Lukon oma pää jatkoi vuotamista Lohjalla – näin profiilipuolustaja kommentoi harjoituskauden peliesityksiä

Växjökin oli harjoitusmatsissa parempi maalein 3–4 (0–1, 0–1, 3–2), kun TPS:stä tuttu Dan Sexton iski voittomaalin pari minuuttia ennen loppua.

Vuosimallin 2015, 2018 ja 2021 Ruotsin mestari Växjö Lakers päätti tulla valmistautumaan alkavaan jääkiekkokauteen Suomeen ja Lohjalle. Harjoitusvastustajaksi ruotsalaisille löytyi perjantaina Rauman Lukko.

Sen jälkeen, kun sveitsiläinen Davos kaatui ensimmäisessä täysimittaisessa harjoitusottelussa, Lukon valmistavat pelit ovat sujuneet ainakin tuloksellisesti mollivoittoisesti. Växjökin oli parempi maalein 3–4 (0–1, 0–1, 3–2), kun TPS:stä tuttu Dan Sexton iski voittomaalin pari minuuttia ennen loppua.

– Peliesitykset ovat olleet koko ajan nousujohteisia, vaikka parannettavaa on toki edelleen paljon. Tämä oli mun mielestä tähän asti paras harjoituspeli, Pohjois-Amerikasta Lukkoon palannut puolustaja Tarmo Reunanen näki.

Lukon kuuden täysimittaisen harjoituspelin maaliero 13–24 kertoo ainakin sen, että raumalaisten verkkoon on tehty liikaa maaleja. Peliesityksetkään eivät ole tyydyttäneet päävalmentaja Marko Virtasta.

– Sellainen kärsivällisyys, sitä me tarvitsemme. Kaikki haluavat tehdä niitä maaleja ja saada onnistumisia, mutta tällä hetkellä omaan päähän maalin hinta on liian halpa, Virtanen sanoi seuran videohaastattelussa.

Perjantain ottelun mielenkiintoisin tilanne nähtiin toisen erän lopulla, kun Växjön maalivahti Emil Larmi sai suihkukomennuksen (5+20 minuuttia) kampituksesta. Växjön toisen erän loppuun tekemästä 2–0-maalista oli kulunut vain kymmenisen sekuntia, kun entinen HPK:n mestarivahti tyrmäsi maalin taakse kiekkoa hakemaan suunnanneen Lukko-sentteri Henri Ikosen.

Harjoituskaudella yskinyt Lukon ylivoimapeli köhäisi nyt pari maalia. Ensimmäisen laukoi Tarmo Reunanen, toisen Julius Mattila.

– On hinkattu ylivoimaa, mutta niin on viidellä viittä vastaan -peliäkin ja joka juttua. Kiva kuitenkin, että saimme nyt onnistumisia. Uskon kyllä, että laatu riittää tässä joukkueessa pelata ylivoimaa. Sikäli olen luottavaisin fiiliksin, että saamme sen kyllä ajan kanssa kuntoon, Reunanen sanoi.

Toisaalta Lukko otti kuusi kahden minuutin jäähyä ja tyrkytti Växjöllekin mahdollisuutta maalintekoon. Kertaalleen myös ruotsalaiset ylivoimalla onnistuivatkin.

– Hirveästi on ollut negatiivisiakin asioita. Jäähykuri on ollut koko ajan ongelma ja myös se, että paljon tulee läpiajoja meidän päätyymme. Onneksi kuitenkin alivoima on ollut hyvää, Reunanen ruoti.

Lukko–Växjö Lakers 3–4 (0–1, 0–1, 3–2)

Maalit:0.58 Tobias Rieder (Joachim Blichfeld–Brian Cooper) 0–1, 30.40 Lukas Bengtsson (Joel Persson–Joel Kellman) 0–2 yv, 41.26 Tarmo Reunanen (Linus Nyman–Julius Mattila) 1–2 yv, 44.21 Julius Mattila (Reunanen) 2–2 yv, 46.00 Rieder (Robert Rosen) 2–3, 46.25 Anrei Hakulinen (Otto Somppi–Josh Kestner) 3–3, 57.46 Dan Sexton (Glenn Gustafsson) 3–4.Lukon kokoonpano:Maalilla Artem Zagidulin (Samuel Jukuri)1. kenttä: Sebastian Repo–Julius Mattila–Jere Karjalainen, Tomas Pavelka–Thomas Gregoire2. kenttä: Anrei Hakulinen–Otto Somppi–Josh Kestner, Samuli Piipponen–Tarmo Reunanen3. kenttä: Linus Nyman–Henri Ikonen–Kim Nieminen, Kalle Ervasti–Matthew Abt4. kenttä: Sami Päivärinta–Harri Kainulainen–Niklas Ylitalo, Niklas Almari.

Lukko sai jalkeille jo melkein parhaan kokoonpanonsa. Sivussa olivat hyökkääjista sairastelusta toipuva Antti Saarela ja aiemmin harjoituspeleissä loukkaantunut Oliver Suni. Joukkueenjohtaja Mika Kuosmanen antoi Saarelan tolasta sellaisen päivityksen, että hän on palannut keskiviikkona joukkueen kanssa jäälle ja oli jäällä myös perjantaina, vaikka ei vielä pelannutkaan.

Puolustajista kehiin palasivat kesäharjoittelujaksolla loukkaantunut Niclas Almari ja pari peliä välistä jättänyt Samuli Piipponen. Edellisestä harjoitusottelusta kipeänä sivussa ollut Artjom Zagidulin palasi maalille.

Lukko pelaa vielä yhden harjoitusottelun ensi torstaina Vaasassa. Liigakausi alkaa 16. syyskuuta Jyväskylässä.

– Voittaminen ruokkii itseluottamusta ja hyvää fiilistä, mutta me olemme nyt hävinneet pelejä. Ei tässä kuitenkaan mitään paniikkia ole kerinnyt muodostua. Mieluummin kuitenkin näin päin, että aletaan voittaa sitten, kun pelataan pisteistä – tai mieluiten tietenkin jo siinä viimeisessä treenimatsissa, rauhoitteli Tarmo Reunanen.

Suoritusvarmuus ja uusi ykkössentteri ovat vielä toistaiseksi Lukolta kadoksissa, mutta tavoitteista joukkue ei lähde tinkimään.

– Kyllähän me lähdemme pärjäämään. Joukkueen kanssa tavoitepalaveri on vielä käymättä, mutta iso kuva on selvä: siellä kuuden tai neljän joukossa pitäisi pystyä keikkumaan, Marko Virtanen linjasi.

– Runkosarjahan on sitä varten, että pystyisi olemaan sellaisella tilalla, ettei tarvitse playoffeihin lähteä takamatkalta, kuten viime vuonna kävi.