Lukon jääkiekkonaiset saavat oman kodin Eurajoelta – "Se on iso muutos, iso helpotus arjen kannalta"

Lukon jääkiekkonaiset muuttavat kokonaan naapurikunnan puolelle.

Nea Kaukola ja Johanna Niemi pelaavat ja Sami Piilikangas valmentaa ensi kaudella Eurajoella. Mestiksestä kautensa aloittavat Lukon jääkiekkonaiset saavat oman tukikohdan naapurikunnan puolelta. Kuva: Juha Sinisalo

Lukon jääkiekkonaisten ei tulevana talvena tarvitse kerätä varusteita mukaansa harjoitusten tai pelien jälkeen, vaan ne voi jättää omaan pukukoppiin.

Ensi talvena heidän ei myöskään tarvitse miettiä, missä hallissa ja mihin aikaan treenit tällä kertaa olivatkaan.

Tarjolla on oma koppi ja säännölliset jääajat. Se on mahdollista, koska Eurajoen jäähallista tulee Lukon naisten oma koti.

Edustusjoukkueen toiminta siirtyy kokonaan naapurikunnan puolelle. Kyse ei ole vain yhdestä kaudesta, vaan järjestelystä on tarkoitus tehdä pysyvä.

– Kun siirrymme Eurajoelle, yksi iso asia on, että saamme omat koppitilat. Me saamme oman pukuhuoneen, jossa on vielä jumppasali, Lukon naisten valmentaja Sami Piilikangas toteaa.

HC Satakunnan vanha koppi saa uuden värin

Lukon naiset saavat käyttöönsä ison pukukopin, joka aikanaan rakennettiin HC Satakunnan miesten Suomi-sarjassa pelanneen joukkueen tukikohdaksi.

Kesän aikana se remontoidaan Lukon näköiseksi, ja punttisali uudistetaan.

– Me näimme, että olimme kaivanneet tuollaista paikkaa. Me tehdään tuosta semmoinen paikka, että porukka haluaa meille jo sen takia. Mä luulen, että tuosta tulee kova juttu, Piilikangas painottaa.

Oma pukukoppi on etuoikeus, jollaista ei ole monella liigajoukkueellakaan. Ensi kaudella Lukon naiset pelaavat Mestistä, josta luonnollisesti haluavat palata uudelleen pääsarjatasolle.

”Iso helpotus arjen kannalta”

Eurajoen jäähallin ympäristö tarjoaa muutenkin hyvät olosuhteet harjoitteluun, sillä pian uuden pinnoitteen saava yleisurheilukenttä on näköpiirissä. Lähitulevaisuudessa kunnan urheilupaikkatarjontaan lisätään myös monitoimihalli.

– Pääsemme jatkossa paremmin vakioiduille jäävuoroille, minkä jälkeen ei ole koko ajan liian paljon vaihtumista arjessa, Piilikangas toteaa.

Jäähallin maantieteellinen sijainti on Lukolle myös uudenlainen mahdollisuus. Se on 15 kilometrin päässä Raumalta, mutta samalla saman matkan lähempänä Poria.

– Siitä tulee meille koti. Se on iso muutos, iso helpotus arjen kannalta.

Eurajoella mahdollisuus saada kunnolla yleisöä

Lukko pelaa jatkossa myös pelinsä Eurajoella, mikä tarkoittaa huomavasti pienemmän katsomon eteen luistelemista kuin Rauman Äijänsuolla.

Sille pelaajat nostavat peukkua.

– Kun meille tulee yleisöä, se kohdistuu paremmin. Esimerkiksi kun pelasimme taannoin Paneliassa APV:tä vastaan, siellä oli mökki täynnä. Olihan se hemmetin hieno pelata, Lukon maalivahti Johanna Niemi luonnehtii.

– Päällimmäisenä tulee mieleen, että Eurajoella melkein kaikissa peleissä on mökki täynnä, kun kuntalaiset käyvät katsomassa sen kaiken jääkiekon, mitä siellä on, Eurajoelta kotoisin oleva puolustaja Nea Kaukola myötäilee.

Molemmat jatkavat Lukon joukkueessa myös ensi kaudella. Piilikankaan mukaan kasassa on noin 20 pelaajan runko, joka pysyy hyvin kasassa, vaikka sarjaporras vaihtuikin.

Varmoiksi lähtijöiksi hän nimeää kotikonnuilleen palaavan Emma-Lotta Laamasen ja israelilaisen Ljubov Tokarin.

