Lukon Henri Ikonen sai tarpeekseen Jokereista jo ennen viime kauden yllättävää loppua – Lukossa häneltä katkesi 10 vuoden erikoinen putki

Henri Ikonen ei ole kovin monelle jääkiekon seuraajalle tuttu, vaikka mies on muun muassa voittanut nuorten maailmanmestaruuden, saanut NHL-sopimuksen ja pelannut viisi kautta KHL:ssä. Nyt hän on ensimmäisen kerran aloittamassa SM-liigakautta. Kuva: Juha Sinisalo.


Rehellisesti: kuinka monella on selkeä mielikuva, millainen jääkiekkoilija Henri Ikonen on?

Monellako on vahva muistijälki jostakin, mitä Ikonen on kaukalossa ylipäätään tai Lukon paidassa tehnyt? Moniko muisti, että hän pelaa Lukossa?

Ikonen, 28, on pelaajana samanlainen kuin on ollut lähes hänen koko uransa: melkein huomaamaton. Tämä on tavallaan melko erikoista, mutta tälle on myös syynsä.

Ikonen ei ole piirtynyt SM-liigan perusseuraajan verkkokalvoille siitä yksinkertaisesta syystä, että ennen viime kevättä hän oli viimeksi pelannut SM-liigassa kaudella 2011–12. Tuolloin 17-vuotias Ikonen pelasi kahdeksan runkosarjaottelua KalPassa.

Sen jälkeen hän suuntasi Kanadan junioriliigaan Ontario Hockey Leaguen Kingston Frontenacsiin, sai kesällä 2013 NHL-varauksen Tampa Bay Lightningiin, voitti alkuvuonna 2014 alle 20-vuotiaiden MM-kultaa, solmi kesällä 2014 Tampan kanssa NHL-tulokassopimuksen, pelasi kolme kautta AHL:n Syracuse Crunchissa ja palasi Suomeen – KHL-seura Jokereihin, jossa vierähti melkein viisi kautta.

Kun Jokerit jätti viime keväänä KHL-kauden kesken Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vuoksi, Ikonen siirtyi helmikuun viimeisenä päivänä Lukkoon, jonka kanssa hänellä oli jo sopimus kausista 2022–2024.

Tuolloin moni Lukon kannattaja kyseli vakavissaan, että kuka kumman Ikonen. Harva oli miestä nähnyt tai koskaan lukenutkaan hänestä mitään.

– On tuolla kotipuolessa Itä-Savo-lehti joskus kirjoittanut minusta. Sen verran pitkään olen pyörinyt mukana, että joku haastattelu on tullut annettua. Mutta en ole koskaan ollut mikään etusivun pelaaja, Savonlinnasta lähtöisin oleva Ikonen hymähtää.

No, oli Ikonen sentään Länsi-Suomen etusivulla Raumalle saavuttuaan, ja taas torstaina. Mutta jopa hänen ensimmäinen liigamaalinsa jäi hyvin vähälle huomiolle. Sen Ikonen iski tiistaina 15. maaliskuuta HPK:n verkkoon – ja Länsi-Suomi ei ilmestynyt keskiviikkona.

Valmennuksen monitoimityökalu

Henri Ikonen on pelaaja, jollaisia jokainen valmentaja haluaa kokoonpanoonsa. Hän on monitoimityökalu, jonka voi ottaa pakista minkä tahansa asian korjaamista varten. Ruostumatonta terästä, kotimaista laatua eikä mitään Kiinan-romua.

Katsojan pitää Ikosen laatu havaitakseen lähes varta vasten keskittyä seuraamaan häntä. Ikonen laittaa kiekon nöyrästi yli viivan tai päätyyn, kun peli sitä vaatii. Hän voittaa usein tavanomaisen kaksinkamppailun ja nappaa kiekon tai pitää sen omilla. Hän antaa lyhyen syötön vauhtiin oman pelaajan lapaan, tappaa alivoimaa, auttaa muita loistamaan.

Joukkueessa näitä pelaajia arvostetaan siksi, että he tekevät paljon oikeita, voittamista edistäviä pieniä tekoja.

"En ollut koskaan kovinkaan lähellä oikeita NHL-pelejä. Taidot eivät riittäneet."

Ikonen puhuu, kuten pelaa. Ei räiskyen, vaan lähes huomaamatta ja ilmeettömästi. Lukon pukuhuoneen oleskelutilan hälinä on maanantaiaamupäivänä niin kova, että välillä on pakko pyytää Ikosta toistamaan ja pitää keskittyä kuuntelemaan.

