Lukolta tyylikäs paluu oikeille raiteille Turussa – Sebastian Repo yritti härskiä temppua heti avausminuutilla, näihin asioihin peli ratkesi

Viilattu ylivoimapeli ratkaisi Lukolle voiton TPS:stä kauden neljännessä paikallispelissä.

| Päivitetty

Lauantai ja Lukko–TPS. Tuo yhdistelmä on tullut tällä SM-liigakaudella tutuksi, sillä kasitien kaksikko on kohdannut ennen joulukuuta jo neljä kertaa. Lukon kannalta voisi todeta, että mikäs siinä.

Lukko on vienyt näistä neljästä pelistä pisteet nyt 9–3, kun raumalaisjoukkue kävi lauantaina kaatamassa TPS:n Turussa maalein 1–3 (0–1, 0–0, 1–2).

Lukko palasi parin vaisumman pelin jälkeen alkukaudelta tuttuun menestysreseptiin: kurinalaiseen viisikko- ja puolustuspeliin, joka pitää pelit vähämaalisina. Tällä kertaa erinomainen erikoistilannepelaaminen käänsi sitten marginaalit raumalaisten puolelle.

Jere Karjalaisen (1+1), Julius Mattilan (1+1) ja Harri Kainulaisen tekemät Lukon maalit syntyivät kaikki ylivoimalla.

– Olen kokonaisuuteen ihan tyytyväinen. Iso parannus meille lepsusta viime pelistä. Siitä, että saimme ylivoimalla noin paljon onnistumisia, on meille iso apu jatkossa, totesi Mattila, joka tuuraa loukkaantunutta Anrei Hakulista Lukon kapteenina.

Sebastian Repo yritti ilmaveiviä heti alkuun

Heti avauserästä lähtien näki, että keskiviikon vaisun Kärpät-kotitappion jälkeen Lukko halusi väläyttää kulmahampaitaan.Sebastian Repo yritti avausminuutilla peräti ilmaveiviä, mutta TPS:n raumalaisvahti Lassi Lehtinen esti yrityksen päätymisen maalikoosteiden vetonaulaksi.

Lukko oli kaivanut esiin päävalmentaja Marko Virtasen peräänkuuluttaman kamppailuhimon, ja raumalaiset ryskyttelivät kaksintaistoissa jämerästi laitoja. Kun Lukko sai vastustajan hyökkäyksiä paremmin poikki, heräili myös oma hyökkäyspeli.

Lukko vei kahteen ensimmäisen erään laukaukset peräti 41–17, eikä Artjom Zagidulin joutunut ottamaan maalilla liukuhihnalta paraatipelastuksia, kuten Kärppiä vastaan. Tosin niillä hetkillä, kun sitä tarvittiin, venäläisen räpyläkäsi kävi terävästi.

– Nyt pelattiin kyllä hyvä peli. Olemme hakeneet sellaista ehjää 60 minuuttista, pelit ovat olleet vähän kaksivaiheisia. Tykkäsin kovasti pelaamisestamme. Puolustimme hyvin, emmekä montaa paikkaa antaneet vastustajalle, Lukon päävalmentaja Marko Virtanen kehui.

– Meiltä heikko suoritus kaikin puolin. Joo, Lukko pelasi hyvin, mutta kyllä me tiesimme, miten Lukko pelaa, ja menimme siihen ansaan. Jos lähdet paineen alta huonosti, menetät keskialueella roppakaupalla kiekkoja ja otat siihen päälle vielä tyhmiä jäähyjä, niin kyllä hyvä joukkue niistä rankaisee, TPS:n päävalmentaja puolestaan Jussi Ahokas manasi.

Ylivoima toimi, kun sitä sai pelata riittävästi

TPS otti ottelussa viisi jäähyä, joista kolme kostautui.

Lukko on tehnyt ykkösylivoimakoostumukseensa sellaisen muutoksen, että paras pistemies Thomas Gregoire on ottanut Tarmo Reunasen paikan viivamiehenä.

