Lukon pistekunkku yllättyi, kuinka paljon Liigassa sai aikaa kiekon kanssa – kannustaa myös lapsia harrastamaan useampia lajeja

Justin Danforth pokkasi Lukossa runkosarjan parhaalle pelaajalle ojennettavan Lasse Oksanen -palkinnon ja voitti Liigan pistepörssin, mutta nosti silti itselleen merkittävimmäksi palkinnoksi urallaan vuoden tulokkaan -pytyn yliopistoajoilta. Kuva: Jussi Hietikko

Liigan pistepörssin Lukossa voittanut Justin Danforth siirtyi KHL-jäille Vitjazin paitaan. Kanadalainen kertoi mietteitään kattavassa haastattelussa KHL:n englanninkielisillä nettisivuilla

Siirtyessään Lukkoon kaudeksi 2018-19, ECHL:n vuoden tulokas tuli ensimmäistä kertaa Eurooppaan. Siirto Suomeen oli oikeastaan suurempi hyppy tuntemattomaan kuin siirto Venäjälle nyt. 

Danforth on kuullut KHL-kokemuksia muun muassa Brandon DeFaziolta, jonka kanssa hän ystävystyi Lukossa pelatessaan, ja Mathew Maionelta, jonka kanssa hän pelasi jouluna samaan aikaan Kanadan maajoukkueen paidassa Spengler Cupissa.

– He sanoivat, että harjoitusleiri voi olla kovempi kuin Pohjois-Amerikassa. Meillä oli Suomessakin viimeisen kahden vuoden aikana aika haastava harjoitusleiri, mutta on selvää, ettei se taida kuulemani perusteella vetää vertoja Venäjälle, Danforth naurahti. 

Danforth on saanut käsityksen, että KHL:ssä on paljon nopeita luistelijoita ja taitavia pelaajia. Hän ei ole vain kuulopuheiden varassa, vaan katsoi päättyneellä kaudella DeFazion pelejä Kunlunin Red Starissa. Niiden perusteella Danforth odottaa nopeampaa peliä kuin Suomessa.

Liigan nopeimpiin luistelijoihin kuulunut Danforth koki myös hyötyneensä Suomessa isoista kaukaloista, joissa puolustajia saattoi kiertää nopeuden turvin. Toisaalta hän koki tilan välillä jopa haasteeksi hyökkäysalueen hyökkäyspelin pyörittämiselle.

– Peli Suomessa oli todella erilaista kuin mihin olin tottunut ECHL:ssä. Suomessa pelataan paljon hallinnan kautta ja vetäydytään paljon trapiin (keskialueen puolustusmuotoon). Kiekkoa ei oikeastaan tarvitse liikuttaa kovin nopeasti. Mitä trapin pelaamiseen ja kiekonhallintaan tulee, peli on samankaltaista Venäjällä, vaikka kaukaloiden koot ovat monessa paikassa tietenkin erilaisia.

Sibirissä kaksi kautta pelannut ja Tapparaan hiljan palannut hyökkääjä Jukka Peltola taas sanoi Total Hockey Forever -podcastissa yllättyneensä, kuinka pieni pelillinen ero KHL:n ja Liigan välillä lopulta oli.

Peltolan mukaan hyvä liigapelaaja pärjää kyllä varmasti KHL:ssä, kunhan tottuu esimerkiksi harjoituskulttuuriin, matkustusrasitukseen ja pienempiin kaukaloihin, joihin monella paikkakunnalla on siirrytty.

Tuonkin lausunnon perusteella viime kaudella 56 liigaottelussa tehorivin 27+33=60, +26 latoneelta Danforthilta voi odottaa tehoja myös Itä.Euroopan kiekkoliigassa.

Telian liigalähetyksissä saattoi kuulla viime kaudella Lukon päävalmentaja Pekka Virran ohjeistavan pelikatkoilla joukkojaan englanniksi, mutta Danforthin mukaan Lukon pukukopissa kieli oli enimmäkseen suomi.  

– Valmentajamme puhui suomea ja meillä oli kääntäjä. Siihen tottui, eikä kieli ole niin iso juttu, kunhan ymmärtää prosessin. Kielimuuria oli aluksi, mutta huomasin, että kaikki jätkät puhuivat lopulta sujuvaa englantia, Danforth kertoi. 

Danforth on taustoittanut Länsi-Suomessakin luistelutaitoaan, jonka hiomisen hän aloitti veljensä kanssa jo 6-7-vuotiaana. KHL:n haastattelussa Danforth kertoi kuitenkin pelanneensa nuorempana myös lacrossea, perinteistä amerikkalaista haavipallopeliä.

– Uskon ehdottomasti, että kahden tai useammankin lajin harrastaminen on hyödyllistä. Mielestäni lapsille pitäisi antaa siihen mahdollisuus. Lacrosse kehitti urheilullisuuttani, kilpailullisuutta, jalkatyötä ja älykyyttä. Kun ymmärtää peliä, se helpottaa jääkiekossakin. 

Lisää aiheesta

Justin Danforthin uusi työnantaja varmistui – Lukon tähtihyökkääjä siirtyy Vitjaziin

Onko jossain joku, jonka mielestä Justin Danforth ei olisi liigakauden paras pelaaja? – Lukon pistekunkku voitti myös toimittajien äänestyksen

IL: Justin Danforth valitsi Venäjän

Justin Danforthille satelee palkintoja – liigapelaajat äänestivät Lukon hyökkääjätähden sarjan parhaaksi

Vain tilaajille ”Tein oikean päätöksen, kun tulin Raumalle” – Justin Danforth olisi halunnut hyvästellä raumalaisen kiekkoväen kultajuhlien myötä

Vain tilaajille Tiukka ote kultaisesta kypärästä – kuukauden pelaajaksi valittu Justin Danforth taistelee loppuun asti pistepörssin voitosta

Vain tilaajille Näin Justin Danforth nousi täydestä tuntemattomuudesta Lukon kultakimpaleeksi: "On sinänsä koomista, että nyt jokainen seura haluaisi hänet"

Vain tilaajille Yllätysmomentti katosi, tehot eivät - Vastustajat osaavat nyt pelata Justin Danforthia vastaan, mutta kanadalainen nakuttaa silti pisteitä

Lukolla ei ole mahdollisuuksia pitää Justin Danforthia - "Ihan sellaista rahapussia meillä ei ole lähelläkään"

Justin Danforth pääsee Kanadan paidassa Spengler Cupiin

Lukko pitää kiinni timantistaan – Justin Danforth jatkaa sinikeltaisissa