Lukon luopumispäätös kirvoitti kovaa kritiikkiä – "Lukko ei ole vuosiin ansainnut naisten joukkuetta, saati sitten liigastatusta"

Euralaisveskari Eveliina Mäkinen on pelannut kaksi kautta Lukossa. Kuva: Juha Sinisalo


Lukon monivuotinen kapteeni Maija Koski pettyi tapaan, jolla seura luopui paikasta tulevan kauden naisten jääkiekkoliigassa, ja hän myös toi sen julkisesti ilmi.

Koski harmitteli sosiaalisessa mediassa, että kukaan ei kysynyt pelaajien mielipidettä tilanteesta.

Lukko perusteli päätöstä pelaajapulalla, mutta Koski taas ei edes tiennyt, moniko pelaaja olisi ollut lähdössä mukaan.

– Ehkä, en tiedä, en ole varma, olisimmeko jopa olleet samaa mieltä joukkueeni kanssa, jos joku olisi vain edes kysynyt sitä meiltä, Koski ihmetteli Twitterissä.

Hänen kommenttinsa ja Lukon tiedote luopumisesta keräsivät runsaasti huomiota. Aiheeseen otti kantaa esimerkiksi Lukon naisten entinen maalivahti Eveliina Mäkinen.

– Surkeaa! Rehellisyyden nimissä kuitenkin seuran näköinen tarina. Turha selitellä. Sillä panostuksella ja arvostuksella, joka Raumalla on laitettu naiskiekon kehittämiseksi voin rehellisesti sanoa, että päätös luopua oli oikea. Nämä naiset olisivat ansainneet työllään paljon enemmän, Mäkinen kirjoitti Twitterissä.

”Pelaajamäärä on seuraus, ei syy”

Panelian Raikkaan kasvatti edusti Lukkoa kaudet 2016–18. Sen jälkeen hän pelasi neljä kautta Ruotsin SDHL:ssä Linköpingin, Leksandin ja Brynäsin riveissä ennen kuin suuntasi päättyneeksi kaudeksi Yhdysvaltoihin ja PHF:n Metropolitan Rivetersiin.

Tulevalla kaudella Mäkinen kokee taas uutta, sillä hän edustaa Sveitsin kakkostasolla pelaavaa EV Zug Damenia.

– Lukko ei ole vuosiin ansainnut naisten joukkuetta. Saati sitten liigastatusta, Mäkinen tykitti.

– Pelaajamäärillä selittely on myös vastuun välttelyä. Pelaajamäärä on seuraus, ei syy.

Maltillisemmin aiheeseen tarttui entinen Lukon hyökkääjä Teemu Ramstedt, joka on nykyään jääkiekon pelaajayhdistyksen eli Suomen Jääkiekkoilijat ry:n puheenjohtaja.

– Lähdin Lukossa aikanaan innolla kummiksi Special Hockey -toimintaan. Puhuimme kuinka ”jääkiekko kuuluu kaikille”, Ramstedt kirjoitti.

– Naisten kohdalla Lukko-yhteisö on epäonnistunut. Pelaajamäärään vaikuttaa moni asia. Se on seurausta toiminnasta tai tarkemminkin sen puutteesta.

Lukko säilytti pelaamalla karsintojen kautta paikkansa naisten liigassa, mutta ilmoitti luopuvansa sarjasta. Mestikseen lähtemistä raumalaiset eivät näe järkeväksi, koska Panelian Raikas omalla tahollaan pystyi nousemaan Mestikseen.

Tulevalla kaudella Lukolla lienee vain yksi naisten tai tyttöjen jääkiekkoa pelaava joukkue eli F-tytöt, jotka pelaavat rinnakkain sekä jääkiekkoa että ringetteä.