Lukko paljasti uuden pelaajatarkkailijansa – Rauman oma pelaajalegenda on jo aloittanut pestissä

Janne Niskala palaa Lukkoon uudessa roolissa. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Rauman Lukko tiedottaa nettisivuillaan, että seuran uusi pelaajatarkkailija on Janne Niskala. Lukon pelaajalegendoihin kuuluva Niskala, 40, aloitti tehtävässä virallisesti 1. toukokuuta, mutta häntä on ajettu hiljalleen työnkuvaan sisään jo aiemmin keväällä.

Niskala toimii jatkossa myös Lukon juniorivalmentajien tukena harjoitusten suunnittelussa ja toteutuksessa.

– Keskustelimme talvella Kallen kanssa, että hän ei ehdi junioreiden treenejä katsomaan niin paljon kuin haluaisi ja tarvitsisi pelaajatarkkailuun apua. Itselläni oli samalla halu palata jääkiekon pariin yhden välivuoden jälkeen, joten tilanne oli puolin ja toisin hyvä molemmille, Niskala kertoo Lukon nettisivuilla.

Niskala edusti omalla peliurallaan Suomessa vain kasvattajaseuraansa Lukkoa. Liigapelejä kertyi pudotuspelit mukaan lukien yli 500.

Ulkomailla Niskala pelasi Pohjois-Amerikassa NHL:ssä ja AHL:ssä, KHL:ssä, Ruotsissa ja Sveitsissä. Leijonissa Niskala oli voittamassa maailmanmestaruutta (2011) sekä pronssia MM-kisoista (2008) ja olympialaisista (2010). Peliura päättyi Lukossa vuonna 2019, pelipaita 28 nousi Äijänsuon kattoon jo viime keväänä. 

Peliuran jälkeen Niskala toimi kaudella 2020–21 Lukon A-nuorten mestarijoukkueen apuvalmentajana ja suoritti tuona aikana Vierumäellä myös juniorivalmentajan tutkinnon.

Uudessa työssään pelaajatarkkailijana Niskala pääsee ottamaan käyttöön jääkiekkouralla syntyneen kontaktiverkoston. Niskala kertoo jo vaihdelleensa numeroita tuttujen agenttien, valmentajien ja pelikaverien kanssa siltä varalta, että sopivia pelaajia tulee vastaan.

– Oli elämäntilanne mikä tahansa, en olisi vastaavaa tarjousta hyväksynyt miltään muulta seuralta kuin Lukolta. Uskon, että minulla on paljon annettavaa niin ammattikiekkoilulle kuin junioreillekin omien kontaktien ja kokemusten kautta. Olen nähnyt läheltä monta Euroopan huippuseuraa sekä sitä, miten niissä kehitettiin huippupelaajia, Niskala sanoo.

Lukon pelaajatarkkailusta vastaa tiimi, johon kuuluvat pelaajatarkkailija Niskalan lisäksi urheilujohtaja Kalle Sahlstedt ja data-analyytikko Simo Teperi. Niskalan edeltäjänä Lukon pelaajatarkkailijana vuosina 2018–21 toimi Josef Boumedienne, 44, joka jättäytyi sivuun, kun sai Columbus Blue Jacketsissa ylennyksen NHL-seuran pelaajatarkkailukoneiston johtoon. 

Urheilujohtaja Sahlstedt avasi tiedotteessa prosessia pelaajahankintojen takana:

– Me pyrimme pelaajatarkkailussa kolmiportaiseen malliin: ensiksi tarjolla olevat pelaajat käyvät Teperin datamyllyn läpi. Sen seulan läpi päässeet pelaajat katsomme Jannen kanssa läpi ja teemme päätöksen, keitä pelaajia alamme seuraamaan tarkemmin. Sitten Niskala alkaa tekemään pelaajatarkkailua. Kun päästään niin pitkälle, että yksittäinen pelaaja kiinnostaa meitä toden teolla, alan katsomaan pelaajasta videoita ja käyn paikan päällä katsomassa pelejä, Sahlstedt sanoo.

– Loppukädessä pelaajan hankinta on minun päätökseni. Ennen sopimustarjouksen tekoa pyrimme saamaan pelaajasta kaiken mahdollisen saatavilla olevan tiedon. Tulevan kauden joukkueen olemme rakentaneet käytännössä Teperin kanssa kahdestaan ja kauden 2023–24 joukkueen rakennuksessa tulee Jannenkin kädenjälki näkymään. Myös juniorivalmentajiemme sparraaminen ja eräänlainen harjoitusten laadunvalvonta, mitä hän tulee jatkossa tekemään, on seuran urheilijapolun kannalta tärkeää.