Lukon Claireaux raateli Leijonia – maalintekijä on kotoisin eksoottisesta paikasta

Sinisten suuri voitonpäivä. Valentin Claireaux sai lapansa väliin ja nimensä maalitilastoon viimeistelemällä Ranskan 3–1-osuman. Kuva: HSP

Saint-Pierre ja Miquelonin pieni saariryhmä saattaa olla eksoottisin paikka, jossa yksikään MM-kaukaloiden Suomen-kaataja on syntynyt. 

Ranskan kolmannen maalin 5–1 (1–0, 2–1, 2–0) -tyrmäyksessä viimeistellyt Valentin Claireaux on ranskalainen, mutta pikkupoikana visiitit oman maan pääkaupunkiin olivat taatusti harvinaisempia kuin Torniossa varttuneelle Jesse Puljujärvelle tai Iistä kotoisin olevalle Juhamatti Aaltoselle.

Toki matkakin oli pidempi.

Claireaux'n koti on Kanadan kupeessa, aivan Newfoundlandin saaren etelärannikon edustalla.

Niillä nurkilla paikalliset eivät istuskele kevättalven päivinä katukahviloissa nauttimassa espressoja ja tuoreita croissanteja. Sää on siihen liian raju.

Sielläkään talvet eivät tosin enää ole entisellään.

– Kun olin lapsi, meri jäätyi kokonaan talvisin. Silloin pystyi kulkemaan saaresta toiseen jäätä pitkin. Nykyään talvet ovat siellä aika lailla juuri tällaisia, Claireaux kuvaili helmikuussa Länsi-Suomen haastattelussa.

Claireaux ja hänen vaimonsa ovat molemmat kotoisin Saint-Pierre ja Miquelonilta. Suomessa he sukkuloivat kahden kaupungin välillä, sillä Lukko-hyökkääjän vaimo työskentelee Tampereella opettajana.

Voi vain kuvitella, millaiset tuntemukset oman pojan onnistuminen nostatti kotisaarella, vajaan 6 000 ihmisen yhteisössä. Siellä lähes kaikki tuntevat toisensa, ja ihmisten on hyvä olla.

Kahtena edellisenä keväänä Claireaux pääsi lopettamaan kautensa Ranskan paidassa MM-jäillä. Tällä kaudella hän  laittoi Lukon nutun maajoukkuepaidan edelle ja ehti edustustehtäviin vain kolmeen olympiakarsintaotteluun.

MM-kisat olivat kuitenkin tavoitteena koko kauden. 

Pariisissa edessä on poikkeuksellinen mahdollisuus, joka tulee eteen keskimäärin kerran elämässä – eikä monelle pelaajasukupolvelle silloinkaan. Ranska on toinen kisaisännistä.

Edellisen kerran Ranskassa on pelattu arvokisamitaleista vuonna 1968, jolloin turnaus pelattiin Grenoblen talviolympialaisten yhteydessä.

– Siitä tulee iso juttu. Pariisissa on hieno jäähalli, ja me saamme samaan alkulohkoon kovia maita. Meidän täytyy onnistua, jotta pääsemme jatkoon ensimmäiseltä kierrokselta, Claireaux tietää.

Sunnuntaisen tyrmäysvoiton voi lattealla kielenkäytöllä laskea onnistumiseksi. Todellisuudessa  historiallinen voitto oli sensaatio.

Vähältä tosin piti, ettei sensaatio olisi jäänyt Claireaux'lta kokematta. Kotikisaunelma joutui uhanalaiseksi ennen joulua, kun HPK:n Philippe Cornet’n luistin viilsi ison haavan Lukon ranskalaishyökkääjän ranteeseen.

– En ensin oikein tajunnut tilannetta. Näin vain paljon verta, ja olisin halunnut hypätä vielä jatkamaan peliä. Lääkäri kuitenkin sanoi, että enää ei ole asiaa kaukaloon, Claireaux muistelee.

– Jälkikäteen se vaivasi aika pitkään. Kesti lähes kuukauden ennen kuin pystyin liikuttamaan sitä kunnolla.

Heti tapahtuman jälkeen Claireaux sai paljon huolestuneita viestejä muilta Ranskan maajoukkuepelaajilta.

– Siinä olisi voinut käydä pahasti, mutta nyt käsi on aivan normaali. En mitenkään pelkää mennä tilanteisiin, Claireaux vakuuttaa.

Maukas maali. Seuratasolla Lukkoa edustava Valentin Claireaux pääsi osalliseksi ranskalaisesta kiekkohistoriaa. Suomi oli voittanut maiden 18 aiempaa kohtaamista, mutta 19:s kerta muutti suunnan. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Nyt käsi on kunnossa, ja Leijonia rokottanut Claireaux pääsi osaksi ranskalaista kiekkohistoriaa – vieläpä sellaista, josta kelpaa ottaa puheeksi kesätreeneissä myös Raumalla.

Tähän mennessä Suomi oli voittanut Ranskaa vastaan kaikki 18 A-maaottelua. Maalierokin oli ranskalaisittain rujo: 17–107–17. Sunnuntaina se oli jotakin muuta: 5–1.

Niistä lukemista on painatettu Suomessa jopa t-paitoja, saman soisi lajikulttuurin laajemisen nimissä käyvän myös Ranskassa, vaikka jääkiekon MM-kisat näkyvät miljoonakaupunki Pariisin katukuvassa yhtä vähän kuin kyykän MM-kisat Claireaux'n toisessa asuinkaupungissa Tampereella.

– Ranskan jääkiekko pääsee isoihin valoihin. Meillä on mahdollisuus näyttää, että Ranskassa osataan muutakin kuin pelata jalkapalloa.

No, nyt se on näytetty.

Sunnuntainen 5–1-tyrmäysvoitto oli sensaatio. Voi vain kuvitella, miten kova juttu se oli Claireaux'lle tai Yohann Auvitylle, jonka kiekkojuuret ovat vielä lukkolaistakin syvemmällä suomalaisessa kiekkomaaperässä.

Teksti: Kimmo Mäkeläinen ja JP Mikola