Lukon päävalmentajan mielestä historiallinen voitto oli vuosikymmenen huonointa peliä, eikä tuomaritoimintakaan kehuja saanut: "Saatiin tuo Suomen ylimielisin tuomari vielä show’hun mukaan"

Pekka Virta näki, että Lukko on pelannut voittoputkensa aikana parempiakin pelejä kuin lauantaina.

Helpolla ei sivu Lukon historiankirjoissa lauantaina kääntynyt, mutta kääntyipä lopulta kuitenkin. Raumalaisjoukkue pystyi kaatamaan Pelicansin Tallinnassa lukemin 3-5 (1-2, 2-1, 0-2) ja puristamaan kymmenennen peräkkäisen voittonsa liigassa.

Saavutus sivuaa Lukon seuraennätystä. Ennätysjahti oli tiedossa joukkueessakin.

- Aika hankalaa oli kyllä. Näin voiton jälkeen ei voi olla pettynyt, mutta pelattiin niin sikin sokin, ettei olla tällä vuosikymmenellä pelattu. Tämän putken vaikein ja ylivoimaisesti huonoin ottelu. Nousiko panokset sitten jollain tavalla pilaamaan pelin kontrollia, Lukon päävalmentaja Pekka Virta huokasi ottelun jälkeen Telian haastattelussa.

Erityisen hankalaksi ottelun tekivät Lukon kannalta jäähyt, joissa paradoksaalisesti kyllä, kylvettiin myös ottelun raumalaisratkaisun siemen.

Lukko otti ottelussa yhteensä seitsemän kahden minuutin jäähyä, joista Pelicans onnistui rokottamaan kolmesti. Toisaalta Lukko teki kaksi alivoimamaalia.

- Todella rikkonaista peliä. En tiedä, olivatko jäänyt kurittomuutta. Mielestäni ne olivat yliyrittämistä. Samaa oli alkukaudella, mutta nyt ei hetkeen ole ollut, Lukon puolustaja Tarmo Reunanen näki Telian haastattelussa.

Edellisessä ottelussa HPK ei onnistunut ohittamaan Lukon maalivahtia Lassi Lehtistä ollenkaan, mutta Pelicansilta siihen meni vain minuutti.

Robin Press joutuikin jäähylle jo 31 sekunnin pelin jälkeen. Kovin kauaa kauempaa ei Pelicans ehtinyt ylivoimaansa pyörittää, kun Aleksi Mustonen ohitti Lehtisen etunurkasta pienehköstä kulmasta, joskin napakasti lähteneellä laukauksella.

Lukko tuntui maalin jälkeenkin jäävän jalkoihin, tai tarkemmin sanoen Ponthus Westerholmin maila jäi vastustajan jalkoihin.

Seurannut kampitusjäähy kääntyi kuitenkin Lukon eduksi, kun Kristian Pospisil karvasi maalin takana kiekon Pelicans-veskari Atte Tolvaselta ja löysi syötöllään maalin edestä Justin Danforthin. Danforth taas löysi yläkulman.

Jäähyn jälkeen Lukko alkoi saada painetta Pelicansin päätyyn. Westerholmin veljekset hyödynsivät Pelicansin lepsun maalinedustapuolustamisen ja Pathrik siirsi Lukon johtoon.

Erän loppuun sama mies otti kuitenkin jäähyn ja mussutti vielä päälle käytöskympin. Osaltaan tuon kympin ja runsaan erikoistilannepelaamisen myötä Lukon ketjut menivät ottelussa monesti sekaisin.

- Tänään määrätyt pelaajat kokivat tilanteen sellaiseksi, että halusivat ratkaista tämän pelin itsekseen. Sen takia tasainen peluutus ei onnistunut niin kuin parhaimmillaan, Virta sanoi.

Lukko sai otteluun sairastuvalta mukaan laitahyökkääjä Toni Koiviston. Sen sijaan torstain kotiottelun HPK:ta vastaan kesken jättänyt, mutta Tallinnan mukaan lähtenyt puolustaja Ville Heinola ei pystynyt pelaamaan.

Heinolan tilalle Lukon pakistoon kutsuttiin Vili Laitinen, joka on ollut lainalla Mestiksessä Savonlinnan Pallokerhossa. Kokoonpanon ulkopuolelle Koiviston varamieheksi jäi Jesse Ruotsi.

Westerholmin kakkonen kostautui myös maalin muodossa. Sijaiskärsijä Koivisto oli juuri toisen erän alussa ehtinyt jäälle, mutta Pelicansin avausmaaliin hyvän maskin tehnyt Waltteri Merelä ohjasi nyt itse 2-2-tasoituksen.

Justin Danforthin nopeus tuotti pariin otteeseen vaikeuksia lahtelaisille. 2-3-maalissa Pelicans rikkoikin Lukon kultakypärää, mutta Danforth punnersi itsensä nopeasti ylös ja passasi kiekon takaviistosta tulleelle Ville Petmanille.

Rangaistusta ei tarvinnut laittaa täytäntöön, kun Petman puttasi oman laukauksensa reboundin sisään.

Ennen Pelicansin kolmatta maalia Lukko sen sijaan olisi mielellään nähnyt jonkun passitettavan rangaistusaitioon.

Jälleen pussinokkapuolustusta haastanut Danforth kaatui tai kaadettiin. Kun käsi ei noussut ylös, Topi Jaakola korjasi irtokiekon ja lähetti Merelän läpiajoon. Hän huiputti Lehtisen ja upotti illan toisen maalinsa.

- Saatiin tuo Suomen ylimielisin tuomari tähän show’n mukaan, niin saatiin siihenkin vielä omaa väriä, Pekka Virta tuhahti, mutta ei täsmentänyt tarkoittiko päätuomareista Jari Suorsaa vai Jukka-Pekka Koistista.

Toisen erän viimeisellä minuutilla Samuel Salonen pääsi suoraan jäähypenkiltä läpiajoon, mutta tuosta kaksintaistelusta Lehtinen selvisi voittajana. Torjunta oli raumalaisveskarin 19 kopista kenties tärkein.

Ottelun voittomaali syntyi kolmannen erän puolivälissä ja sekin jäähyn aikana, tietenkin. Asialla oli läpiajoon karannut Lukon Eetu Koivistoinen.

Päätösminuutilla Danforth kaunisteli loppulukemat ja tehopistesaldonsa lukemiin 2+1. 40 ottelussa 17+24=41 pistettä nakuttanut hyökkääjä nousi Liigan pistepörssissä kolmanneksi.

Lukko pelaa ensi viikollakin kolmesti. Keskiviikon vierasottelussa Ilvestä vastaan joukkueella on mahdollisuus lyödä seuraennätys uuteen uskoon.

- Ehkä yritys ajoi nyt sitten viisauden ohi. Luulen, että seuraava on helpompi, Pekka Virta tokaisi.