Lukon entinen pelaajakoordinaattori Hannu Vanhatalo vaihtoi Kiekko-Vantaan taustoille: "Ei voi lähteä rakentamaan kolmen vuoden projekteja"

Lukon monivuotinen pelaajakoordinaattori on nyt Mestis-seuran urheilukoordinaattori ja tarkkailee pelaajia myös JYPille.

Hannu Vanhatalo lähti puolitoista vuotta sitten Lukosta, mutta ei jääkiekkomaailmasta.

Lukon monivuotinen pelaajakoordinaattori liittyi kaikessa hiljaisuudessa Kiekko-Vantaan taustoille ja on nyt julkisestikin Mestis-seuran urheilukoordinaattori.

Viime vuoden marraskuusta lähtien hän on ajellut nykyisen kotikaupunkinsa Hyvinkään ja Vantaan väliä, katsellut pelejä ja pelaajia, keskustellut agenttien kanssa ja hahmotellut nykyisen työnantajansa tulevaisuutta.

– Olin siinä ensin seitsemän kuukautta tekemäti mitään tietoisesti ja tarkoituksella. Halusin hengähtää, Vanhatalo aloittaa.

Kiekko-Vantaan tutut miehet pyysivät mukaan

Vanhatalo toimi Lukossa pitkään. Ensimmäisen pestinsä hän aloitti oman työnsä ohessa jo vuonna 1989, ja kaksi vuotta myöhemmin oli aika siirtyä kokonaan raumalaisseuran palkkalistoille.

Vuosituhannen taitteessa kuviot muuttuivat, ja Vanhatalo toimi muun muassa Ulvilan Pesä-Veikkojen toiminnanjohtajana.

Loppuvuodesta 2005 lähtien hän etsi taas pelaajia Lukolle – aina viime kevääseen saakka.

Lukko-vuosiensa aikana Vanhatalo vietti lukemattomia tunteja eri Mestis-halleissa. Kiekko-Vantaan taustahahmot tunsivat hänet, ja kuulivat miehen muutosta Hyvinkäälle.

– Heitä kiinnosti mun työpanokseni, ja mua oikeasti kiinnosti heidän tavoitteensa saada Kiekko-Vantaa puoliammattilaisseuraksi, Vanhatalo kertaa.

– Olin valmis lähtemään mukaan, sillä olen tätä tehnyt aika pitkään ja tästä mielestäni jotain ymmärrän. Tai ainakin näyttelen ymmärtäväni.

75 000 euron pelaajabudjetti

Vanhat opit toimivat yhä, vaikka toimintaympäristö on kovin toisenlainen.

– Periaatteessa työ on ihan samanlaista. Yritetään rakentaa joukkue, joka pärjää, ja yritetään löytää pelaajia, jotka pyrkivät urallaan eteenpäin, Vanhatalo toteaa.

– Ainut vaan, että pelaajabudjetti on 75 000 euroa. Siinä on jonkunmoinen ero. Ja siitä on sivumennen sanoen pari tuhatta vielä käyttämättä.

Esimerkiksi Lukko on ilmoittanut tämän kauden pelaajabudjetikseen 2,5 miljoonaa euroa. On siis selvää, ettei Mestikseen houkutella pelaajia paksuilla setelitukoilla. Pitää tarjota jotain muuta kuin euroja.

– Pitää löytää pelaajia, jotka eivät tee tätä rahasta. Sellaisia pelaajia, jotka ovat valmiita tekemään hommia oman uransa eteen, Vanhatalo linjaa.

”Mikä ei maksa mitään, tehdään liigatasoisesti”

Kiekko-Vantaalla on oma mottonsa. Kaikki, mikä ei maksa mitään, tehdään liigatasoisesti.

Vantaalaisseura elää aikataulullisesti liigarytmissä. Edustusjoukkueen harjoitukset pidetään aamupäivisin, ja ryhmä rakennettiin lähes valmiiksi jo keväällä.

Uusi päävalmentaja eli Lukosta siirtynyt Jesse Welling veti keväällä viisi viikkoa yhteistreenejä. Joukkue oli keväälläkin kolmesti viikossa jäällä.

– Vedettiin aika rajutkin harjoitukset. Me pyrimme viemään pelaajia eteenpäin, Vanhatalo painottaa.

– Meidän tavoitteemme on saada jätkiä harjoitettua semmoiselle asteelle, että mahdollisimman moni saisi liigamahdollisuuden.

Harva haluaa sitoutua vuosiksi Mestikseen

Tyypillinen Kiekko-Vantaan edustusjoukkueeseen liittyvä pelaaja on nuori ja kotoisin pääkaupunkiseudulta.

Profiililtaan toisen selkeän joukon muodostavat pelaajat, jotka ovat jo päässeet kokeilemaan siipiään liigajäillä, mutta läpimurto on jäänyt tekemättä.

Malliesimerkki sellaisesta on Miro-Pekka Saarelainen, joka ei kaudella 2017–18 mahtunut kertaakaan Lukon liigajoukkueen kokoonpanoon. Viime talven hän vietti Vantaalla, voitti sarjan pistepörssin ja maalikuninkuuden ja yrittää nyt uudelleen liigakartalle Lahden Pelicansissa.

Tämän kauden joukkueessa vastaavia nimiä ovat Mikael Saha, Harri Kainulainen, Julius Valtonen, Joonas Niemelä ja Joel Sund.

– Vaihtuvuus on aika suurta joka kevät. Tässä ei voi lähteä rakentamaan kolmen vuoden projekteja, sillä pelaajat haluavat eteenpäin, Vanhatalo huomauttaa.

– Harva haluaa sitoutua kolmeksi vuodeksi Mestikseen. Se on skitsokin tilanne, mutta se on juuri meidän tavoitteemme. Saada pelaajia eteenpäin.

Elokuusta lähtien myös JYPin taustoilla

Hannu Vanhatalo oli Kiekko-Vantaan taustoilla jo viime talvena, ja tänä syksynä hän on jälleen tehnyt töitä myös liigaorganisaatiolle.

Vanhatalon pesti Vantaalla on puolipäiväinen. Sen rinnalla hän tekee pelaajatarkkailua JYPille.

– JYP kysyi mua Viitasen Mikolle avuksi. Siitä päästiin hyvin diiliin, sillä toinen homma tukee toistaan, Vanhatalo toteaa.

Lukossakin puolustajana pelannut Viitanen nimitettiin huhtikuussa JYPin urheilutoimenjohtajaksi.

– Lopputulema on, että mä katselen pelaajia JYPille ja Mikko tekee päätökset. Koska Mikko on urheilutoimenjohtaja, lopullinen päätös kuuluu hänelle.

Arki sujuu tiiviissä yhteistyössä Jokerien kanssa

Kiekko-Vantaalla on Mestis-kartalla erityinen asemansa, sillä vantaalaisseuralla on merkittävä kumppani: KHL:ää kiertävä Jokerit.

Kiekko-Vantaa pelaa jopa Jokerien väreillä.

Seuroilla on ollut virallinen yhteistyösopimus vuodesta 2017 lähtien, ja tänä syksynä julkaistiin synergian jatkuvan uudella sopimuksella kevääseen 2023 saakka.

Sopimuksen ansiosta Kiekko-Vantaa on osa Jokerien pelaajapolkua, ja helsinkiläisseuran nuoria pelaajia nähdäänkin lohipaidassa.

– Yhteistyö näkyy minulle siten, että olen useamman kerran viikossa Jokereiden suuntaan yhteydessä ja meillä on yhteisiä palavereja, Hannu Vanhatalo taustoittaa.

– Pelaajaliikennettä on, mutta se on hillittyä ja hallittua. Aina tulee loukkaantumisia.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut