Lukon avausvoitto oli lähellä, mutta lopulta kolmen sekunnin päässä – "Suurimman osan pelistä pystyimme pelaamaan hyvin"

Lukko haastoi Lausannen vahvasti, mutta taipui jatkoajalla.

– Viime kaudella valloitimme Suomen. Tällä kaudella valloitamme Euroopan, ilmoitti Lukon puolustaja Thomas Gregoire CHL:n esittelyvideolla.

Matkaa siihen on vielä, mutta väkevästi Lukko historiansa neljännen CHL-kauden aloitti. Se ei kuitenkaan riittänyt voittoon saakka, sillä sveitsiläinen Lausanne HC puristi jatkoaikavoiton maalein 2–3 (0–0, 1–0, 1–2, 0–1).

– Tiukka peli, jossa olimme mukana ja veimmekin peliä, mutta peli kestää 60 minuuttia. On vaikea pitää flow’ta päällä, jos istuu noin paljon kolmannessa erässä jäähyboksissa, Lukon kapteenina toiminut Julius Mattila summasi.

Tasoitus kolme sekuntia summerista

Kotijoukkue otti ohjat käsiinsä varsinkin toisen erän alussa, jossa se loi maalintekopaikkoja ja sai ylivoimia.

Yhden raumalaiset pystyivät hyödyntämään, kun Harri Kainulainen pääsi ampumaan kiekon tyhjään maaliin.

Päätöserässä Sebastian Repo vei rannelaukauksellaan raumalaiset jo kahden maalin johtoon, mutta vahva vierasjoukkue ei suoristanut selkäänsä.

Ensin Cory Emmerton ohjasi kavennuksen, ja lopulta puolustaja Lukas Frick ampui tasoituksen ajassa 59.57, kun sveitsiläiset pelasivat ilman maalivahtia.

– Nuo ovat tärkeitä oppeja siitä, että jokainen sekunti on tärkeä, Mattila muistutti.

Jatkoajan suurin sankari oli Lausannen maalivahti Tobias Stephan, joka pystyi mailansa varrella pysäyttämään Vili Saarijärven laukauksen.

Hetkeä myöhemmin toinen valkopunaisten pelaaja eli Jason Fuchs otti ratkaisijan viitan harteilleen ja kävi upottamassa kiekon Lukko-vahti Samuel Jukurin selän taakse.

– Suurimman osan pelistä pystyimme pelaamaan hyvin. Tiesimme, että meidän liikkeemme riittää, ja niin se riittikin, Mattila sanoi.

– Tämä osoitti, että samaa jääkiekkoa tässä pelataan, on vastassa joukkue mikä tahansa. Samat lainalaisuudet siinä toimivat.

Mutta miten tärkeää jääkiekon Mestarien liigan valloittaminen olisi Lukolle?

– Kyllä me CHL:ää arvostamme tosi paljon, ja haluamme pärjätä ihan tosissamme. Lyhyesti näin, Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt puntaroi.

– Nyt on vaan pirun hankala aika ja hankaluuksia ympärillä.

Onko nykyinen formaatti oikea?

Sahlstedt vertaa Lukon tilannetta viime kauteen, jolloin joukkue pääsi tai joutui lopulta valmistautumaan kaksi kuukautta yhdessä sarjakauden alkuun.

Liigan ohjeistuksen mukaan tänä vuonna joukkue sai kokoontua 2. elokuuta.

– Meille jäi kolme viikkoa ja muutama hassu päivä päälle aikaa valmistautua ensimmäiseen CHL-peliin, Sahlstedt huomautti.

– Onko tämä formaatti oikea, se on toinen asia. Mun mielestäni se ei ole oikea.

Sahlstedt aikoo ottaa asian esille myös CHL:n urheilujohtajan Alexander Jägerin kanssa.

– Aion kysyä esimerkiksi sitä, miksi pelejä pelataan päällekkäin olympiakarsintojen kanssa.

Lukko kärsi tilanteesta, sillä Kristian Pospisil ja Michael Haga ovat tällä viikolla taistelemaan maidensa olympiapaikkojen puolesta. Samasta syystä Lukon torstainen vastustaja Lausanne pelasi ilman slovakkipakki Martin Gernatia.

– Mutta joka tapauksessa me haluamme olla mukana. Mä en usko, että Liiga on enää vuonna 2030 tällainen, Sahlstedt kommentoi.

– Tässä on niin hienoja areenoja esimerkiksi Tampereelle ja Helsinkiin, että en usko, että niitä on suunniteltu vain kansalliseen käyttöön. Me haluamme olla Suomen kärkiseuroja, joten olemme kiinnostuneita seuraamaan kehitystä.

Enemmän kuin harjoituspelejä

Sinänsä on ironista, että suomalaisista seuroista Tappara ja HIFK joutuvat aloittamaan tämän kauden CHL:n kaukana areenaolosuhteista. Tappara pelaa kotipelinsä Tampereen Tesomalla ja HIFK puolestaan Vantaan Tikkurilassa.

Niissä on yleensä totuttu näkemään harjoituspelejä. Tosin menneiden vuosien aikana pelin jälkeisissä haastatteluissa joku on saattanut lipsauttaa CHL-pelistä rinnastuksen harjoitusotteluun.

– Kieltämättä Suomessa on ollut tällaista ajatusta, että nämä ovat harjoituspelejä, Sahlstedt myönsi.

– Mutta ovat nämä meille enemmän kuin harjoituspelejä. Kaikkemme tulemme antamaan.

Aiempina vuosina yleisö ei ole Raumalla innostunut CHL-kamppailuista, ja myös torstaina Äijänsuolla oli varsin väljää. Ottelun yleisömääräksi ilmoitettiin 1 481, kun halliin olisi saanut ottaa 2 600 katsojaa.

Samaan aikaan Eisbären Berlin myi perjantaisen Tappara-ottelunsa loppuun.

– Lausannen huolto ennakoi eilen, että katsojia on varmaan 10 000, kun pelaamme ensi viikolla Sveitsissä, Sahlstedt huomautti.

– Kun mennään Saksaan tai Sveitsiin, ajatus on päinvastainen. Siellä ajatellaan, että nyt tulee kansainvälisiä vieraita, ja ne ovat kiinnostavampia kuin kotimaiset. Se on kulttuurikysymys.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut