Lukon maalivahti lähti kesken pelin kotiin – tuuraajan debyytti SM-liigassa ei mennyt nappiin

Christopher Gibson joutui kovan paikan eteen launtaina. Lukon uudelle maalivahdille selvisi vasta alkulämmittelyjen jälkeen, että hän aloittaa Pelicans-ottelussa.

Lukon uusi maalivahtihankinta Christopher Gibson joutui lauantaina kovaan paikkaan.

Äijänsuolla pelatussa SM-liigaottelussa Pelicansia vastaan Lukon maalilla piti olla Daniel Lebedeff ja Gibsonin piti istua torstain ottelun tavoin vaihtopenkillä. Lebedeff osallistui jäällä pidettävään alkulämmittelyyn vielä normaalisti, mutta jäädytystauon jälkeen ottelun alussa Lukon maalinedustalle luistelikin Gibson.

Lebedeff jäi pois maalilta sairastumisen takia, mutta oli kuitenkin ottelun alussa Lukon varamaalivahtina. Vaihtopenkillä Lebedeffiä ei näkynyt.

– Lebedeff ilmoitti kymmenen minuuttia ennen ottelua, että hän jää varamaalivahdiksi pukukoppiin, Lukon päävalmentaja Tomi Lämsä avasi Länsi-Suomelle.

Lebedeff ei lopulta ollutkaan käytettävissä koko peliä.

– Jossain vaiheessa ottelun aikana hän ilmoitti, ettei voi olla varamaalivahtina, vaan lähtee kotiin, Lämsä sanoi.

Minkälaisesta sairastumisesta oli kyse?

– Sairastumisesta, Lämsä kuittasi.

Kolme maalia ennen ensimmäistä torjuntaa

Torjuntavastuu lankesi Gibsonille, jonka ura SM-liigassa alkoi karulla tavalla. Pelicans latoi tauluun kolme maalia alle yhdeksässä minuutissa, eikä Gibson ollut torjunut siinä vaiheessa vielä kertaakaan.

– Tulihan se yllättäen, mutta en halua keksi mitään tekosyitä. Olisi pitänyt olla valmiimpi. Joukkue pelasi mielestäni tosi hyvin, taistelimme loppuun asti, Gibson sanoi ottelu jälkeen.

– Minun olisi pitänyt saada kiekkoja kiinni, mutta en saanut niitä kiekkoja, joita olisi pitänyt.

Lukko ja Gibson paransivat peliään alun katastrofin jälkeen. Kotijoukkue kuitenkin hävisi Äijänsuolla lopulta luvuin 3–4 (1–3, 0–0, 2–1).

"Ainahan maaleille voi jotakin tehdä"

Gibson sanoi, että alkulämmittelyiden jälkeen varamaalivahdin roolista aloittavan maalivahdin rooliin hyppääminen ei ole helppoa.

– Eihän se helppoa ole, mutta aina pitää olla valmis pelaamaan. Tämä on SM-liigaa, mitä tahansa voi tapahtua ja aina pitää olla valmis. Peli ei mennyt niin hyvin kuin olisin halunnut.

NHL:ssäkin pelannut maalivahti oli sitä mieltä, että hän olisi voinut torjua nopeasti syntyneet kolme ensimmäistä osumaa.

– Ainahan maaleille voi jotakin tehdä. Se pitää olla aina mielessä, että jotain voi tehdä, Gibson sanoi.

– Pitää olla valmis, kun saa seuraavan kerran pelata.

Kaiken kaikkiaan lauantai-ilta oli Gibsonille hankala. Suurimman osan peliajasta Lukko hallitsi kenttätapahtumia ja Gibsonille merkittiin ottelussa yhteensä vain 11 torjuntaa.

– Jokaisen maalin jälkeen piti nollata tilanne ja miettiä seuraavaa tilannetta, Gibson totesi.

"Maalivahti oli aika voimaton"

Pelicans iski avauserän kolme maaliaan tylyn tehokkaasti.

Kokenut Antti Tyrväinen teki kauden avausmaalinsa käytännössä alivoimalla, vaikka Filip Kralin jäähy ehtikin juuri umpeutua. Tyrväinen pääsi viimeistelemään 2–1-hyökkäyksestä Lars Bryggmanin hyvästä syötöstä.

Toisen ja kolmannen maalinsa Pelicans teki ylivoimalla. Kultakypärä ja syöttökoneena kunnostautunut Ryan Lasch jatkoi maaliputkeaan ja viimeisteli kauden toisen osumansa.

Kauden avausmaalinsa Lasch teki torstaina Ässiä vastaan kirjaimellisesti tyhjään maaliin. Käytännössä lähes tyhjänä ammotti myös Lukon maali launtaina, kun Lasch upotti luvuiksi 0–2.

Bryggman vei lahtelaiset kolmen maalin johtoon siirtämällä kiekon takatolpalta verkkoon Aleks Haatasen mainiosta syötöstä.Tomi Lämsä totesi, että maaleja ei voi laittaa maalivahti Gibsonin piikkiin.

– Kyllä se maalien estäminen on koko viisikon hommaa, ja pääsihän siinä Pelicans tekemään kaksi maalia ylivoimallakin takatolpilta. Maalivahti on aika voimaton niissä tilanteissa, Lämsä sanoi.

– Ammattimies sinne maalille hyppäsi, Lämsä kiitteli.

Lukon loppukiri ei tuottanut tasoitusta

Pelicansin illan neljäskin maali oli maalivahdille hankala tilanne. Illan sankariksi noussut ruotsalaishyökkääjä Bryggman pääsi vastatusten Gibsonin kanssa ja harhautti lukemiksi 1–4 kolmannen erän ensimmäisellä minuutilla.

Lukko pääsi vielä peliin mukaan Sebastian Revon ja Ponthus Westerholmin maaleilla. Viimeiset reilut puolitoista minuuttia Gibson katseli vaihtopenkillä, kun Lukko yritti tasoitusta kuuden kenttäpelaajan voimin.

– Joukkue pelasi hyvin ja taisteli loppuun asti. Taistelimme, vaikka tilanne oli pelissä välillä hankala. Olimme 1–4-tappiolla ja pääsimme maalin päähän. Joukkueella on tahtoa, voimaa ja haluamme voittaa. Se on hienoa nähdä, Gibson totesi.

Vähäinen torjuntamäärä ei haitannut Gibsonia. Maalivahti kuitenkin myönsi, että SM-liigan peli oli odotetusti erilaista verrattuna siihen, mihin hän on Pohjois-Amerikassa tottunut.

– Täällä syötellään enemmän eikä vedetä niin paljon, Gibson summasi.

Sataset paukkuivat

Lukon puolustaja Samuli Piipponen pelasi lauantaina 400. ottelunsa SM-liigassa.

Satasia saivat täyteen lauantaina myös Oulun Kärppien puolustaja Atte Ohtamaa ja Helsingin IFK:n maalivahti Niko Hovinen.

Kärppäkapteeni Ohtamaa teki 500. liigaottelussaan voittomaalin Tapparaa vastaan.

Hovinen puki pelipaidan 600. kerran SM-liigassa, mutta katseli juhlaottelussaan penkiltä, kun HIFK voitti Sportin 4–1.