Lukon ex-valmentaja Esko Sahlstedt on kuollut

Esko Sahlstedt Lukon valmentajana. Länsi-Suomen arkistokuva

Lukon liigajoukkuetta valmentanut liikunnanopettaja Esko Sahlstedt kuoli kotonaan 77-vuotiaana. Asiasta kertoi Rauman Lukko.

Sahlstedt valmensi Lukon liigajoukkuetta kahteen otteeseen, 1977-1981 ja 1984-1986. Paras sijoitus oli kuudes (kahdella kaudella), mutta tuolloin pudotuspeleihin pääsi vain neljä parasta joukkuetta. Play off -maailmaa Sahlstedt ei päässyt päävalmentajana SM-liigassa kokemaan. Kahdesti Lukko säilytti liigapaikkansa karsintojen kautta.

Debyyttinsä päävalmentajana Sahlstedt teki alkuvuodesta 1977. Lukon peli ei kulkenut ja putoamiskarsinta oli jälleen kerran vaarana. Seurajohto ehdotti ykköskoutsi Kaj Rosvallille pientä paussia. Rosvall jäi kokonaan pois. Vastuu annettiin Tony Ottille, jonka osaaminen osoittautui nopeasti vähäiseksi. Sahlstedt nostettiin ykköseksi. Sarjapaikka säilyi ja Sahstedt sai jatkaa päävalmentajana.

Toistaiseksi viimeisen kerran Lukko on pelannut toisella sarjatasolla kauden 1983-1984. Päävalmentaja Esko Mäkelä sai potkut ja Sahlstedt sai taas hoitaa loppukauden. Lukko kiri divarin runkosarjan ykköseksi. Liigakarsinnoissa Lukko voitti KalPan sekä HPK:n. Rauma palasi liigakartalle.

Ennen päävalmentajavuosiaan Sahlstedt ehti toimia pitkään Lukon kakkosvalmentajana.

"Killeriksi" kutsutun Sahlstedtin taktisiin erikoisuuksiin kuului rohkeus ottaa maalivahti pois kentältä muulloinkin kuin ottelun loppuminuuteilla.

Valmennusura jatkui Uudenkaupungin Jää-Kotkissa ykkösdivisioonassa (Mestis) sekä alemmissa sarjoissa Eurajoen Lätkässä ja Panelian Raikkaassa.

Junioripuolella Sahlstedt luotsasi Lukon C-nuoret suomenmestaruuteen. Vuonna 1973 syntyneiden ikäluokka, johon kuului oma poika Kalle, oli yksi seurahistorian parhaista. Sahlstedt toimi myös Lukon juniorivalmennuspäällikkönä oman toimensa ohella.

Päivätyönsä Sahlstedt teki liikunnanopettajana, joten hän tuli tutuksi suurelle joukolle raumalaisia. Monella ovat yhä muistissa Sahlstedtin "liigatestit", joissa oppilaiden kunto testattiin perusteellisesti joka vuosi.

Esko Sahlstedt Äijänsuon vaihtoaitiossa Lukon alumniottelussa vuonna 2008. Arkistokuva: Kari Mankonen