– Toinen ulkomaalaisemme eli Ana Kahlhammer tulee jatkamaan meillä, Piilikangas paljastaa.

– Meille on tulossa aika nuoria pelaajia kesärinkiin. Uskon, että joku heistä roihahtaa siihen intoon, että tulee kilpailemaan pelipaikasta.

Yhteistyö PaRan kanssa tiivistyy

Piilikangas haluaa mahdollisimman ison harjoitusryhmän. Uusia kasvoja on tulossa näytille Uudestakaupungista, Laitilasta ja etenkin Paneliasta.

Lukko ja Panelian Raikas aikovat tiivistää yhteistyötään entisestään.

– Kevät ja kesä tullaan harjoittelemaan yhdessä. Toivotan tervetulleeksi kaikki, kenellä palaa liekki, Piilikangas muotoilee.

– Turkuun päin meidän on turha katsella. Siellä on TPS, joka tekee omaa työtään, joten meidän ei hirveästi kannata lähteä eteläistä reunaa kalastelemaan.

Lukon ja PaRan yhteistyöhön tuo oman mausteensa se, että molemmat aloittavat pelit syksyllä samasta sarjasta eli Mestiksestä.

– Heidän kanssaan on käyty tästä keskusteluja. Meillä on selvä tavoite, että tavoittelemme paluuta liigaan. Panelialle riittää, että he saavat iskukykyisen Mestis-joukkueen, Piilikangas kertoo.

Hän ei silti kiistä, etteikö samassa sarjassa pelaaminen silti olisi haaste.

– Tämä on naissarjojen heikkous. Jos sä et ole liigassa, olet samassa sarjassa harrastejoukkueidenkin kanssa. Mä haluan herättää sitä, että me olemme kilpailujoukkue, päätoimiseksi päävalmentajaksi ryhtynyt Piilikangas linjaa.

Lukko pitää aloittavien kiekkokoulut maksuttomina myös ensi kaudella

Lukko teki kaksi vuotta sitten kokeilun ja poisti nuorimmilta harrastajilta kausimaksut. Kokeilu osoittautui positiiviseksi, ja vaikka koronaviruspandemia ajoi Lukko ry:nkin lomautuksiin, samalla tiellä jatkettiin myös päättyneellä kaudella.

Ja samalla tiellä Lukko aikoo jatkaa edelleen. Leijona-kiekkokoulu, uutena toimintamuotona tänä talvena käynnistynyt tyttöjen jääurheilukoulu sekä erityislapsille suunnattu Special Hockey -toiminta ovat maksuttomia myös ensi talvena.

– Ajat ovat haastavat, mutta Lukko näkee asian tärkeyden. Kuka tahansa voi tulla Lukkoon sellaisena kuin on, riippumatta vanhempien varallisuudesta. Tämä on se iso viesti, jota haluamme kertoa, Lukko ry:n myynti- ja seurapäällikkö Mikko Aikko painottaa.

Maksuttomuutta ei mahdollisteta yritysten tuella, vaan rahoitus tulee Lukko-perheen sisältä eli käytännössä Raumalaiskiekkoilun Tuelta ja Lukko-säätiöltä.

Jenni Valonen siirtyy hallituksesta kehittämään Lukon tyttöjääurheilua

Jenni Valonen on nähnyt raumalaista jääurheilua monessa roolissa. Pyhärantalainen päätyi aikanaan jäähalleile isoveljensä mukana ja halusi itsekin pelata.

Hänen nuoruudessaan ei seudulla vielä ollut mahdollisuutta tyttöjen jääkiekkoon, joten lajiksi valikoitui ringette.

Tyttönimellä Sorsakivi hän pelasi parikymmentä vuotta, ja kun SM-sarjaura oli aika laittaa pakettiin, tie vei valmennnukseen.

Valonen päätyi myös Lukko ry:n halllitukseen, ja toukokuun alusta lähtien on taas uuden roolin vuoro.

Hän aloittaa puolipäiväisenä tyttöjääurheilukoordinaattorina, jonka työ painottuu ringetteen.– Tavoitteena on saada tyttöjääurheilua eteenpäin Raumalla. Tytöt halleille pelaamaan ringetteä ja jääkiekkoa, Valonen linjaa.

Ja aluksi molempia.

– Kun tulee erikoistumisen aiika, se on tytön ja perheen päätös. Yhdessä Piilikankaan Samin kanssa Jenni muodostaa duon, jonka tehtävänä on saada tyttöjääurheilu uuteen lentoon, Lukko ry:n myynti- ja seurapäällikko Mikko Aikko luonnehtii.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut