Lukon pokka piti myös paikallispelin paineessa – "Olimme tehokkaita ja saimme lyötyä pelin poikki"

Lukko haki tylyäkin tylymmällä vierasesityksellä selvän voiton kauden ensimmäisestä Satakunnan derbystä.

Juuri tylymmin ei paikallispelissä esiintyä kuin Lukko teki lauantaina. Sinikeltaiset eivät missään tapauksessa pelanneet kauden parasta peliään, mutta kamppailun jälkeen Porin jäähallin tulostaululla komeilivat raumalaisten voittolukemat 1–6 (0–3, 1–1, 0–2).

Tylyjä vieraat olivat etenkin ensimmäisessä erässä, jossa Ässät painosti ajoittain rajusti. Maaliverkko heilui erässä kolmesti, mutta joka kerta kiekkoa kaivettiin ässävahti Sami Aittokallion selän takaa.

– Meiltä kyllä löytyy taitoa, kuten on tässä näytetty. Tänään se näkyi siinä, että olimme avauserässä tylyjä maalinteossa. Olimme tehokkaita ja saimme lyötyä pelin poikki, Lukon toisen maalin viimeistellyt Sebastian Repo luonnehti.

Eetu Koivistoinen jo pistepörssin kakkonen

Avauserässä Lukolta pystyivät maalintekoon myös Jonne Tammela ja Anrei Hakulinen.

Raumalaisten ensimmäinen maali oli kanadalaissentteri Daniel Audetten hieno taidonnäyte, sillä hän vei kiekon alueelle, imi kaksi ässäpakkia kiinni itseensä ja järjesti Tammelan nokikkain Aittokallion kanssa.

Kaksi seuraavaa syntyivät kultakypärä Eetu Koivistoisen esityöstä. Lukon ykkössentteriksi noussut Koivistoinen on kerännyt jo tehot 6+4=10, mikä antaa hänelle liigan pistepörssin kakkossijan HPK:n Petri Kontiolan jälkeen.

– Tarvittiin paljon (Oskari) Setästä tänään oikeina hetkinä pitämään joukkueta pystyssä. Toisaalta pistettiin paikoista maalit, ja saatiin mairitteleva lopputulos, Lukon päävalmentaja Pekka Virta tiivisti.

”Ihan käsittämättömiä” torjuntoja Setäseltä

Setänen venyi pelissä 30 kertaa torjuntaan, ja pakettiin mahtuu sellaisia akkrobaattisuorituksia, että niitä pyöriteltäneen vielä tämän kauden torjuntakoosteissa.

Tolpatkin olivat välillä euralaisveskarin apuna, sillä kolmannessa erässä sekä Jasper Lindsten että Andreas Borgman ampuivat Lukko-maalin tolppiin.

– Peli vähän aika-ajoin sekosi ja siellä oli kaikennäköisiä tilanteita. ”Osku” otti maalilla ihan käsittämättömiä torjuntoja. Isot kiitokset voi sinne suuntaan lähettää, Repo totesi.

Vain Otto Kivenmäki pystyi pelissä ohittamaan Setäsen. Osuma sinänsä oli Ässille laiha lohtu, mutta se jää elämään pieneksi palaksi porilaista jääkiekkohistoriaa.Kivenmäki piirsi nimensä aikakirjoihin Ässien seurahistorian 8000. maalin tekijänä.

Käytännössä peli oli kuitenkin siinä vaiheessa jo ratkennut, sillä toisessa erässä Lukko oli ehtinyt jo viimeistellä neljännenkin maalin ennen porilaisten avausosumaa.

Saarelalle jo kauden kahdeksas maali

Osuman viimeisteli liigan maalipörssin kärkimies Aleksi Saarela, jolle maali oli jo kauden kahdeksas yhtä monessa ottelussa.

Tällä kertaa ei kuitenkaan puhuttu räjähtävästä ranteesta, vaan epäonnistunut laukaus painui verkkoon ässäpuolustaja Markus Niemeläisen mailan kautta.

Päätöserässä Lukon johtoa kasvattivat Mikko Petman ja Daniel Audette, joka viimeisteli vihdoin ensimmäisen liigamaalinsa.

Harjoituspeleissä maaleja mättänyt Audette on alkukaudella kunnostautunut lähinnä Saarelan maalien syöttäjänä, mutta nyt hän pääsi laitilalaisen esityöstä uppottamaan kiekon verkkoon myös sarjapelissä.

– Totta kai tulos oli meille erinomainen, sillä vastassa oli kova jengi, Repo totesi.

– Lukko oli todella hyvä, ja me emme onnistuneet parhaalla tavalla. Alussa painoimme kyllä hyvin päälle, mutta Lukko oli maalitilanteissaan selvästi parempi, liigaan Ässien paidassa palannut Jesperi Kotkaniemi puolestaan puhalsi STT:n haastattelussa.

Kukkosen taklauksesta pelin pahin torikokous

Ottelua seurasi 2 556 katsojaa, mutta Repo arvioi silti pelin tunnelman hyväksi.

– Kyllä sen aina aistii ja tuntee, että meininkiä on hallissa. Nämä ovat spesiaaleja pelejä varmasti yleisölle, mutta myös meille. Aina siitä tulee ekstravipinää, kun on hyvä meininki, hän sanoi.

Kolmannessa erässä nähtiin pientä ylimääräistä vipinää myös kaukalossa, kun Lukon Miska Kukkonen jyräsi Ässien nuoren Roni Hirvosen laitaan vierasjoukkueen vaihtoaition edessä.

Kukkonen ei saanut tilanteesta jäähyä, ja pienen tappelunujakan jälkeen Lukko pääsi jopa ylivoimalle, jonka aikana Audette teki maalinsa.

– Olen tyytyväinen tuosta ammattiylpeydestä, jota joukkue osoitti, Pekka Virta huomautti.

– 56 minuuttia pystyimme pitämään pokan tosi hyvin ja keskittymään pelkkään pelaamiseen. Siitä olen ylpeä.

Porilaiset eivät sulattaneet tilanteesta annettuja tuomioita. Ässien päävalmentajan Ari-Pekka Selinin peli päättyi, sillä hän protestoi tuomareille pelirangaistuksen arvoisesti.

– Olen ylpeä siitä, että rupeamme kasvamaan urheilijoina tuohon mittaan, että ympärillä oleva hälinä ei pilaa kaikkea. Läpi illan oli keskittynyt ote, lukuun ottamatta tuota yhtä tilannetta, Virta summasi.