Lukon ja Leijonien Esa Isaksson on kuollut – taitosentteristä olisi pitänyt tulla Suomen ensimmäinen NHL-pelaaja

Esa Isaksson muistetaan taitavana keskushyökkääjänä. Kuva: Länsi-Suomen arkisto

Helsingin IFK:ssa kaksi jääkiekon Suomen mestaruutta voittanut Esa Isaksson kuoli lauantaina 75-vuotiaana. Asiasta uutisoineen Ilta-Sanomien mukaan Isaksson sai viikko sitten sydänkohtauksen, jonka takia hän oli hoidettavana Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Isaksson aloitti SM-sarjapelit Rauman Lukossa 1960-luvun ensimmäisellä puoliskolla ja hänet napattiin vuonna 1967 HIFK:hon. Isaksson voitti Lukossa SM-hopeaa ja -pronssia.

HIFK:ssa hän oli toisen raumalaisen Juhani Jylhän kanssa avainpelaajia, kun HIFK voitti kaksi suomenmestaruutta. Hänestä olisi voinut tulla myös jokerilegenda.

– Olin Juha Rantasilan kanssa kaveri. Sovimme armeijassa Säkylässä hänen kanssaan, että siirrymme karsintaottelun HIFK vastaan Töölön Vesa voittajan riveihin. Loppu on historiaa, kertoi Isaksson Länsi-Suomelle 2015.

Nuoremmalle väelle tiedoksi, että Vesasta tuli Jokerit.

Länsi-Suomen kirjapainossa työuransa aloittanut Isaksson lähti Helsinkiin kirjapaino-opintojen takia. Kiekkopalkkioiden ansiosta hänen ei tarvinnut ottaa opintolainaa. Myös Rantasila vaihtoi Porin Helsinkiin opiskelujen takia. Hän pääsi oikeustieteelliseen. 

Isaksson palasi Lukkoon ja oli muun muassa nostamassa kasvattajaseuraansa takaisin pääsarjaan. Hän toimi myös joukkueen kapteenina.

Esa Isaksson lopetti jääkiekon jo 27-vuotiaana keskittyäkseen työelämään.

Isaksson edusti Suomea kolmissa MM-kilpailuissa ja pelasi kaikkiaan 46 A-maaottelua pistein 8+12=20. Olympialaiset jäivät väliin opiskelujen vuoksi 1968 ja erikoisemmasta syystä 1972. HIFK asetti Lukkoon palanneen tähtensä karanteeniin. Raumalla asia kismitti muitakin kuin pelaajaa, sillä Lukko oli päästänyt Isakssonin ilman karanteenia HIFK:hon.

Isakssonista piti tulla Suomen ensimmäinen NHL-pelaaja. Hänellä oli siihen kaikki edellytykset: hyvä luistelu, sulava mailankäsittely ja erinomainen peliäly. St Louis Bluesin manageri kävi Helsingissä neuvottelemassa raumalaissentterin kanssa ja teki tarjouksen.

Isaksson kertoi jokunen vuosi sitten Lukon matsissa Äijänsuolla, että tuo tarjous on hänellä tallessa. Isaksson sai lykättyä lähtöään vuodella ja jätti lopulta lähtemättä.

– Hetken pohdin, mutta päätös oli selvä. Asetin perheen tulevaisuuden turvaamisen etusijalle. Jussi oli neljävuotias ja Iita syntynyt juuri. Olisi ollut liian suuri riski vaihtaa kaikki turvallinen epävarmaan NHL:ään, kertoi Isaksson Aika uusille sankareille -kirjassa.

Hän lopetti jääkiekon pelaamisen jo 27-vuotiaana ja keskittyi työelämään. Isaksson asui vuodesta 1989 Hämeenlinnassa, jonne hän muutti kirjapainojohtajaksi.

PS.

Myös kansainvälinen jääkiekkoliitto julkaisi muistokirjoituksen Isakssonista:

https://www.iihf.com/en/news/36412/iskasson_and_partinen_pass_away