Mutta Ikonen tarttuu jokaiseen kysymykseen samalla ammattiylpeydellä kuin suhtautuu pelin jokaiseen tilanteeseen. Ja aivan varmasti Ikosen puheeseen, kuten pelaamiseenkin, voi luottaa.

Henri Ikonen valitsi Lukon kolmesta SM-liigajoukkueesta, joilta hänellä oli tarjoukset. Ikosen sopimus kestää kevääseen 2024. Kuva: Juha Sinisalo.

Hän ei esimerkiksi yritäkään väittää, että häntä olisi kohdeltu epäreilusti tai että hän olisi joutunut ”bisneksen” uhriksi, kun NHL:n portit eivät koskaan auenneet.

– Parissa NHL:n treenipelissä olin mukana kaikkien muiden tulokkaiden tavoin. Mutta en ollut koskaan kovinkaan lähellä oikeita pelejä. Taidot eivät riittäneet, hän kuittaa.

– Mutta mikään ei kaduta, eikä mitään jäänyt tekemättä tai tullut tehtyä huonosti. Lähdin Kanadaan hakemaan kokemuksia, kehittymään pelajaana ja tutkimaan maailmaa. Muuten ei varmaan olisi tullut nähtyä edes AHL:ää, enkä tiedä, tuleeko koskaan enää lähdettyä niin kauas kotoa, hän pohtii.

Sam Bennettin rinnalta Jokerien heittomieheksi

Ikosen Kanadan-keikan takana oli pelaaja-agentti Tomi Haula, joka on kannustanut lukuisia pelaajia yliopisto-opiskelujen ja jääkiekon yhdistämiseen. Ikonen kävi Kanadassa vain vuoden paikallista high schoolia.

– Pyörin siellä koulussa, että opin kieltä ja sain kavereita. Mutta en opiskellut oikeasti. Kaikkineen olen tyytyväinen, että tuli lähdettyä. Se oli jääkiekkoilullisesti ja elämänkokemuksena hieno reissu, Ikonen summaa.

Kingstonissa Ikonen pelasi samassa ketjussa sittemmin komean NHL-uran tehneen Sam Bennettin kanssa ja takoi yli pisteen per peli. Aikuisten liigassa eli AHL:ssä pistetahti rauhoittui selvästi.

"En olisi enää edes halunnut jatkaa Jokereissa. Ajattelin, että tässä vaiheessa uraa voisi olla kiva saada vakituisesti peliaikaa useammin kuin joka kolmannessa pelissä."

– Siinä on juniori- ja ammattilaisliigan ero. Junnuissa melkein joka joukueessa jotkut tekevät kauheita tehoja, AHL:ssä harvemmin.

Kolmantena AHL-kautena Ikonen ymmärsi, että hänen kiekkoilullinen tulevaisuutensa on Euroopassa.

– Tajusin, ettei tässä olla ihan äkkiä menossa NHL:ään. Agentti järjesti muutaman vaihtoehdon, ja kun Jokerit oli siinä joukossa, ajattelin sen olevan hyvä paikka lähteä rakentamaan Euroopan-uraa.

Jokereissa Ikosen rooli ja pelimäärät jäivät joka vuosi melko pieneksi. Hän ei kiistä, että alkoi viimeistään viime vuonna olla aivan kypsä ”heittomiehen” rooliinsa.

– Kyllä minä sen tiesin, etten pyöritä siellä ykkösylivoimaa tai ole paras pistemies. Aina kun peli kulki, tuli vastuuta, ja kun ei kulkenut, ei tullut. Se oli ihan reilu peli, Ikonen miettii.

Ikonen kertoo olevansa murheellinen siitä, miten aika Jokereissa päättyi. Toisaalta se joudutti hänen toivettaan vakituisesta peliajasta.

– En olisi enää edes halunnut jatkaa siellä. Ajattelin, että tässä vaiheessa uraa voisi olla kiva saada vakituisesti peliaikaa useammin kuin joka kolmannessa pelissä, hän kuittaa.

Jokerien tilanne vetää mietteliääksi

Ikonen ei vähästä hätkähdä. Mutta kun häneltä kysyy ajatuksia Jokerien nykytilanteesta, mies menee vaikeaksi. Lippalakki etsiytyy sohvalta käsiin, jotka vääntelevät lippaa mutkalle.

– Niin... Kaikki on varmaan siitä asiasta sanottu. Eikä minulla ole mitään muuta tietoa kuin se, mitä olen uutisista lukenut. Harmi, että seura ei ole saanut asioitaan kuntoon eikä ole ainakaan lähiaikoina palaamassa liigaan.

"Nyt ei tulisi mieleenkään, että olisi mitään virityksiä Venäjälle päin. Silmät ovat avautuneet."

Myös ajatus siitä, että on pelannut viisi vuotta nyt sotaa käyvän maan pääsarjassa, saa Ikosen mietteliääksi.

– Tuleehan tässä mietittyä kaikenlaista, mitä ei aiemmin ajatellut. Nyt ei tulisi mieleenkään, että olisi mitään virityksiä sinne päin. Silmät ovat avautuneet, kuten monella muullakin.

Kun Ikonen keväällä siirtyi Lukkoon, SM-liiga yllätti hänet erityisesti yhdessä asiassa.

– Täällä on tosi nopeita pelaajia ja tämä on tosi kovavauhtinen sarja, hän sanoo.

Onko tuo kaunis tapa sanoa, että muutoin SM-liigan taso ei ole kummoinen?

– Ei niinkään. Kaikki muu oli aika lailla mitä odotinkin. Yksilötaidossa ja taktisissa asioissa KHL oli ehkä edellä, mutta tempo voi täällä olla kovempi, Ikonen arvioi.

Se rooli kelpaa, mikä annetaan

Lukossa Ikonen on selkeästi kokenutta osastoa, jolta odotetaan suunnan ja esimerkin näyttämistä. Pelaaja tietää tämän itsekin.

– En tullut tänne ajatuksella, että rupean paiskomaan pisteitä. Haluaisin pelata paljon ja hyvällä tasolla ja auttaa joukkuetta voittamaan, tapahtuu se sitten pisteitä tekemällä tai alivoimalla.

Millaiseen rooliin olisit tyytyväinen?

– Siihen, mikä annetaan. Nyt se on ollut kolmosketjun keskellä. Jos se on rooli, jossa minua tarvitaan, otan sen mielelläni. Tai jos tarvitaan jotain muuta, otan senkin.

– Joskus nuorempana olen ollut sentteri, mutten viime vuosina. Se on ollut ihan mielenkiintoinen paikka, olen tykännyt.

"Kopissa en ehkä ole kaikkein kovin värittäjä tai höpöttäjä, mutten ujopekkakaan."

Valmennukselle Ikonen on tiettävästi sanonut menevänsä vaikka maaliin, jos niin halutaan. Kamppailupelaamisensa, pelin ymmärryksen ja nöyrän asenteensa vuoksi Ikonen pelannee keskellä, kunnes kauan odotettu kärkisentteri saapuu Lukkoon – jos saapuu.

Ikonen haluaa auttaa joukkuetta ensisijaisesti esimerkillään jäällä.

– Kopissa en ehkä ole kaikkein kovin värittäjä tai höpöttäjä, mutten ujopekkakaan. Sanon, jos tarvitsee.

– Ja totta kai, kun on tullut tämän verran pelattua, minun pitäisi tietää, mitä voittaminen vaatii ja millaisia ratkaisuja missäkin tilanteessa pitää tehdä.

Niin, aika paljon on tullut pelattua. Silti Ikonen on nyt, 28-vuotiaana, ensimmäisen kerran aloittamassa liigakautta.

– En ole juuri miettinyt asiaa tuolta kannalta. Mutta onhan se ihan hauska juttu.

Henri Ikonen

Henri Ikonen on Savonlinnan Pallokerhon kasvatti.


Syntynyt: 17.4.1994 Savonlinnassa.
Kasvattajaseura: SaPKo.
Pelipaikka: Laita-/keskushyökkääjä.
Kätisyys: Left.
Pituus/paino: 183 cm/86 kg.
Sopimus: Kevääseen 2024.
NHL-varaus: Tampa Bay Lightningin 6. kierroksen varaus, nro 154 kesällä 2013.
Saavutuksia: Nuorten maailmanmestaruus 2014.
KHL: 188 ottelua, 16+27=43, 109 min. Pudotuspelit: 8, 0+0=0, 4 min.
SM-liiga: 20, 2+4=6, 6 min. Pudotuspelit: 7, 0+0=0, 4 min.
AHL: 180, 14+29=43, 103 min. Pudotuspelit: 4, 0+1=1, 0 min.
OHL: 115, 47+74=121, 79 min. Pudotuspelit: 11, 2+5=7, 12 min.