Lukko murskasi sarjakärjen, mutta sensaatiomainen kevätvire uhkaa jäädä taklauskeskustelun ja pelikieltoarvonnan varjoon - katso ottelukooste

Lukko järjesti kaksi tyrmäystä jääkiekkoliigan kärkikamppailussa Kärppiä vastaan tiistaina.

Lukko järjesti kaksi tyrmäystä jääkiekkoliigan kärkikamppailussa Kärppiä vastaan tiistaina. Ensimmäinen tyrmäys oli pelillinen, lukemin 1-5 (0-4, 0-0, 1-1) tullut voitto.

Voittaminen Oulussa ei ole ollut Lukolle todellakaan mitään jokavuotista herkkua, sillä raumalaisten edellinen kolmen pisteen vierasvoitto Kärpistä on niinkin kaukaa kuin tammikuulta 2013. Väliin mahtuu toki muutama voitto voittolaukauksilla, jatkoajalla ja pudotuspeleissä.

Mutta huippuvireinen vierasjoukkue riepotteli sarjakärkeä vielä tavalla, jollaista Raksilassa on harvemmin nähty.

Todellinen tyrmäysisku nähtiin heti avauserässä, jossa Lukko löi Justin Danforthin (2+0), Linus Nymanin (2+0) ja Heikki Liedeksen maaleilla tauluun 0-4-johdon.

Olkoonkin, että Kärpät on jo varmistanut runkosarjan voiton, Lukko alleviivasi Oulussa olevansa sarjan paras joukkue juuri nyt. Potentiaalinen finaalijoukkue Lukko on ollut jo parin kuukauden ajan.

Valitettavasti ottelun jälkeen ei puhuta niin paljon Lukon kovasta kevätvireestä, Lassi Lehtisen lähes 120-minuuttisena katkenneesta nollaputkesta, Justin Danforthin (26+31=57) noususta pistepörssin kärkeen tai vaikkapa Lukon toiseen maaliin johtaneesta Jonne Tammelan uhrautuvaisesti blokista.

Näitä asioita enemmän puhutti ja puhuttaa vielä tulevina päivinäkin se toinen tyrmäys.

Lukon puolustaja Roni Sevänen pudotti keskialueen taklauksellaan Kärppien hyökkääjän Sami Anttilan. Sevänen poistui isoista ovista ulosajon myötä, Anttila talutettiin niistä ulos loukkaantuneena.

Seurannut viiden minuutin ylivoima kääntyi Lukon eduksi, sillä Danforth iski sen aikana toisen osumansa alivoimalla. Isossa kuvassa Seväsen taklaus ei käänny Lukon eduksi.

Seväselle tuomittiin taklauksestaan pelirangaistus, mutta tilanne päätynee Liigan kurinpidon käsittelyyn ja euralaista odottaa pudotuspeleihin ulottuva vähintään viiden ottelun pelikielto.

Jos Seväselle tuomitaan pelikieltoa, Lukon pakkipää alkaa käydä ainakin hetkellisesti ohueksi.

Seitsemän ottelun pelikiellon päähän kohdistuneesta taklausta saanut David Nemecek on sivussa pudotuspelien toiseen otteluun asti. Miska Kukkosen kausi päättyi jo aikaa sitten leikkauspöydälle.

Seväsen taklauksessa nähtiin tuoreeltaan aineksia jopa Nemecekiä pidempään pelikieltoon.

Niin hienoa jääkiekkoa kuin Lukko tällä hetkellä pelaakin, joku joukkueessa on myös pielessä.

Lukolle on tuomittu Liigassa eniten jäähyminuutteja (768), yli 50 enemmän kuin tilastossa seuraavana tulevalle Sportille. Minuuteista 130 on kertynyt käytöskympeistä.

5+20 minuutin isoja rangaistuksia Lukko on kärsinyt kuusi, kolmanneksi eniten sarjassa Sportin ja KooKoon jälkeen. Näistä isoista rangaistuksista kolme on tuomittu päähän kohdistuneista taklauksista.

Lukon isot rangaistukset ja pelikiellot tällä kaudella

5+20 minuutin ja 20 minuutin rangaistukset:

Pelikiellot:

Päätöserässä nähtiin vielä toinenkin ulosajo, kun Kärppien nelosketjun hyökkääjän Otto Karvisen päreet paloivat Kristian Pospisiliin. Kaksikolla oli yhteenottonsa jo kauden aiemmassa kohtaamisessa Oulussa, jolloin Pospisilin peli päättyi ulosajoon päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Tällä kertaa Pospisil piti päänsä kylmänä, eikä ollut halukas lähtemään tanssiin Karvisen kanssa. Hanskansa pudottanut Karvinen sen sijaan lähti suihkuun.

Seuranneella viiden minuutin ylivoimalla Lukko antoi Kärpille vielä erikoistilanneopetuksenkin, kun Linus Nyman sai tililleen raumalaisten viidennen maalin.

Ajassa 53.55 Jari Sailio teki Kärppien kosmeettisen kavennuksen, joka riitti kuitenkin päättämään maalivahti Lassi Lehtisen KooKoo-ottelun päätöserästä alkaneen rapiat 119 minuuttia kestäneen nollapeliputken.

Lukon neljästä sylinteristä ilman maalia jäi tiistaina vain ensimmäistä kertaa kokoon parsittu ruotsalaisketju Gustav Possler-Pathrik Westerholm-Ponthus Westerholm. Ei kakkosvitjaankaan maali kaukana ollut, kun kärppävahti Patrik Rybar torjui Pathrik Westerholmin läpiajon toisen erän lopulla.

Maalittomuudesta raumalaiskannattajien ei kuitenkaan tarvitse murehtia, sillä 186 maalia latonut Lukko nousi jo eniten maaleja tehneeksi joukkueeksi tämän kauden runkosarjassa.

Lukon komeasta voitosta huolimatta Jyväskylässä voittanut Tappara sai ainakin vielä toistaiseksi pitää runkosarjan kakkossijan.

Puolivälierävastustajan villi kortti -kierrokselta tuova kakkossija on kuitenkin Lukon omissa käsissä, sillä Tappara on pelannut yhden ottelun enemmän.

Jos Lukko voittaa jäljelläolevissa otteluissaan KalPan torstaina Kuopiossa ja HIFK:n lauantaina Raumalla, se nousee runkosarjan kakkoseksi ensimmäistä kertaa sitten kauden 1994-95.

Myös Lukon neljänneksi putoaminen on toki vielä mahdollista, sillä Ässät kaatanut ja pelin enemmän pelannut Ilves vaanii pisteen raumalaisia perässä.