Se toi tulosta, sillä Gregoire alusti Lukon 0–1-maalin avauserässä eleettömästi katkaisemalla purkukiekon ja petaamalla paikan Jere Karjalaiselle. Leijonahyökkääjä kilautti kiekon yläpesään ohi Lassi Lehtisen, kuten niin monta kertaa samalta tontilta jo Tapparassa aikoinaan.

Ylivoimaviisikon muut lenkit ovat Julius Mattila, Sebastian Repo ja Linus Nyman. Mattila pääsi tähtäämään oman 0–2-osumansa päätöserässä kaikessa rauhassa, kun irtokiekko lipui hänelle Revon epäonnistuneen pyörähdyksen jälkeen.

– Mun mielestä olemme saaneet syystä tai toisesta tosi vähän ylivoimia viime peleissä. Jos sulla on vain yksi ylivoima, niin sen rytmin löytyminen on myös vaikeampaa. Kun saimme vielä onnistumisen heti alkuun, niin on kiva jatkaa, Mattila sanoi.

”Paras alivoima on se, ettei ota jäähyjä”

Läheltä kuitenkin piti, että ottelu olisi saanut kolmannessa erässä vähän erilaisen juonen. Erän alkupuolisko oli Lukolle ottelun vaikein.

Mattilan ketju, laidoillaan Repo ja Karjalainen, joutui heti erän aluksi pitkään puolustusvaihtoon omalla alueella, ja puolustaja Samuli Piipponen passitettiin sen päätteeksi vielä jäähylle.

Kaikki pelin kuusi alivoimaminuuttia Lukko tappoi mallikkaasti, joskin viimeisimmässä niistä oli myös onni matkassa. TPS-fanit nousivat jo ylös tuulettamaan tasoitusmaalia, mutta puolustaja Teemu Kivihalme löi tyhjän maalin edessä ohi pomppivasta kiekosta.

Alivoima onkin toiminut jo pidemmän aikaa, sillä Lukon verkkoon ei ole tehty maaliakaan viimeiseen 13 otteluun. Vajaalla pelatessa Lukko on ollut sarjan paras.

– Paras alivoima on se, ettei ota jäähyjä, Mattila huomautti.

– Se on vähän sama kuin siinä ylivoimalla, mutta käänteisesti. Jos joudut pelaamaan paljon alivoimaa, ja samat pelaajat sitä pelaavat, niin yleensä se virhelyöntien määrä kasvaa siellä neljännessä ja viidennessä alivoimassa.

Juuri näin kävi lauantaina TPS:lle.

Kärkikorin pelaajilla ollut hiljaista

Lukko raapii sarjan kärjessä nyt arvokkaita pisteitä odotellessaan profiilihyökkääjiä Josh Kestneriä ja Anrei Hakulista takaisin kokoonpanoon.

Ylivoimaonnistumisten lisäksi moni pelaaja sai tärkeitä henkilökohtaisia onnistumisia, jotka ovat olleet viime viikkoina harvassa.

Esimerkiksi Jere Karjalainen ja Julius Mattila olivat tehneet ennen TPS-ottelua viimeiseen kuukauteen seitsemässä ottelussa 0+2 tehopistettä. Sebastian Revon vastaava lukema oli 0+3, Linus Nymanin 1+1, Henri Ikosen 1+0 ja Otto Sompin 0+2.

He ovat niitä kärkikorin pelaajia, joiden pitäisi ratkaista otteluja Lukolle.

Lauantainen ottelu oli perhepeli, ja yleisöä oli löytänyt mukavasti Gatorade Centerin lehtereille (7 801).

Joku olisi saattanut tuulettaa villistikin paikallispelin voittoa ja purkaa tuskaisempaa jaksoaan, mutta ainakaan päätösvihellyksen kajahtaessa kukaan Lukon pelaajista ei juuri jaksanut nostella käsiä. Työpäivä oli vain pulkassa.

Ehkä joukkue säästi tuuletukset kotiyleisön eteen. Lukko pelaa joulukuussa kymmenen peliä, joista peräti seitsemän kotona Äijänsuolla.