Lukko lähtee paikallispeleihin kolmen ottelun tappioputkessa – samaan aikaan Ässät antoi kyytiä sarjakärki Tapparalle

Lukko lähtee viikonlopun paikallisotteluihin Ässiä kolme perättäistä tappiota niskassaan. Ässät ryvetti sarjakärki Tapparaa Tampereella samaan aikaan, kun Lukko hävisi Vaasassa.

Lukon tappioputki jääkiekon SM-liigassa piteni kolmen ottelun mittaiseksi keskiviikkona Vaasassa. Kotijoukkue Sport poistui kaukalosta vahvan esityksen jälkeen voittajana luvuin 4–1 (1–1, 1–0, 2–0).

Lukon alku oli vahvempi kuin kahdessa edellisessä liigapelissä, ja raumalaiset pääsivätkin iskemään ottelussa ensimmäisen maalin. Ponthus Westerholm oivalsi maalin takana, että Sport-maalivahti Miroslav Svoboda oli huonossa asennossa ja käänsi vanhanaikaisella kiekon maaliin.

Sportin tulokaspuolustaja Atro Leppänen tasoitti puntit komealla soolomaalilla erän loppupuolella. Leppäsen kauden seitsemäs maali syntyi Lukon ylivoiman juuri päätyttyä.

Tulokkaiden maalipörssiä johtava Leppänen on alkukauden perusteella yksi vahva ehdokas vuoden tulokkaaksi. Vahvasti kauden aloittaneen Lukko-hyökkääjä Jami Krannilan nimi lienee myös samoissa keskusteluissa mukana.

– Aika hyvä peli meiltä. Tasaisesti pelasimme, emme hirveästi antaneet maalipaikkoja vastustajalle ja olimme aika tehokkaita, Leppänen totesi MTV:n haastattelussa.

Alla Leppäsen 1–1-tasoitusmaali. Juttu jatkuu upotuksen jälkeen:

Ruotsalaiskolmikko iski toisessa erässä

Toisessa erässä peli oli ajoittain sekavaa, kunnes Sport pääsi iskemään kuin varkain erän puolivälissä. Kultakypärä Simon Hjalmarsson pääsi vapaasti viimeistelemään 2–1-lukemat maalin edustalta. Sportin ykkösketjun koko ruotsalaiskolmikko pääsi pisteille, kun Hjalmarssonin ketjukaverit Jens Lööke ja Axel Holmström petasivat maalipaikan.

Maalinsa jälkeen kotijoukkue Sport pääsi pelissä niskan päälle. Lukon tiukka puolustuspeli ja maalivahti Samuel Harveyn torjunnat kuitenkin estivät lisäosumien synnyn toisessa erässä. Harvey muun muassa torjui Atro Leppäsen läpiajon erän viimeisellä minuutilla.

Erään mahtui myös Lukon Brayden Burken tolppalaukaus ylivoimalla.

Sport vakuuttava päätöserässä

Päätöserässä Sportissa kuukauden mittaisella pätkäsopimuksella pelaava kokenut puolustaja Teemu Suhonen lämäsi tilanteeksi 3–1. Lukko haastoi tilanteen videotarkistukseen maalivahdin häirintänä, mutta maali hyväksyttiin ja Sport pääsi ylivoimalle.

Viimeisen niitin Sportin voitolle taiteili Lari Heikkinen. Hyökkääjä ujutti kauden toisen maalinsa Harveyn jalkojen välistä sisään.

Sport ei antanut Lukolle juurikaan maalipaikkoja kolmannessa erässä. Lukko pääsi ylivoimalle seitsemän minuuttia ennen pelin loppua, ja ylivoiman aikana Harvey luisteli maaliltaan vaihtopenkille. Lukko ei saanut kavennusta aikaan 6–4-ylivoimalla, vaikka Sebastian Repo ylärimaa kilauttikin.

Ukrainalaishyökkääjä Daniil Trakht debytoi Lukon kokoonpanossa SM-liigassa. Trakhtille merkittiin pari minuuttia peliaikaa.

Myös maaliodottama oli Sportin puolella

SM-liiga lisäsi tällä viikolla verkkosivujensa tulospalveluun uutena näkyvnä elementtinä maaliodottaman. Sport–Lukko-ottelussa maaliodottama ei ihan vastannnut lopputulosta, mutta maaliodottaman mukaan oikea joukkue voitti. Sportin maaliodottama oli 2,67 ja Lukon 1,65.

SM-liigan uuden data-analyytikon Matti Honkasen mukaan maaliodottamaa voi kuvailla maalien ja maalipaikkojen välimuodoksi.

– Jos mietitään pelkästään lopputulosta, sattuma vaikuttaa siihen paljon. Maaliodottaman avulla voidaan kuitenkin analysoida, mikä joukkue tulee todennäköisimmin pärjäämään loppukauden aikana, Honkanen sanoo.

Maaliodottaman data tulee suoraan älykiekkojärjestelmästä. SM-liiga kertoo käyttävänsä jatkossa älykiekkodataa vielä laajemminkin. Älykiekossa olevan ja pelaajien varusteisiin kiinnitettävien mikrosirujen avulla saadaan muun muassa yksityiskohtaista tietoa pelaajien tekemisistä kaukalossa.

Ässät nöyryytti Tapparaa kunnolla Tampereella

Seuraavaksi Lukon otteluohjelmassa kaksin kappalein Satakunnan derbyjä. Ässät ja Lukko kohtaavat perjantaina Porissa ja lauantaina Raumalla.

Porilaiset nujersivat keskiviikkona Tampereella sarjakärki Tapparan hurjan avauserän siivittämänä luvuin 2–6.

Ässät lähtee paikallisotteluihin kovassa vireessä, sillä se on viimeisen 13 ottelunsa aikana jäänyt vain kerran ilman pisteitä. Lukolla puolestaan on tilillään kolme perättäistä tappiota.