukon tasoihin kauden toisella maalillaan SM-liigassa. Puolustaja tuli mukaan Lukon nopeaan hyökkäykseen, ja kiekko päätyi pomppujen kautta Almarin haltuun. Nopea kuti yllätti Ässien maalivahti Niklas Rubinin, ja kiekko livahti veskarin haarojen välistä sisään.

– Ei ole varsinaisesti leipätyötäni tuo maalinteko, mutta hyvältä tuntui, Almari kommentoi.

Maali sai lehdistökatsomossa erään toimittajan ehdottamaan Almarin nostamista otsikoihin. Toinen totesi, että vasta hattutempun jälkeen.

Mitä miettii Almari itse?

– No yhdellä maalilla ei tarvitse otsikkoon laittaa, siitä olen samaa mieltä, Almari naurahti.

Paikkoja kuuteenkin paikallispisteeseen

Almari harmitteli etenkin Ässien Will Graberin 2–1-maalia, joka syntyi aivan toisen erän loppuhetkillä. Maali jäi lopulta ottelun voittomaaliksi.

– Kaveri sai tokan erän loppuun todella tärkeän maalin. Hieno peli muuten meiltä, olisi vain pitänyt olla tarkempi ratkaisun paikoissa.

Graberille maali oli vasta kauden toinen. Osuma oli hieno: Ässien kokoonpanoon palannut Lenni Hämeenaho pohjusti tilanteen taidokkaasti. Graber pääsi nokikkain Gibsonin kanssa ja viimeisteli tyylikkäästi ylänurkkaan.

Tämänkertaisessa Satakunnan tuplapaikallisessa pisteet menivät 3–3. Almari näki, että Lukolla olisi ollut enemmänkin otettavissa.

– Ovathan nämä hienoja pelejä. Täysien yleisöjen edessä saa pelata. Molemmat saivat kolme pistettä, mutta näkisin, että meillä oli paikat kuuteenkin pisteeseen.

Lukko ei saanut hankittua jäähyjä vastustajalle

Rangaistusminuutitkin kääntyivät perjantaista lauantaihin päälaelleen. Ässien päävalmentaja Jere Härkälä valitti perjantain pelin jälkeen sitä, että hänen joukkueensa jäi jälleen kerran ilman yhtäkään ylivoimapeliä.

Lauantaina Ässät pääsi yrittämään ylivoimaa noin seitsemän minuutin ajan – tuloksetta. Lukko puolestaan sai ylivoima-aikaa vain noin minuutin verran.

– Siitä puhuttiin kopissa pelin jälkeen. Emme olleet valmiita menemään maalille ja sellaisiin tilanteisiin, että vastustaja olisi joutunut ottamaan jäähyjä. Tuomareiden toiminnasta minulla ei ole mitään valitettavaa, Niclas Almari sanoi.

Lopussa Lukko haki vimmatusti maalia ilman maalivahtia. Siinä kohtaa ei enää säästytty tälleiltä, kun Lukon pelaajat rynnivät rohkeasti Ässien maalinedustalle. Esimerkiksi Antoine Morand oli ottelun jälkeen pitkään hoidettavana eikä ollut heti haastateltavissa.

Satakunnan derbyjä on pelattu tällä kaudella viisi, ja Lukko johtaa niitä pistein 8–7. Kuudes ja runkosarjan viimeinen derby pelataan kolmen viikon päästä Raumalla.

Almari haluaisi auttaa myös hyökkäyspäässä

Niclas Almari on pelannut Lukon puolustuksessa tällä kaudella 42 ottelua tehopistein 2+8. Almari on takuuvarma ja hyvin luisteleva puolustaja.

Kolmatta kauttaan Lukossa pelaava Almari odottaa itseltään jatkuvasti parempaa peliä.

– Pelaamiseni on ollut vähän vaihtelevaa. On ollut hyviä jaksoja ja vaikeampia jaksoja. Peruspeli on hyvää, mutta minulla on kovemmat vaatimukset itselleni, Almari sanoo.

Almarin itselleen esitettäviin vaatimuksiin kuuluu kiekollisen pelin parantaminen.

– Tarvitsen kärsivällisyyttä kiekolliseen peliin. Vähän ehkä luovun siitä liian helposti. Kamppailuvoimaa on myös saatava lisää.

Puolustaja haluaisi auttaa joukkuettaan myös hyökkäyspäässä. Almarin viime kausi oli tehopisteiden valossa ihan lupaava, sillä hän merkkautti tehot 4+17. Tällä kaudella on ollut vähän hiljaisempaa.

– Vähän on jäänyt piippuun hyökkäyspäässä, siellä pitäisi keksiä ratkaisuja.