Lukon entinen kapteeni vaihtoi toisen lajin ytimeen – "Eihän se urheilu mun elämästäni ole mihinkään kadonnut"

Otto Honkaheimo tarttui junioripäällikön rooliin, kun Fera laittoi organisaatiotaan uusiksi.

| Päivitetty

– Tämä ei sitten ole juttu musta vaan Ferasta.

Otto Honkaheimo istuu Feran toimiston pitkän pöydän päässä, mutta ei yksin.

Saman pöydän äärestä ovat paikkansa ottaneet myös Riikka Loutti, Antti Laine, Toni Lehtinen ja Samuli Leino.

Kaikilla viidellä on jatkossa merkittävä rooli Ferassa. Osalla on jo ollutkin, Loutilla seuran puheenjohtajana, Laineella ja Lehtisellä hallituksen jäseninä.

Lehtisellä rooleja tosin on riittänyt ja riittää. Hän on B-tyttöjen pelinjohtaja, edustusjoukkueen lajivalmentaja ja seuran mediavastaava. Tästä eteenpäin myös seurakoordinaattori.

Leinokin on aiemmin tehnyt töitä raumalaisen urheilun eteen, sillä hän on työskennellyt osana Rauman Lukko Oy:n myyntitiimiä. Nyt hän on Feran myyntineuvottelija.

Ja sitten Honkaheimo – Lukon edustusjoukkueen entinen kapteeni, lähes 600 liigaottelun puolustaja, joka nähtiin urallaan myös A-maajoukkueessa.

Jokainen huoneessa oleva ymmärtää, kuka on kattauksen kiinnostavin hahmo.

Oman työn ohella pesäpallohommiin

Honkaheimon, 38, yllä on nyt Feran huppari, ja jossain pöytälaatikossa pesäpalloseuran kanssa tehty työsopimus. Hän on Feran uusi junioripäällikkö.

– Oman työn ohella, Honkaheimo täsmentää.

– Olen yrittäjä, joten säädän itse aikatauluni. Tämä tehtävä tarkoittaa kalenterimerkintöjä kaikkien muiden tehtävien lisäksi.

Entinen ammattijääkiekkoilija ryhtyi pelaajauransa jälkeen vakuutusmyyjäksi ja toimii nykyään yritysvakuutusedustajana oman yrityksensä kautta.

– Se on päätyö eikä muutu mihinkään. Ne tunnit, mitä tämän tittelin alle menee, katsotaan muiden töiden ohella.

Feran vaatteita Honkaheimo on kuitenkin kantanut jo aiemmin. Hän toimii toista vuotta seuran 2015 syntyneiden ikäluokan eli oman tyttärensä joukkueen valmentajana.

– Seurasin vuoden sivusta ja mietin, että tässä voisi olla paljon potentiaalia tehdä toisinkin. Siitä lähti se lajiin tutustuminen, Honkaheimo toteaa.

– Junnupäällikkö on hieno titteli, mutta kyllähän me seurana haluamme liikuttaa lapsia ja nuoria. Se on yhteiskunnallinen asia, että saamme lisää lapsia liikkumaan.

Ensimmäinen puhelu ei vielä saanut syttymään

Fera laittoi junioripäällikön paikan julkiseen hakuun kesäkuun lopulla. Jenna Mäkelä hoiti tuolloin vielä tehtävää, mutta tiedossa oli, että hän on jäämässä syksyllä äitiyslomalle.

Honkaheimo ei tehtävää kuitenkaan hakenut, vaan hänet haettiin tehtävään.

– Mulle soitettiin, olisinko kiinnostunut. Aluksi en ollut lainkaan kiinnostunut, mutta sitten se palapeli alkoi vähitellen kiinnostaa, hän valottaa.

Viimeisen liigapelinsä hän pelasi kaudella 2016–17. Tuolloin yllä oli kolmen seuran paita kolmessa eri sarjassa, sillä

Honkaheimo pelasi Sportin SM-liigajoukkueessa, Norjan pääsarjassa Stjernenissä ja vielä Mestistä Heinolan Peliitoissa.

– Eihän se urheilu mun elämästäni ole mihinkään kadonnut. Meillä lapset harrastavat jääkiekkoa, jalkapalloa ja pesäpalloa, ja mun tavoitteeni on oikeassa työelämässä olla vielä urheilun parissa jatkossa töissä. Siis mitenkään tätä tuoretta pestiä väheksymättä, Honkaheimo paljastaa.

– Mun omat tavoitteeni ovat bisnespuolella. Pohdiskelin, että tästä projektista ei ainakaan haittaa ole. Koen, että tässä voin oppia uusia asioita ja tuoda omia mielipiteitäni mukaan. Ja tuoda katsantokantaa sieltä toiselta puolelta.

Eli jääkiekosta, jonka mies varmasti tuntee läpikotaisin.

– Siinä, mitä mä olen jääkiekosta oppinut, on paljon asioita, jotka voidaan ottaa huomioon. Enkä nyt tarkoita isoja kuukausimaksuja, agenttikulttuuria ja kynnet verillä taistelemista, Honkaheimo painottaa.

Harrastaminen ei ole vain lajitaitoja

Feran junioripäällikkönä Honkaheimon ei ole tarkoitus olla kädestä pitäen opettamassa juniorivalmentajia. Se on enemmän Lehtisen vastuulla.

– Mun tarkoituksenani on auttaa Ottoa junnupäällikkönä, vedän aamutreenejä yläkoululaisille ja lukiolaisille, olen C- ja D-junnujen valmennuksen tukena ja niiden pelaajien tukena, Lehtinen listaa.

– Saan tuekseni vähän leveämmät hartiat. Enhän mä Tonia rupea lajiasioissa neuvomaan, mutta tarvittaessa hän voi neuvoa mua pelitaktisissa asioissa. Mä voin sitten vastaavasti neuvoa häntä muissa asioissa.

Riikka Loutti huomauttaa sivusta, että hänen mielestään Honkaheimolla on ollut todella järkeviä ideoita lasten harrastusmaailmasta. Sellaisia, jotka sopivat myös Feran strategiaan.

– Miksi lapset harrastavat? Harrastuksissa he oppivat sosiaalisuutta, oppivat tulemaan ryhmässä toimeen ja oppivat ottamaan ohjeita aikuisilta. Ne ovat ehkä ne tärkeimmät asiat, miksi meidän lapsemme harrastavat, Honkaheimo laskee.

– Lajitaidot ovat tärkeitä, mutta vielä tärkeämpi on yleisliikunnallinen juttu.

Henkiset voimat tärkeitä hektisessä maailmassa

Pesäpallosta Honkaheimon kokemus on vielä varsin ohut, mutta urheilemisesta koko elämän mittainen.

– Jos on tarvetta, pystyn varmasti olemaan apuna siinä, mitä se loppupeleissä on, kun ruvetaan oikeasti kolkuttelemaan, jos ei ammattilaisuutta niin kilpailullisesti tosissaan olevaa urheilua, hän luonnehtii.

– Pystyn tarjoamaan työkaluja fyysisen ja etenkin henkisen valmennuksen maailmassa. Koen, että se on muutenkin aika tärkeä asia tässä hektisessä maailmassa. Etenkin teini-iän myllerryksissä.

Toimiston ovi aukeaa, ja Feran joukkueenjohtajien palaveri alkaa. Haastattelun on aika päättyä.

Sori nyt Otto. Kyllä tästä taisi tulla aika pitkälti juttu sinusta.

Antti Laineesta Feran operatiivinen johtaja

Feran organisaatiokaavio on ollut varsin puutteellinen siitä asti, kun seura päätti lakkauttaa toiminnanjohtajan tehtävän. Se tiesi lähtöpasseja toiminnanjohtajana puolitoista vuotta työskennelleelle Julia Falckille.

– Meillä on ollut lähivuosina muutoksia, kun kaksi vuotta sitten toiminnanjohtaja ja puheenjohtaja lähtivät.

Samaan aikaan on pohdittu, miten työt saadaan jaettua järkevästi, jotta toimintamme olisi laadukasta junioripuolella ja superpesispuolella, Feran puheenjohtaja Riikka Loutti luonnehtii.

– Nyt olemme myllänneet koko organisaation ja aukikirjoittaneet työtehtävät.

Hallituksen linkki grindaus-osastoon

Työtehtävät on nyt jaettu puolipäiväiseksi seurakoordinaattoriksi nimitetylle Toni Lehtiselle, täysipäiväiseksi myyjäksi tulevalle Samuli Leinolle ja operatiiviseksi johtajaksi ryhtyvälle hallituksen jäsenelle eli Antti Laineelle.

– Olen lähinnä linkki hallituksesta grindaus-osastoon, hän kuvailee.

Laine vetää työntekijöiden viikkopalaverit ja toimii myös tulevana kesänä Raumalla järjestettävän Naperoleirin leirijohtajana.

– Kaikki tulee hoidettua, eikä kukaan kuormitu liikaa, Loutti uskoo.

Feran uusi junioripäällikkö Otto Honkaheimo tunnetaan entisenä ammattijääkiekkoilijana, ja jääkiekon maailmasta tulee myös uusi myyjä. Leino siirtyy Feraan Rauman Lukosta.

– Työnkuvaani kuuluu yritysmyynti kaikissa sen muodoissa. Tarkoitus on kehittää ja kasvattaa myyntiä, mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan, Leino toteaa.

Millaista on olla pesäpalloseuran myyjä kaupungissa, jossa jääkiekko on valtalajiasemassa?

– Positiivinen haaste. Haluamme haastaa jääkiekon, ja onhan pesäpallo Raumalla yhtä lailla tärkeä ja hieno laji, Leino toteaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut