Lukon johto vastaa Kovasen kirjan aiheuttamaan kohuun: "Viestintämme epäonnistui"

Lukko on pahoillaan Tommi Kovasen kirjassa aiheuttamasta kohusta ja haluaa oikaista muutamia väittämiä.

| Päivitetty

Tommi Kovasen elämänkertakirja "Kuolemanlaakso" (Bazar) tuli myyntiin torstaina. Kovanen esitti avovaimonsa Jenny Rostainin kanssa kirjoittamassa teoksessa rajuja väitteitä muun muassa entisestä seurastaan Rauman Lukosta.

Lukko jäi Kovasen viimeiseksi seuraksi, koska ura päättyi tammikuussa 2013 taklauksesta seuranneeseen aivovammaan.

Lukko ja seuran ihmiset saivat tuntea Kovasen tekstin seuraukset nahoissaan, kun media, myös Kiekkoareena, siteerasi kirjan mehukkaimpia paljastuksia.

Sosiaalisen median kuvataan nykyään liian usein räjähtäneen milloin mistäkin, mutta nyt niin tosiaan kävi.

Lukko pahoillaan kolmesta väitteestä

Lukon puheenjohtaja Ari Salmi ja toimitusjohtaja Timo Rajala halusivat torstaina istua alas vastaamaan kirjasta aiheutuneeseen kohuun. Lukon seurajohto on erityisen pahoillaan kolmesta kirjan muodostamasta mielikuvasta.

Että Lukko kohtelisi pelaajiaan huonosti, että Kovanen olisi heitetty tyhjän päälle ja että hyväntekeväisyysottelun lahjoituksessa olisi huijattu.

Eniten ihmiset tuntuivat raivostuvan juuri Kovasen kunniaksi Mikkelissä järjestetyn hyväntekeväisyysottelun tapahtumista. Kannattajien ideasta lähteneessä ottelussa pelasivat Kovasen pelikaverien muodostama joukkue ja Lukko.

Kovasen jäähyväisottelulla kerättiin rahaa Mikkelin jäähallin joustokaukaloon.

Tikunnokkaan nousi tyhjä kirjekuori, jonka toimitusjohtaja Rajala ojensi Kovaselle pelin jälkeen. Kuori oli tyhjä, koska Rajala ja Kovanen olivat aiemmin sopineet, että järjestäjien ei tarvitse korvata Lukolle tapahtumasta aiheutuneita kuluja. Missään vaiheessa Lukon ei pitänytkään lahjoittaa rahaa. Tämän myöntää myös Kovanen.

Kulut olivat Rajalan muistikuvien mukaan 3000–5000 euron luokkaa.

Lukko ei huijannut bensarahoja

Tyhjän kuoren ojentaminen tulkittiin niin, että Lukko huijasi bensarahat omaan taskuunsa. Varsinkin, kun joukkue jatkoi Mikkelistä matkaansa Jyväskylän MM-ralliin.

– Tyhjän kuoren ojentaminen oli symboli lahjoituksesta, mutta se ei toiminut. Jos jotain saisi muuttaa, niin sen. Paras olisi, kun se lahjoitus olisi annettu rahana ja laskutettu sitten Lukolle aiheutuneet kulut järjestäjältä, Salmi sanoo.

– Viestintämme epäonnistui, Rajala lisää.

Hyväntekeväisyyspeleissä yleinen käytäntö on, että hyväntekeväisyyteen osallistuvalle joukkueelle ei kerry tapahtumasta kuluja, vaan järjestäjä kuittaa ne. Ei siis ollut mikään itsestäänselvyys, että Lukon olisi pitänyt maksaa omat matkansa ja majoittumisensa.

– Minun toimitusjohtaja-aikanani Raumalla on käynyt hyväntekeväisyyspelissä Pietarinkadun Oilers. He ilmoittivat suoraan, että he tulevat pelaamaan pelin, hoitakaa te majoitukset ja ruokailut, raha otetaan pois tuotosta ja loput lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen, Rajala kertoo.

Tukonen: Lukon lääkärit huippuammattilaisia

Vaikka somessa eniten lokaa päällensä tuntui saavan juuri Rajala, hän on eniten pahoillaan Lukon lääkärien puolesta.

Kovanen ei syyttänyt kirjassa Lukon lääkäreitä suoraan hoitovirheestä, mutta väitti, ettei hänen vammojaan tutkittu Raumalla kunnolla tai ettei hänestä olisi pidetty huolta.

Kovanen kertoi kuulleensa sopimusta tehdessään heiton, ettei Raumalla kannata loukkaantua.

Lauri Tukonen, varmasti yksi eniten loukkaantumisista Lukon paidassa kärsineistä pelaajista, on eri mieltä.

– Minähän en pysty Tommi Kovasen puolesta sanomaan mitään, mutta vuosien varrella on tapahtunut kaikennäköistä. Kaikesta on aina selvitty ja tultu terveenä takaisin kaukaloon. Siitä iso kiitos kuuluu Lukon lääkäreille, Tukonen sanoo.

– He ovat aidosti olleet ainakin minun tukenani. Ja tiedän, että monen monen muunkin tukena. Lukon lääkärit ovat huippuammattilaisia – ja välittäviä sellaisia.

Tukonenkin myöntää kuulleensa, ettei Raumalla kannata loukkaantua, mutta sanonnan sävy oli toisenlainen.

– Olen kuullut, ettei kannata loukkaantua, koska sitten pääsee (kuntovalmentaja) Risto Rosendahlin kouluun, Tukonen naurahtaa.

Kovanen antoi myös ymmärtää, etteivät Lukon lääkärit ottaneet häntä tosissaan, vaan määräsivät masennuslääkkeitä. Vaitiolovelvollisuuden takia lääkärien on mahdotonta vastata Kovasen väitteisiin.

Masennuslääkkeiden määräämisellä aivotärähdystapauksissa on kuitenkin tarkoituksensa. Suomalaisen lääketieteen terävimmän kärjen laatima päävammojen hoitosuositus kehoittaa määräämään niitä, koska aivotärähdystä seuraa usein masennuksen oireita.

Kovanen ei pudonnut tyhjän päälle

Kun Kovasella loukkaantumisesta seuraavalla kaudella tuli täyteen puoli vuotta sairaslomalla, Lukko katkaisi hänen sopimuksensa.

Kaikki tapahtui Liigan ja pelaajayhdistyksen välisen sopimuksen mukaisesti, Rajala huomauttaa.

Kovanen maalaa kirjassa kuvan, että hän olisi pudonnut tyhjän päälle. Ei ainakaan taloudellisesti, vaan mies nauttinee vielä tänäkin päivänä muhkeaa kuukausikorvausta vakuutusyhtiöltä.

Ammattiurheilijan urheilijaturvalla vakuutettu liigakiekkoilija, joka Kovanenkin oli, alkaa saada kyseisen puolen vuoden jälkeen vakuutusyhtiöltä korvausta. Jos kyseessä on yli 115 000 euroa vuodessa tienaava urheilija, joka Kovanenkin oli, summa on 85 prosenttia hänen palkastaan.

Eikä rahantulo siihen lopu. Kirja on kirjoitettu niin, että se varmasti myy.

Juttua muokattu 7.9. kello 22.31. Täsmennetty kohtaa Kovaselle määrätyistä masennuslääkkeistä. Otettu pois tieto siitä, että Kovanen yritti itsemurhaa. 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut