Lukon entinen kulttipelaaja johti Pelicansin voittoon – tältä mies näyttää nykyään

Juha-Matti Yli-Junnila oli valmennusvastuussa, kun Pelicans löi Lukon Lahdessa.

Juha-Matti Yli-Junnila hääri kaudet 2004–08 Lukossa sentterinä, mutta katosi sitten liigakaukaloista.

Pitkän salolaisen reitti kiersi Unkarissa sekä Ruotsin, Saksan ja Ranskan alemmissa sarjoissa, kunnes hän lopulta laittoi peliuralleen päätepisteen Dunkerquen kapteenina keväällä 2013.

Mies astui valmennusuralle, jonka yhdenlaisen merkkipaalun hän koki perjantaina.

Koska Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä oli sairastumisen vuoksi sivussa, Yli-Junnila sai kunnian toimia ensimmäistä kertaa urallaan päävalmentajana SM-liigassa.

Kuinka ollakaan, vastaan asettui juuri seura, jonka paidassa hän eniten liigapelejä pelasi.

Debyytin jälkeen voittoprosentti on täysi sata, sillä Pelicans kukisti Lukon maalein 6–3 (2–1, 1–1, 3–1).

– Tosi hyvä fiilis. Voiton lisäksi pelissä näkyi meidän identiteettiämme – sitä, mitä me haluamme olla. Todella, todella tyytyväisiä olemme, Yli-Junnila totesi MTV Urheilun hikihaastattelussa.

Voittojakaan lahtelaiset eivät juuri ole päässeet juhlimaan. Edellinen täysi pistepotti oli irronnut 22. syyskuuta Ilvekseltä, ja sen jälkeen tilille oli kirjattu yksi voittolaukauksin otettu voitto HIFK:sta.

– Kyllä meidän pelimme on siellä ollut, mutta olemme löytäneet monenlaisia tapoja, joilla olemme onnistuneet häviämään, Yli-Junnila totesi.

Toista kauttaan Pelicansin apuvalmentajana toimiva Yli-Junnila ei valmennusvastuuta sentään aivan pikakomennuksella joutunut ottamaan, sillä hän tiesi Niemelän tilanteesta jo torstaina.

– Meillä on kuitenkin selkeät suunnitelmat sen varalle, jos joku on pois. Meillä on listat, mitä kukin tekee, ja paikkailemme toisiamme, Yli-Junnila totesi.

– Mulla oli hyvissä ajoin tieto, joten pääsin valmistelemaan ottelupalaverit rauhassa. Mulla oli normaali työpäivä.

Harvey pelasti paljon, vaikka myös epäonnistui

Perjantain peliinkin mahtui monenlaista. Lubos Horky täräytti kotijoukkueen johtoon vain 52 sekunnin pelin jälkeen.

Jami Krannila tasoitti pienestä kulmasta hieman ennen erän puoliväliä, mutta erätaukoa vietettiin lahtelaisjohdossa, kun Lars Bryggman pääsi täräyttämään alivoimamaalin.

Osumassa moni asia meni Lukon kannalta pieleen. Ylivoimaviisikko hukkasi kiekon, kanadalaismaalivahti Samuel Harvey irtosi maaliltaan pelaamaan irtokiekkoa ja Pelicansin Patrik Carlsson sai osuman hänen lähettämäänsä purkuyritykseen.

Lopulta Bryggman pääsi ampumaan kiekon kaukaa maaliin, kun Harvey ei kunnolla ehtinyt maalilleen.

– Surkea alku, surkeat ensimmäiset kymmenen minuuttia, Lukon puolustaja Niclas Almari summasi.

– Sen jälkeen saatiin vähän koneita käyntiin, mutta Harvey piti kyllä meitä pystyssä. Peli olisi voinut olla ohi ensimmäisen erän jälkeen ilman häntä.

Harvey venyi avauserässä 12 kertaa torjuntaan, kun Pelicansin maalilla torjuntavuoron saaneelle Jussi Olkinuoralle merkittiin koko pelissä 14 torjuntaa.

Brayden Burke osui selkä maaliin päin

Sattumusten summaan voi lisätä myös Lukon toisen maalin. Tilanteessa Brayden Burke oli selin maalia kohti ja vain vippasi kiekon luukulle. Se kuitenkin kimmahti Pelicansin Petteri Riihisen luistimesta ylänurkkaan.

Ilta oli kuitenkin Pelicansin ja etenkin kanadalaissentteri Nathan Schnarrin. Toisen erän lopulla Pelicans pääsi uudelleen johtoon, kun Schnarrin poikittaissyötön jälkeen Kasperi Puutio ampui kiekon Lukon maaliin.

– ”Pelsu” piti meidät ulkopuolella. Emme päässeet maalille, ja he blokkasivat vetoja. Vähän jäi piippuun meillä, Almari arvioi.

Nathan Schnarr rohmusi tehoja

Kolmannessa erässä Pelicans meni menojaan. Ratkaisun makua oli jo Lubos Horkyn toisessa maalissa, jossa hän luisteli väkisin läpiajoon.

Ponthus Westerholm pystyi kaventamaan, mutta käytännössä kamppailun voitosta lopetti puolustaja Michal Jordan liigauransa avausmaalilla.

– Olimme sellaisessa mankelissa alussa, että oikein hirvitti. Tämä oli erikoisten maalien ilta. Me annoimme pikkupoikamaisia osumia omiin. Saimme hyvän herätyksen, Lukon päävalmentaja Tomi Lämsä summasi.

Loppunumerot sinetöi tyhjiin Schnarr, joka keräsi perjantaina pisteet 1+2 ja on nyt summauttanut neljään peliin saldon 1+6.

– Jokainen voi miettiä omalla kohdallaan, miksi alku oli noin huono. Pelicansille pitää antaa kreditit tästä. He olivat ahneempia ja tulivat päälle, Almari luonnehti.

– Viimeisessä erässä meillä oli kyllä yritystä, mutta Pelicans puolusti hyvin.

Mitä peliin vaikutti, että vastustajalta puuttui päävalmentaja?

– Tiesiköhän kukaan edes sitä? Mä en itse ainakaan tiennyt, mutta ei se saa vaikuttaa mitään, Almari vastasi.